Аз обичам себе си

Предприемачите – несъвършената, завършена цялост

март 31, 2019
pixabay

Уморени ли сте от преследването на “идеалното” си Аз? Чувствате ли се изтощени от натиска непрекъснато да се развивате, усъвършенствате, променяте, адаптирате? Сякаш ако спрем за миг ще изпаднем от влака, ще бъдем по-малко конкурентоспособни, по-малко интересни.

Можем ли да си позволим в днешния пренаситен свят да не сме чели определена, книга, да не познаваме конкретен гуру или последните тенденции в дадена област? А какво ако ви кажа, че можете да спрете тук и сега и просто да бъдете? Себе си, несъвършени, не-идеални, не-перфектни? И все пак – съвършена цялост, завършена Личност и – по-важното – нечия цяла вселена? Ще ми повярвате ли? Опитайте се…

pixabay

pixabay

На всички е известно, че предприемачите са особена порода хора, с различен тип светоглед и подход. Oт себе си изискват най-много, към себе си са най-безпощадни. Не се спират пред никакви пречки, не правят компромиси и не почиват. Те просто са устремени към успеха.

И все пак, имат някаква тайна, която ние, другите не разбираме, нали?

Не мога да твърдя, че всички хора са еднакви, но все пак – има нещо особено, в начина, по който разсъждава Личността, която не само преследва, но и постига целите си.

Те знят, че всичко зависи от тях – от собствените им умове, възможности и ограничения. Влагат най-упоритите усилия да развиват себе си. Тренират еднакво отдадено телата и умовете си. Знаят, че са на Пътя, защото избират да направят тази смела стъпка. Дори когато не са готови, не знаят всичко и не умеят всичко.

Просто събират смелост и започват тогава, когато другите мислят, че това е лудост и дори – невъзможно. Защото те знаят, че Пътят към успеха е просто път.

Колко крачки да направим, за да успеем?

Една.

Трябва ни една МИСЪЛ. Не една крачка дори. Когато имаме в себе си мисълта, че ние сме завършена Личност, това дава нова посока на всичките ни следващи действия. Следващата крачка напред е посредством лично усъвършенстване и “Изкуството да обичаш себе си” е естественият пряк път към тази цел.

pixabay

pixabay

Когато обичаме себе си, се приемаме в своята несъвършена, завършена цялост. 

Изместваме фокуса на вниманието си върху нещо по-значимо от шепа недостатъци – върху своята завършена Личност и своя потенциал.

Ако вярваме, че притежаваме интелект и умения да учим и да се развиваме, тогава няма да се плашим от онова, което не знаем или не  умеем. Въпрос на време е да го усвоим.

Понякога приписват на предприемачите кураж и смелост, надвхърлящи тези на околните. Но изследванията показват, че тази група хора не се различава особено от другите що се отнася до риск. Всъщност, в повечето случаи предприемачите предпочитат да предприемат минимални до умерени рискове.

Коя е тайната на Личността на ефективния предприемач?

Макар да гледаме на тях като на свръхчовеци, предприемачите са като нас – низ от страхове, умора, тревога, мечти и вдъхновение. Мисля си, че онова, което понякога дори не осъзнават, е колко разчитат на себе си. Стараят се да имат по-добър самоконтрол и направляват старателно поведението си.

Свързват се с другите, защото разбират колко важно е да не си сам. Околните отварят прозорец към нас, помагат ни да видим най-хубавото в себе си. Чрез тях осъзнаваме какво още искаме да постигнем със себе си, чуждите успехи ни дърпат напред.

“Другите” живеят в нас, дори да не го осъзнаваме

Ние сме ги “поглъщали” с десетилетия – невидимите с просто око влияния на семейство, култура, стереотипи и предразсъдъци, социално-икономически предпоставки и най-вече – личен избор.

Да достигнем до тези прозрения обаче отнема време, саможертви, лични загуби и безброй малки и големи разочарования. Само с времето и личния опит започваме да осъзнаваме истински собствената си стойност и най-вече – да приемаме, че личният ни живот и успех са наша лична отговорност.

Просто никой няма да дойде да ни го изработи, това е нашият Път. Никой не може да направи изборите вместо нас и по-лошото – ако оставяме друг да взима решения, то това няма да е нашият живот, а проекция на нечий чужд.

За да вярваш в себе си, следва първо да опознаем себе си. Слабите ни страни, ограниченията и страховете ни. Какво ни спира на всяка крачка. Кога бихме се отказали. Не е толкова страшно, че имаме слабости, плаши ме невежеството и нежеланието да приемем, че не сме само добри или идеални.

Осмелете се да опознаете себе си

Знаем ли защо не се променяме, колкото и усилия да полагаме? Защо трудно придобиваме нови навици и не умеем да прилагаме наученото от курсовете и специализациите? Наистина ли мислим, че си мързеливи и ни липсва мотивация?

Вярваме ли, че можем да се промениш? Чувстваме ли умора от безкрайните опити да сме като другите? Имаме ли усещането, че другите се справят с лекота и успяват винаги, за разлика от нас?

Склонни сме да си припишем “лоши” черти, когато има друго обяснение

Все по-малко знаем кои сме, не откриваме смисъл в себе си и най-вече – все по-незначителни се чувстваме в протежение на съществуването си. А това дава отражение във всяко човешко отношение – бизнес, семейство, приятели.

Повечето ми клиенти първо биха се самонаранили с лоша мисъл за себе си, биха приели, че нещо на тях не им е наред. И понякога дори не допускат, че може да има друга, по-точна и ясна причина, която не е непременно свързана със слабост или недостатък. Може би просто този път не е за нас? Може би тези успехи не са удачни за нас заради изборите, които ще трябва да направим?

Вярно е, че за всеки влак си има пътници – собственият бизнес е начин на мислене, на живот. Променя ценностите ти, обкръжението ти, нещата, които те вадят от нерви и като цяло те прави по-смирен, търпелив и благодарен.

Иновативност, креативност и ригидност

Разглеждаме иновативността и креативността като инструмент за постигане на по-високи бизнес резултати. А всъщност тези две личностни черти имат много по-висока стойност, защото задават определен светоглед. Как приемаме новото в живота си? Задаваме ли повече въпроси? Страхуваме ли се от непознатото? Поемаме ли инициативи за себе си?

Да бъдеш отворен към новото е мироглед, който се възпитава и независимо колко екстровертни или интровертни натури сме, можем да се отворим. Можем да подобрим креативното вземане на решения. Можем да се научим да мислим за себе си по нов начин.

Нашето по-естествено състояние е ленивост и ригидност, както последните научни изследвания сочат. Затова и индивдите, които подхождат именно чрез иновативност и креативност, постигат значително по-бързо резултати и се открояват като Личности.

И тези качества не принадлежат на единици сред нас, напротив. Могат да бъдат усвоени като се има предвид индивидуалната нагласа. Казано иначе, да се намери комфортната зона и “златната среда”, изборите и решенията да прилягат като втора кожа.

Като личен бизнес треньор и бизнес психолог непрекъснато се сблъсквам с вътрешните борби на хората срещу себе си. Да намерят баланса между обетивната потребност от новото в живота си и успокояващо осъзнаване, че са достатъчно добри, ефективни и успешни в личен и бизнес план.

И май границата е твърде тънка, като често сме склонни да я преминаваме в търсене на по-доброто ни “утре”. А може би не е нужно непрекъснато да мислим за бъдещето. Може би понякога е достатъчно просто да спрем и да се отдадем нужното уважение за онова, което сме постигнали днес.

Когато уважаваме себе си, ние сме способни:

 • да приемаме себе си като цялост;
 • да толерираме своите грешки и пропуски;
 • да си прощаваме незнание и неумение;
 • да си даваме време да учим нови неща;
 • да направляваме поведението си към другите;
 • да контролираме вътрешния си свят и емоционалните изблици;
 • да осъзнаваме своите мисли, чувства и емоции като контролираме негативните прояви;
 • да вземаме по-смели решения с повече вяра в себе си;
 • да се стремим да се развиваме и да не се саботираме;
 • да казваме “НЕ” и да се справяме с чужд отказ, отхвърляне и неодобрение;
 • да не се страхуваме от себе си и другите.

И не, това не е профил на някаква мистична Личност, това може да бъде всеки от нас. Просто предприемачите са група хора, които относително рано в живота си научават тези уроци и успяват да бъдат продуктивни. Те съзнават своите слабости и решават кое искат сами да се научат да правят и кое – да делегират на други. Това ги прави бързи на пазара, ефективни в решенията и като цяло излъчват удовлетворение – от себе си, от живота и бизнеса си.

Истината е, че няма тайна съставка, която прави някои хора “ПО”- от другите. И също така е вярно, че има редица форми на поведение, които водят до качествена промяна. Променете своето поведение, за да промените своята Личност. Май това е най-голямата им тайна на мистичните Предприемачи – те просто се осмеляват да направят първата крачка дори когато не знаят после накъде, какво и как. Просто вярват в себе си.

Най-важният ресурс за Успеха сте Вие!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com