Собствен бизнес

Управлението на бизнес не е призвание, а умение

юли 22, 2018
Pexels.com

Да бъдеш творец е призвание – не на всеки се отдава чрез някакво артистично средство да изрази себе си. За щастие не така стоят нещата по отношение на упралвението на бизнес. Частните начинания са личен избор и отразяват определен начин на живот, а не по-малко усилия.

Pixabay

Pixabay

Да вярваш, че ако имаш собствен бизнес ще работиш по-малко, е пресилено и нереалистично очакване. Да вярваш, че бизнесът ще ти позволи да подредиш приоритетите в живота си, е далеч по-реалистична нагласа.

Вярно е, че не всеки би искал да положи толкова усилия, но не мисля, че умението за управление има нещо общо с таланта.

Раждаме ли се с програма “собствен бизнес”

За предприемчивите хора тласъкът към новото е вродена черта и това е вярно така, както е вярно, че някои хора могат да пеят. Но чертите, с които се раждаме могат да бъдат променяни в хода на живота и значение за това има средата.

Когато мислим за резултатите, към които се стремим, предприемаме действия, за да ги достигнем.

Така ако родителите ти са предприемчиви и/или са имали собствен бизнес е много по-вероятно да гледаш на този път като “естествено” състояние и съзнателно да се стремиш към същото. Обратният модел също е валиден – ако си въприемал работните навици на родителите си като вид “окови”, то ще се стремиш към форма на “свобода”, която разпознаваш като личен бизнес.

Ако се самоопределяте като нетолерантни към рисковете ще залагате на по-сигурни стратегии и целта ви определено няма да са бързи и големи печалби. Ако сте иновативни ще се стремите към по-различен подход и ще се преборите да си наложите имиджа на пазара.

Привилегия ли е да имаш собствен бизнес

Pexels.com

Pexels.com

По-предприемчивите хора, които попадат в подходяща среда, са по-склонни да имат собствено бизнес начинание. Но същите индивиди, поставени в друга ситуация, едва ли ще поемат същите рискове. Защото има значение с какви привилегии разполагаме когато искаме да променим живота си и да стартираме бизнес, както и отношението ни към “новото“.

Някои хора разполагат със средства, други – с познания, трети – с време. За някои нещата се случват бавно, на етапи, а при други – скоообразно и бързо. Вярвам, че бизнесът ти се движи напред толкова бързо, колкото надалеч си способен да видиш ти в конкретния момент.

Все още не мога да твърдя категорично защо едни хора са по-склонни да имат собствен бизнес от други. Вявам, че е въпрос на обстоятелства, приоритети и лично желание. Не бих се ангажирала да твърдя, че има определен тип хора, които стават непременно предприемачи. Но мисля, че основополагащата ценност, която движи всики, е свободата.

И макар всеки да я тъкува различно, в крайна сметка оценява, че именно собственият бизнес ще му я донесе по начина, по който я разбира и има нужда от нея. В този смисъл,

собственият бизнес е по-скоро призНание, отколкото призВание.

Едва ли има външна сила, която да ни “призовава” към избора да построим бизнес модел. Но има редица вътрешни тригери, които ни карат да признаем, че спрямо житейските ни очаквания, това е най-прекият път.

Собственият бизнес е вид професия, комплекс от познания и умения

Няма никаква мистика защо някои бизнеси са по-успешни, а за съжаление няма и преки пътища към успеха. Субективното преживяване за време важи с пълна сила и тук. Когато имаме подходящите ресурси действително изглежда така, сякаш постигаме всичко по-лесно и по-бързо.

Pexels.com

Pexels.com

Но това се случва на онези, които имат достатъчно знания и умения, усет и работни навици. За тях дори малките тласъци имат ускорителен ефект. За хората без предприемачески и управленски опит, трансформацията в мениджър-предприемач е по-бавен процес.

Най-важният аспект си остава фактът, че е необходимо да се самонаблюдаваме и аналазираме действията си. Когато осъзнаваме значимостта на собствените си качества и познания за успеха на бизнеса, мотивацията за личностна промяна е друга – дълбинна, постоянна, подхранваща.

Като личен бизнес треньор разработвам индивидуални тренинги за управление именно, за да преодоляваме персоналните различия в нивото на познания, умения и компетенции за стартиране и управление на бизнес. Желанието за лично развитие вероятно е най-значимата разлика между ефективните и успешните мениджъри-предприемачи и останалите хора, занимаващи се с бизнес.

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com