В подкрепа на...

Конната езда като терапия за децата и хората с различни възможности

февруари 20, 2019

Преди време ви разказах историята на Ваня Тодорова в “Моят път”. Днес с нея ще ви разкажем за нещо много по-значимо, което се случва в конна база “Ахил” край София – хипотерапия за деца и възрастни със специални увреждания.  Терапията с помощта на коне е метод за физиотерапия, който използва коня и, по-точно, движението на гърба на коня, когато конят ходи.

Ваня и нейните колеги предоставят безвъзмездно достъп до тези терапии на семействата, които се нуждаят. Терапиите протичат на открито, в пролетно-есенния сезон и дават истинска глътка въздух не само на децата, но и на техните близки.

През 2018 година Ваня създава фондацията “Можем заедно”, чрез която се стреми да достига до повече семейства, като самата Ваня в момента е част от екипа на сдружение “Конна терапия” по проект към Еразъм

Прочетете повече за конната терапия, споделете я с близките си и подкрепете Ваня в най-важната ѝ задача – да обезпечава финансово проекта така, че терапиите да са напълно достъпни и безплатни за тези, които наистина имат нужда от тях. 

Ваня, благодаря ти, че се съгласи да разкажеш за Хипотерапията (конната терапия). Това е малко популярен у нас метод в помощ на хората с различни възможности.

С какво конната езда те привлече като терапевтичен подход?

Хипотерапията се провежда обикновено без седло, само върху постелка, за да може движението и топлината да се усещат по-осезателно. Фактът, че работим на открито, на чист въздух в планината е още един плюс към общото здравословно състояние.

В една терапевтична сесия основният терапевт е конят ☺ и, освен него, и терапевт-човек, инструктор и помощници – един или двама – които вървят до коня и могат да окажат помощ на детето, в случай на нужда.

За кои състояния се знае, че хипотерапията дава добри и устойчиви резултати?

Състоянията, при които терапията дава добри резултати, са двигателни увреждания, аутизъм, хиперактивност, синдром на Даун, множествена склероза и др.

Децата, които са идвали при нас за терапия са били най-малко на 4 годинки, но в някои страни с утвърдени традиции в хипотерапията, тя се прилага и на бебета. През 2018 година сме провели 159 терапевтични сесии, предимно на деца с аутизъм и синдром на Даун, но и на деца с лека форма на ДЦП, както и на един мъж с множествена склероза.

Какви резултати сте наблюдавали при различните типове потребности?

Резултатите са обнадеждаващи и вдъхновяващи – видимо по-изправена стойка и укрепване на мускулите на гърба и краката, по-добра координация и ориентация в пространството, което е много важно за децата с аутизъм.

Децата изграждат много специална връзка с коня, която се основава на чисто доверие и любов, защото усещат, че конят ги възприема безпристрастно и без осъждане и това им помага да се отпуснат и успокоят.

Конят ги харесва такива каквито са и те му показват любовта си по най-чистия и искрен детски начин като го галят, целуват, казват името му, хранят го с моркови, дават му команда да тръгне или да спре и така се учат да общуват с друго живо същество.

Как се променят децата, които се занимават с хипотерапия?

Стараем се преживяването да е забавно – пускаме детски песнички и правим различни движения с ръцете и горната част на тялото, играем с щипки и топчета, редим букви и цифри на магнитната дъска.

Неусетно детето се научава да координира и пръстите на ръцете като успее да натисне щипката, например, за да направим прическа на гривата на коня или да различи различни цветове чрез цветните топчета. 

Децата се радват когато идват при конете, защото се забавляват и под формата на игра не усещат че вършат „работа“. Седейки върху коня, те се научават къде е горе и долу, напред и назад, ляво и дясно.

Какво точно представлява методът “хипотерапия” и как постигате тези резултати?

Движението по време на ходом спазва строго определен ритъм като от гърба на коня към тялото на ездача се предават между 80 и 120 мускулни импулса на минута.

Това стимулира грубата и фината моториката на човека чрез активизиране на всички контролни нива на централната нервна система.

Температурата на тялото на коня, която е 38 градуса, се предава по гръбначния стълб на ездача и отпуска мускулни спазми и блокирала мускулатура. Различните позиции, които се заемат върху гърба на коня, влияят не само върху положението на тялото, но и върху дишането, преглъщането и храносмилането.

Центърът на тежестта на ездача постоянно се променя поради ритъма на хода на коня и стимулира клиента да пази равновесие. Промяна на терена, движението на коня в кръг и в осморки, промяна на хода от по-бавен към по-бърз са също начини за стимулиране на ездача постоянно да възстановява изправена позиция и да пази равновесие като неусетно натоварва едни или други мускули на тялото и възстановява симетрията.

Динамичното движение активизира центровете на движението и равновесието в мозъчната кора и провокира изграждането на нови и качествено по-добри двигателни модели (нова двигателна програма).

Защо проектът с хипотерапията е толкова важен за теб?

Децата и възрастните с увреждания и специални нужди живеят изолирано и понякога нямат и достъп до рехабилитация подходяща за тяхното състояние. Конната терапия „извежда“ тези хора от затворената среда, в която живеят и им създава възможност за адаптиране и ре-социализация.

Резултатът е цялостен възстановителен процес на нивото на неврофизиологията, психомоториката и социализацията.

Допълнение от Юлика Новкова, психолог

Хипотерапията се извършва в Конна база “Ахил” , в София. Няма ограничения в броя посещения, тук важи принципът “колкото повече – толкова повече”. Изключително бързо се наблюдават малки и качествени промени в емоционалното, физическото и социалното състояние на децата и възрастните със специални потребности

Възможността да прекарат време навън, в спокойна и защитена среда, буквално в ръцете на терапевти и специалисти, по толкова емоционален и приключенски начин, за децата и техните семейства е чакан миг.

И сега, на прага на сезона, е по-важно от всякога базата да бъде добре осигурена материално, за да развива дейността си безпрепятствено.

Ако сте член на организация, която се старае да подобри живота на хората с различни възможности, то можете да се вържете директно с Ваня Тодорова по един от следните начини:

Ваня Тодорова, имейл: todorova_vanya@abv.bg, тел. 0895686019, 0888253349

Официална страница на Конна база „Ахил

Фондация „Можем заедно“ – foundationtwc@gmail.com

Ако сте представител на бизнеса, можете да се включите в проекта като съдействате базата да се развива и разширява, за да поема капацитета от желаещи и нуждаещи се ездачи. Всяка помощ под формата на материално или нематериално благо е добре дошла, тъй като на нас, другите, се полага да поправим огромната несправедливост, съпътстваща живота на семействата и хората с различен старт.

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com