Аз обичам себе си

Щастието е в нашите глави или колко щастливи сме всъщност? – Част I

юни 25, 2017
Pixabay

Свикнали сме да асоциираме щастието си с някакви големи събития, крайъгълни камъни в нашия живот. Но постигнатите успехи дали са щастие?

В зависимост от това къде живеем, същесвтуват наложени конкретни стереотипи за това какво е щастие. В нашата западна цивилизация за щастлив се приема всеки, който е образован, има социални придобивки и статус, кариера или собствен бизнес. Заедно с това в личен план щастието е свързано със създаването на дом, семейство и деца.

Това ли е наистина щастието? Какво си постигнал, колко имаш?

А ако щастието се крие в това какво и колко даваш?

Като всеки друг психичен феномен, преживяването на щастие е субективно, зависи от множество фактори вътре и извън нас.

Pixabay

Pixabay

Но преди да съдите себе си или другите за това какво наричат щастие, ще ви покажа част от факторите, които формират самата ни представа за щастие.

Външни фактори

Като един от най-значимите фактори бих посочила културата. Тя е пряко свързана с обществото, от което произлизаме. И макар под “култура” да разбираме много и различни неща, за антрополозите например тя включва целия диапазон от заучени форми на поведение и реакция.

Културата е невероятен човешки феномен. И същевременно е изключително крехка – съществува само в нашите умове. В нея са заключени основните народни вярвания и разбирания, както и социалните норми, които направляват поведението ни.

Културните различия варират  в зависимост от географски, исторически и социално-икономически фактори.

И във всяко общество има субкултури, които оставят своя отпечатък.

Освен в широкия смисъл на това къде си се родил, значение има и тесния смисъл – семейно и близко приятелско обкръжение, влияние на учители и авторитети.

Вътрешни фактори

Pixabay

Pixabay

Тези фактори отразяват убежденията и оценките, които имаме ние самите и сме изградили под влиянието на външните фактори. Но дори когато двама души са израснали в напълно идентични условия, като братя и сестри, те отново имат различни представи за щастието.

Това се дължи на факта, че върху представата ни за щастие влияят нашият вроден темперамент и личният мироглед. Те отразяват най-дълбоките ни убеждения, вярвания и ценности.

Ценностите са ядрото на личността, те формират представите ни за добро и зло, за себе си и за света като цяло.

Насочват и регулират поведението ни, но и оценката и възприятието ни за чуждите.

Когато говорим за бизнес например ценностите са също толкова важни и значими, помагат ни да се ориентираме дали сме на прав път, дали постигаме целите си и най-вече – самите те са гид, който следваме, за да развиваме визията си.

Защо не сме щастливи?

Често споменавам, че възприетата реалност и действителността са две различни, паралелно съществуващи вселени.

Pixabay

Pixabay

Понякога ни липсват аспекти, които традиционно в нашата култура се възприемат като носители на щастие – материални и нематериални достижения.

По същия начин обективно може да изглежда, че имаме всички предпоставки да бъдем щастливи, притежаваме всичко, за което се приема, че носи щастие, а във вътрешен план изобщо да не изпитваме щастие.

В практиката си на Личен бизнес треньор често се сблъсквам с факта, че

имаме объркани ценности по отношение на представите ни за щастие.

Обвиняваме се ако материалните достижения не ни правят щастливи или пък ако ни правят щастливи.

Обвързваме собствената си представа за щастие с оценката и мнението на онези, които обичаме или са ни близки и оказват влияние върху живота ни.

Това е особено трудно в интимните отношение между двама души, тъй като нерядко единият сякаш е по-щастлив от другия.

Попаднали веднъж в този порочен кръг като че ли няма измъкване, няма решение.

Ще перефразирам гръцкия философ: “Щастието е в очите на наблюдаващия“.

Това, което смятате, че е щастие, най-вероятно ще Ви носи щастие!

Pixabay

Pixabay

В следващата статия ще разгледаме още един подход, който може да промени възприятието ни за щастие.

Следва продължение…

Какво смятате, че ви отнема от щастието? Оставете своя коментар!

Ако искате повече от себе си – пишете ми!

Динамичен ден!

 

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com