Как да...

Как да използваме комуникацията като инструмент за успешен бизнес?

април 15, 2016
Pixabay

Мислите си, че за да имате собствен бизнес ви трябват просто много пари и ресурси? Или експерти и професионалисти? Или късмет?

Комуникация, комуникация и пак – комуникация

Най-добрият начин за управление на бизнес е да използвате правилно комуникацията. Чрез нея всъщност осъществявате управлението, предавате важна информация, получавате обратна връзка. Не говорим обаче за социалните умения за общуване. Говорим за съзнателно и умело управление на начините и каналите, по които протича информационния поток. На съдържателното ниво – или какво предаваме като информация, вероятно ще се спра друг път.

В случая акцентирам върху необходимостта от осъзнато и контролирано управление на информационните потоци.

Използвайки комуникацията ние можем да постигаме определени цели.

Необходимо е да знаем в каква ситуация как да подходим и как да предадем съобщението така, че да няма недоразумения и да постигнем успех.

Личен архив

Личен архив

Обикновено когато говорим за комуникация разбираме процеса, при който приемаме и предаваме информация. Информационният поток е есенциален за взаимодействието ни с околните, всички разбираме колко неприятни са недоразуменията. Това важи с огромна сила когато говорим за бизнес. Прецизността на езика ни оказва огромно влияние върху крайния резултат, понякога малките неща и думи водят до големи загуби. В бизнеса дори има хора, медиатори, които решават успешно конфликтни ситуации именно чрез умело управление на процесите на комуникация.

Комуникацията е инструмент!

Комуникацията не е само процес, тя самата може да бъде използвана като инструмент. Чрез канала (лично или нелично) или начина (вербален/невербален), по който предаваме информация ние можем да постигаме различни цели. Понякога, за да постигнем крайния резултат, е най-добре да използваме конкретна форма на комуникация. Aко искаме да поздравим познат за рождения ден например обаждане по телефона или картичка по пощата биха били значително по-близки, отколкото имейл (в онези случаи, когато това е възможно, разбира се!).

Личен архив

И така, посланието „Честит рожден ден“ може да бъде предадено по различни начини и канали. Кои обаче ще изберем говори много за това какво искаме да постигнем, колко близък чувстваме отсрещния човек, колко близък искаме да бъде контакта ни с него. При разговора по телефона например можем да включим и интонацията на гласа си, като така добавим към поздравленията си повече емоции, подсилим и затвърдим посланието си. В картичката по пощата можем да нарисуваме усмивка и да я напишем собственоръчно. Мисля, че дори в един имейл можем да дадем много от себе си. И все пак, ако имам възможност, винаги предпочитам телефона за празниците на близките ми.

Направете го лично!

Не случайно по-горе дадох примера с картичка и телефонно обаждане за рождения ден. Колко от вас обичат на този толкова специален личен празник телефонът неспирно да звъни, да чувате обичани от вас хора, с които не се виждате често? Това е израз на уважение, обич и близост. Кара ви да се чувствате специални и значими!

Защо в бизнеса ви е да е по-различно? Направете го лично, винаги когато можете. Има множество начини, по  които да достигате до различните групи с хора, с които работите. Не предавайте просто информация за себе си и бизнеса си, за задачите, които има да се свършват.

Личен архив

Бъдете по-емоционални, интересувайте се от личността на онзи, който е срещу вас. Звучи  ви излишно, загуба на време и емоции? Всъщност, именно това може да бъде добавената ви стойност в очите на околните.

Инвестирайте повече време в отношенията с тях, интересувайте се от това как живеят.

Те са хора, имат семейства, мечти! Дълготрайните отношения са критично важни когато имате собствен бизнес, а няма по-сигурен начин да ги съхраните от това да инвестирате време и емоции в другите. Няма никакво значение кой стой срещу вас, просто давайте от себе си. И е твърде вероятно хората да ви отвърнат със същото или поне да ви запомнят, да се откроите.

Как да комуникираме с околните?

В зависимост от това с кого комуникираме, колко време инвестираме в комуникация с другите, какви методи и канали за предаване на съобщени използваме, можем да постигаме различни цели. Когато говорим за управление на бизнес ние общуваме непрекъснато със своите партньори, кредитори, служители и клиенти. Представям ви примерни модели на това как да използвате комуникацията като иснтрумент в зависимост от групата, с която комуникирате и как да се превърнете в по-добри комуникатори. Можете да изтеглите самата презентация Как да използваме комуникацията като инструмент за успешен бизнес ето тук. Разбира се, че е невъзможно да общувате с всички по сходен начин, не е и нужно! В зависимост от това какво искате да постигнете  и пред кого, използвайте различни стратегии!

Всичко е лично, няма просто бизнес!

Ако се чудите как се управляват различните средства за комуникация за постигане на конкретна цел вижте презентацията Как да използвате комуникацията като инструмент.

Ваша,

Capture signature

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com