Собствен бизнес

Как да върнем блясъка на мечтания си бизнес? – I

ноември 15, 2017

Собственият бизнес е малкото-голямо приключение в живота на предпримача. Започваме с ограничени ресурси, малко познания, много хъс и надежди и обещание за светло бъдеще. До втората година повечето предприемачи се сдобиват с хронична умора и навлизат в плато. Бизнесът съществува, за да се самоиздържа в някаква степен, но не генерира така желаните печалби.

Pixabay

Pixabay

Покачването на приходите обикновено покачва и разходите за поддръжка на бизнеса и за нас остава твърде малко, а работните задачи не спират да се трупат. В предходна статия ви разказах какво се случва с бизнеса ни, когато е в застой.

Мечтаният бизнес се превръща в бремето, с което се научаваме да живеем. Като малък паразит, който изсмуква всичките ни сили и ресурси, лишавайки ни от другата страна на живота – безгрижната, бездейната.

Собственият бизнес е свобода, а не робски труд.

И ако смятате, че в някаква степен робувате на бизнеса си, вместо той да работи във ваш интерес, то е време да спрете и помислите.

Бизнесът е начин на мислене

Трудно е да имате свободен и независим бизнес, ако смятате, че по принцип бизнесът изисква:

Pixabay

Pixabay

 • безрезервно отдаване;
 • инвестиране на всички налични ресурси;
 • инвестиране на цялото ви собствено време;
 • да правите компромиси със себе си;
 • да се лишавате от материални и нематериални лични придобивки;
 • да се примирявате с неудовлетворяващата ви ситуация.

Колкото по-убедени сте, че бизнесът винаги ви отнема, толкова по-трудно ще ви бъде да започнете да приемате, че бизнесът ви дава. А без ново мислене е почти невъзможно да се преместите напред.

Промяната в бизнеса ви започва от вас самите.

Личният бизнес тренинг е бързият начин да разберете какви са собствените ви убеждения за бизнеса, които ви съпътстват и неминуемо работят както с вас, така и против вас. Няма ситуация, в която промяната на фокуса и гледната точка да не дават резултат. Мигновено.

В момента, в който започнем да подлагаме на съмнение в какво вярваме, усещаме и промянта в нас – нали вече виждаме нещата в друга светлина?

Ако приемем, че бизнесът ни дава неща, които са ни особено ценни – свобода, независимост и качествен живот – то започваме да търсим механизмите, средствата и ресурсите, чрез които да си ги набавим.

Бизнесът е начин на действие

Pixabay

Pixabay

Има хора, които знаят малко, но предприемат бързи и решителни действия. Учат се във времето, чрез проба-грешка и по-често успяват. С малки стъпки, всеки ден. Има и такива, които четат много и знаят повече, но се боят да ескпериментират и търсят “магическото” решение, не предприемат крачки.

И двата подхода са печеливши, стига човек да знае кога да действа и кога да изчака и кое ще бъде най-точното решение в конкретната ситуация. Няма универсален модел кога как да подходим и все пак има тенденция, която води до успех в дългосрочен план:

Когато имаме повече ресурси от време-пари можем да си позволим да намерим сами решение на принципа проба-грешка. Когато сме притиснати от времето и нямаме средства, то следва да инвестираме в ноу-хау на експерт, който да ни осигури бързи и точни решения.

Как ще действаме зависи в голяма степен от това какъв тип личност сме – ориентирани към поемане или избягване на риск. Чрез личен бизнес тренинг може да се отработи готовността ни да поемаме риск в нужната посока – прекомерните действия са също толкова вредни, колкото и липсващите наложителни действия.

Бизнесът е движение

Pixabay

Pixabay

Повечето ми клиенти смятат, че бизнесът трябва да достигне до някаква точка, в която ще генерира приходи и ще отчита успешна дейност и ще спре да се движи. Респективно те ще спрат да полагат толкова усилия. А истината е, че бизнесът сам по себе си е движение – на хора, ресурси и капитали.

Натискът на пазара (търсене и предлагане) ще деформира модела ви, което ще изисква вие непрекъснато да ревизирате системата си. Крачката напред или назад от целта ви е в хода на нещата.

И дори когато избирате да не предприемете действие, то това пак ще придвижи бизнеса ви в определена посока.

И тук, както за всеки друг аспект, майсторлъкът идва от това да знаем кога да яхнем вълната и кога да се отдръпнем от течението. Защото не всичко, което е “модерно” и търсено на пазара ще даде качествени резултати за нашия бизнес. И не всички “остарели” модели, с които си служим, ще отсблъскват клиентите ни.

Каквито и стъпки да сте си предначертали в плана за дейтсвие, едно е сигурно – промяната в пазара ще променя и вас, изисквайки вие също да се движите към нови знания и умения.

А когато вие се променяте и повишавате компетентността си, ще имате ресурсите да движите бизнеса си напред.

Непрекъснатото учене може да е уморително, затова в личния план за развитие винаги включвам стратегии за релаксация на съзнанието, разпределението на времето за лични удоволствие и спорт, време за “нищоправене” и време за активо учене.

Ако и вие сте уморени и леко обезверени – не сте сами! Много хора се чувстват като вас и това е нормален етап. А за да си остане просто момент и да не се превърне в хроничен стрес, можете да започнете с промяната още днес. Прочетете втората част на статията и разгледайте останалите материали, които публикувам за свободно четене.

Пишете ми с какво се борите и за какво не ви достигат сили. Ще намерим най-дброто решение за вас!

Следва продължение…

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Най-важният ресурс за успеха на всяко начинание сте вие!

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com