Аз обичам себе си

Доволни ли сме от себе си?

март 11, 2018
Pixabay

Самокритичността е присъща на онези, които поставят високи стандарти за себе си. Очакванията към нивото на лично представяне могат да ни направят неоправдано жестоки в оценката за способностите ни. Кога трябва да спрем да се самокритикуваме?

Pexels.com

Pexels.com

Да се харесваш като човек не е особено лесно за онези, чиято мисъл е насочена към самоусъвършенстване и саморазвитие. Това са хора, чиите дни минават в търсене и усвояване на знания, качества, умения и опит, които ще ги направят по-добри, по-ефективни, по-успешни.

Къде е желателно да се постави границата и склонни ли сме да бъдем несправедливи към себе си? Кога можем да бъдем отчислени от групата на “калфите”? Какво е да си майстор?

Мисля си, че здравословна нагласа е да се оглеждаме в околните ако сами не успяваме да се самооценим.

Когато разпознават в нас майстор, а не калфа, е редно да си отдадем заслуженото. И когато видим в някого майсторство – да се опитаме да се научим от чуждия опит.

Наблюдавам интересно явление – хората не се чувстват уверени, че знаят и умеят достатъчно. Записват пореден курс или тренинг, стаж или менторство със съзнанието, че им трябва още малко преди да започнат онова, което искат. Стоят на едно място с години и чакат да знаят “достатъчно”, за да започнат да правят онова, което искат.

Като личен бизнес треньор залагам на стратегията “учене през целия живот”. Да инвестираш в себе си и потенциала си е невероятна възможност да изградиш живота си така, както искаш. Проблемите, които наблюдавам, произтичат не толкова от това, че се опитваме да бъдем своя “по-добра” версия, колкото от факта, че никога не сме “достатъчно добри” в собствените си очи.

Pexels.com

Pexels.com

Каквато и сфера на познанието да ви привлича, ще са ви необходими известен брой часове учене,  навлизане в материята и натрупване на критична маса опит. Знание, останало на хартия, като теоретичен модел, рядко ни помага да се превърнем в експерти. Но и трупането на опит без предварителна информация като че ли отнема твърде много време и грешки, които бихме могли да избегнем, ако се позовем на чуждия опит.

Златната среда отново е да инвестираме време в навлизане в тематиката и след това бърз преход към реална практика.

Познавам немалко млади и талантливи хора, които прекарват значителна част от живота си в “учене” и почти никаква пазарна реализация.

В разговор с тези хора осъзнавам, че при тях критериите са силно завишени, а представите за пазара – разминаващи се в известна степен с реалността.  Очакванията са, че когато придобият сертификат и/или диплома ще имат бърза и лесна реализация. На практика обаче това рядко се случва – по-важно е що за човек си и какъв потенциал имаш. Това, че си учил нещо не означава, че умееш да го правиш. Както и това, че не си учил, не е предпоставка да не се превърнеш в успял човек в областта си.

Pexels.com

Pexels.com

Къде е границата между “още уча” и “готов съм”?

На всеки етап от живота и в зависимост от контекста, границата варира. Колкото по-доволни сме от себе си и усилията, които полагаме, толкова по-лесно ще намираме баланса за себе си.

Да бъдеш доволен от себе си означава да оценяваш усилията си.

Колкото повече задачи и проблеми сме в състояние да решаваме, толкова по-добри експерти сме. С годините разширяваме както опита си, така и сферата си на експертност.

Но по-важното е, че не ставаме автоматично по-доволни от себе си, налага се да положим усилия в тази посока. Да бъдеш самокритичен не означава да си безпощаден към личността си и да искаш до безкрай.

Понякога си мисля, че да си съвършен напрактика означава да си СВЪРШЕН, защото ти отнема правото да имаш мечта и посока, цел и стремежи.

Ценното в живота е да се опитваш да бъдеш “по-“, а не да бъдеш “най-“.

Когато не виждаме собствените си опити, забравяме, че не сме машини, а хора с чувства. Научим ли се да бъдем доволни от себе си – научили сме се да оценяваме ежедневните си крачки.

Спираме да гледаме на живота си само като “значими” събития.

Pexels.com

Pexels.com

Научаваме, че дните ни без “големи” успехи не са маловажни. Осмисляме с благодарност вътрешната си сила и способността си да не се отказваме, да продължаваме с малки крачки, всеки ден. Въпреки трудности, умора или обезверяване. Защото ще сме доволни от  усилията си, от себе си и от знанието, че се опитваме.

Защото ще осмисляме пътя си.

Знаете ли, че зад всеки ден, в който се е случило нещо голямо всъщност стоят стотици часове малки крачки и малки успехи? Нищо значимо не се случва за една нощ. И е малко вероятно с постоянство и самодисциплина да не ви се случи нещо съществено.

Бъдете доволни от себе си. Вероятно днес сте направили онова, което можете и вярвате, че е най-доброто, на което сте способни.

Моята формула за успех е:

“С малки стъпки, осъзнато, всеки ден”.

А Вашата? Пишете ми! Научете повече за Персоналния тренинг и литностното израстване ето тук.

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Най-важният ресурс за успеха на всяко начинание сте вие!

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com