Собствен бизнес

Бизнес без “прегаряне” – възможно ли е?

септември 1, 2017
Pixabay

Наскоро ви разказах какво се случва със съвременния предприемач, който системно игнорира тялото и психиката си – хронична умора. Вместо полет в бизнеса си и подобряване качеството на живот, преживява падане след професионално прегаряне (burnout).

Мислите, че на вас това няма да ви се случи? Нищо, че не сте почивали качествено от миналото лято, цели 20 дни?

Краткосрочните решения за справяне с натрупващ се стрес са сравнително лесни за изпълниение. Трудното е, че изискват постоянство и самодисциплина. Самомотивирането се оказва нелека задача на дневна база.

Pixabay

Pixabay

За да имате резултатите, които искате, някой трябва да следи изпълнението ви, да ви обнадеждава и мотивира. Харесайте личността, на която искате да доверите израстването си в личен и бизнес план и запрятайте ръкави.

Как да се предпазим от бърнаут като предприемачи?

За разлика от корпоративните модели, в малкия бизнес никой не си залага превенция стрес и бърнаут. И не всички търсат помощ от специалист, дори когато са на ръба на изтощението – емоционално и физическо.

Сещаме се, че е можело да направим много тогава, когато тялото ни откаже да ни служи.

А има и друг начин – правете бизнес като голяма корпорация и заложете превенция срещу стрес и професионално прегаряне. Планирайте предварително!

Pixabay

Pixabay

Предлагам ви своята дългосрочна програма: във всеки момент проследявайте собственото си състояние и способност да продължите. Научете се да взимате рационално решение. Бъдете стратези и гледайте по-далеч от днея си.

Помните, нали:

Най-важният ресурс за успеха на бизнеса си сте вие!

1. Диверсификация на труда

Представяте ли си да правите едно и също нещо в следващите 20 години всеки ден? Колкото и да си обичате работата и бизнеса, прегарянето ви е в кърпа вързано. Помогнете си като към бизнес плана си включите и индивидуален план за развитие. Освен своя бизнес,

усъвършенствайте и себе си. 

Стремежът към поетапно и последователно усвояване на нови знания и умения поддържа духа и психиката на човек. Ще изпитвате често ентусиазъм и радост, удовлетворение и вдъхновение. Всеки обича нещо ново, което да го грабне и завладее. Ако все още подценявате ролята на емоциите си за облика на своя бизнес, прочетете статията за емоциите в бизнеса.

Pixabay

Pixabay

2. Управлявайте очакванията на клиентите си

Комуникцаионната стратегия е инструмент, чрез който посредством информационните канали предаваме своите ключови послания на аудиторията си.

Какво знаете, че знаят за вас вашите клиенти?

Целенасочената и фокусирана комуникация уравновесява информацията на входа и изхода. Резултатът е ясна представа кои сте,  какво и защо правите и какво да очакват от вас.

Когато отправяте оферта, вие сте максимално ясни, точни и конкретни. Направете същото и със самата си бизнес идентичност. Правете бизнес като “големите” – вижте в тази статия повече по темата за корпоративния модел.

Как да залагате в стратегията си правилни очаквания? Ето пример: Ако залагате на качеството, включвате го в цената и го комуникрате като свое конкурентно предимство. Нека клиентите ви го знаят още преди да са потърсили контакт с вас. Това спестява на вас загуба на време под формата на безсмислена  комуникация, в която се опитват да ви свалят от исканата цена или да влошите качеството за сметка на срока за изпълнение.

Управлението на клиентските очаквания е далновиден подход и ще ви помага да изпитвате огромно удоволствие от работата си.

Pixabay

Pixabay

Клиентът не винаги в прав,

както ви разказах в блога преди време. И комуникираните ценности са начин да привличате хора, които ще споделят вашите цености, ще ви уважават и ще бъдат удовлетворени от услугите ви.

Създаването на адекватни очаквания е ваша отговорност и като краен резултат ви носи мечтаната клиентела – онази, ноято ви припознава и изпитва лоялност към бранда, който градите с толкова голяма грижа, всеотдайност и страст.

Ето така си решавате громния проблем от стрес при комуникация с клиенти и като цяло минимизирате риска от професионално прегаряне, защото не общуването ви уморява.

Направете така, че да харесвате своите клиенти!

3. Интегрирайте ценностите си в организагионната култура

Бизнесът се случва в главите ни, както ви разказах в друг материал. Успешните ви модели следва да бъдат изведени навън – да бъдат видими и осезаеми и за околните.

Бизнес идентичността се залага още на ниво планиране, тъй като служи за визитна картичка. Основните послания след това биват комуникирани с аудиториите посредством комуникационна стратегия (научете как да създавате своя комуникационна стратегия тук). А дигиталният Аз-образ обхваща цялостното ни присъствие в Интернет (прочетете повече за дигиталния Аз-образ тук, тук и тук).

Pixabay

Pixabay

Организационната култура предполага стремежът ни да олицетворяваме с действията си онова, което сме заложили “на хартия” в стратегиите и дигиталния “Аз- образ” на своя бизнес.

Превенцията от професионален стрес и прегаране е умението да въплъщаваме във всяка проява ценностите си по недвусмислен начин. Говоренето с клиентите зад опрделена маска, в определена роля, каквато е личният бранд, подобрява отношенията с клиентите. Оптимизира очакванията на двете страни и ви предпазва от неволни грешки при преумора.

Но най-голямата ценност е, че бизнесът ви престава да бъде зависим от вас и се научавате да делегирате. Инвестирайте “време-пари”, а ако не знаете как – прочете в специалната статия.

4. Продължавайте да се развивате и израствате като личност

Ученето е начин на живот.

Pixabay

Pixabay

 

Учете се самите вие и помагайте на другите около вас да се развиват. Споделяте знание, формирайте около седмица си в кръг от единомислещи, можещи и успешни хора. Окриляването в бизнеса е мощен инструмент за справяне с прегарянето. Професията предприемач е сред  най-рисковите за тежък бърнаут с дългосрочни последици.

Ако още не сте уверени как да се справите сами с дългосрочното планиране на превантивни мерки – делегирайте!

Какво ви причинява професионален стрес? Пишете ми!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com