Собствен бизнес

Управлението на емоциите е стратегия за успех

август 12, 2018
Pexels.com

Нужни ли са емоциите в бизнеса? Колко емоции да вложим от себе си и кога разбираме, че има твърде “много” или “малко”? Всеки от нас приема бизнес средата като “стерилна” по отношение на възможността да изразяваме емоции, но успяваме ли да упражним самоконтрол?

И наистина, бизнес полето не е място, в което е редно да си позвляваме безконтролно изливане на чувства, независимо дали говорим за крайно положителни или крайно отрицателни емоционални изблици.  Особено трудно е да постигнем баланс по отношение на външните обстоятелства, които ни правят емоционално зависими.

Pixabay

Pixabay

Кога емоциите ни саботират?

Говорейки за бизнес отношения, следва да осъзнаваме кои наши чувства и мисли ни пречат да постигаме целите си и саботират стратегиите ни. Субективното възприятие отново играе важна роля, тъй като всеки от нас е склонен да дава различен емоционален отговор на един и същи стимул от средата.

Бих очертала няколко аспекта, които водят до проблемна проява на емоции в индивидуален план:

  • свръхреакция на стимули от средата;
  • нисък самоконтрол над вътрешните емоционални състояния;
  • прекомерен стрес и неспособност да релаксираме;
  • неконтролируеми изблици на гняв, фрустрация и раздразнение;
  • страх и съжаление за обстоятелства и ситуация;
  • личностно неудовлетворение, преумора и бърнаут.

Стратегиите за справяне с личните ни емоции определят и как ще подхождаме към откритата проява на чувства в бизнеса си. Отново от субективните ни характеристики зависи какъв ще е емоционалният климат на бранд комуникацията ни ако залагаме на своя имидж.

Бизнес комуникацията налага стандарт за емоционалната проява

Независимо какъв е вашият темперамент и до колко сте склонни да изразявате откртито своите емоции, бизнес средата налага определени ограничения. Умерените позитивни и отрицателни емоции са “златната среда” като е добре да уточним, че “умереността” все пак варира и е субективна.

Така, ако сте склонен да прикривате емоциите си, всяка по-силно изразена емоция от страничен човек бихте тълкували като проява на лош вкус. От друга страна, емоционално откритият човек приема като “безчувствена” обраната реакция. Така че в една или друга степен, възприятието на вашите реакции винаги ще зависи от субективния мироглед на острещната страна. Добре е да имаме предвид тази човешка характеристика, когато насочваме и планираме бизнес комуникацията си.

Pixabay

Pixabay

Каквито услугите, такива и емоциите

Предлагайки продукти и услуги в определена ниша, хората ще очакват от вас определен тип емоции – както в директна комуникация с вашия бизнес, така и през всичките ви комуникационни канали. Истината е, че много брандове отблъскват именно с неуместната и неправилна употреба на емпатичен заряд и изразени чувства.

Няма точна формула кои емоции да включите в бизнес модела си, но можете да следвате тенденцията “колкото по-хуманистична услуга, толкова по-емпатична комуникация”. Или казано с други думи, ако услугите ви засягат личната сфера на индивида, ще се налага да влагате повече внимание и грижа за емоционалния климат, който създавате около бранда си.

Емоциите на вашите клиенти имат значение.

Правилното количество правилни емоции

Неточният израз, прекомерната или недостатъчна употреба на емоции винаги се усещат, често на подсъзнателно ниво. “Разкачването” от афективния спектър и залагането изключително на “логично” и “функционално” има изключително негативен ефект. Резултатът е инстиктивно отдръпване от даден бранд без да можем да рационализираме понякога какво точно ни отблъсква.

Дори да сте “напипали” точния емоционален коктейл за своите продукти и услуги, умереното поднасяне чрез комуникационните канали, е печеливш подход.

Пренасищането с еднотипни чувства и емоционални послания претоварва сензорно и води до отдръпване. 

Самоконтрол и пак самоконтрол

Pixabay

Pixabay

Независимо дали говорим за индивид или бранд, умерената проява на емоционалност придава “човешки” облик на бизнес модела и позволява на потребителите да се привържат по-лоялно. Умението ни за самоконтрол е критично, особено когато говорим за проблемни ситуации.

Почти всички проблеми в бизнес произтичат от неправилна комуникация под една или друга форма. Комуникационната стратегия е ключовият инструмент, чрез който “дозираме” точното колиество емоции, но и задаваме стандартите “как”. Онова, което отличава бранда, е ясната и целенасочена емоционална комуникация с публиките.

Казано с други думи, всяка мисъл, емоция и действие от страна на бранда, е максимално премерено и има очакван резултат с предвидими последици. Доброто планиране на бранд комуникацията залага основно на емоционално привличане и обвързване.

Емоциите са солта на живота.

Ако темата за емоциите в бизнеса и бранд комуникациите ви интересува, можете да прочетете още по-темата ето тук:

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com