Аз обичам себе си

Щастието е в нашите глави или колко щастливи сме всъщност? – Част II

юли 10, 2017
Pixabay

В първата част на статията разгледахме някои външни и вътрешни фактори, които оказват влияние върху субективното възприятие за щастие.

Всеки от нас си е задавал поне веднъж въпроса защо не успява да е щастлив като другите.

Можем ли да се програмираме да бъдем по-щастливи?

В Интернет е пълно с различни методи и способи, които да ни направят по-щастливи – от това просто да бъдем по-позитивни до цели системи в няколко стъпки за промяна на мирогледа.

Ако един метод е създаден, то ще има някого, за когото е идеално пасващ.

Pixabay

Pixabay

Няма правилен или грешен подход, а само работещ за мен или неработещ. 

Трудностите да бъдем по-щастливи  вероятно се дължат на факта, че по една или друга причина не можем да интегрираме тези методи, да ги възприемем.

Така например хора, които се самоопределят като имащи по-реалистична гледна точка, изпитват сериозни затруднения да мислят подчертано позитивно. Както и позитивно мислещите хора намират за ои-трудно да предвидят и анализират по-негативни възможности.

Има аспекти, за които можем с лекота да променим нагласите си, но има и такива, които засягат най-дълбоките ни убеждения и ценности и трудно подлежат на промяна.

Науката и щастието

През последните 40 години психологията като наука е посветила множество трудове и изследвания на това какво е щастието.

Щастието не е съставено само от едно нещо, а е съвкупност от всички житейски аспекти.  Ако се фокусирате само върху един от тях като работа или семейство се отказвате от други радости като парти или пътуване.

Затова и философът Jennifer Hecht  http://www.jennifermichaelhecht.com/ смята, че ако изпитвате няколко типа щастие, то със сигурност сами се лишавате от други.

Опитайте се да намерите баланс в живота си и със сигурност ще изпитвате повече щастие!

Pixabay

Pixabay

И все пак, не можем да имаме всичко накуп сега и веднага, нали? И никой друг не може! Добре е да осмислим тази идея и да я приемем като част от житейския си възглед, защото това ще намали интензитета на завистта, която по принцип всички изпитваме.

Склонни сме да приемаме, че другите имат повече или са по-добре от нас.

А тази нагласа е предпоставка да не бъдем щастливи.

За преодоляване на негативните последици от сравнението с околните много добре работи тази нагласа:

„Ако ще ми завиждаш, завиждай ми за всичко – за радостите и богатствата, но и за страданията, умората, болката и самотата“.

Нали не мислите наистина, че другите  получават всичко даром?

Освен това сме склонни да бъдем оптимистични за бъдещето си – всеки  от нас оценява по-позитивно очакваните събития от утрешния ден, което е полезно и адаптивно. Това се отнася и за онези, които се самоопределят като реалисти или песимисти.

Позитивно гледаме и на миналото си – връщаме се назад през призмата на положителните спомени и емоции, затова и изпитваме носталгия – сякаш преди нещата са били по-лесни, по-радостни.

Pixabay

Pixabay

Друг е въпросът, че в настоящия момент сме по-склонни да възприемаме първо негативната информация – това е защитен механизъм, който ни помага да се адаптираме. Нещо като алармена система – забелязваме първо онова, което може да ни извади от строя и да ни навреди.

Ако трябва да обобщим психологическите механизми, съгласно които гледаме на света, то ние сме склонни да бъдем положителни спрямо миналото и бъдещето си, по-тревожни и песимистични сме за настоящето си и често сравняваме деня си с  този на другите около нас.

Когато разбирате себе си по-добре, можете да повлияете върху мислите и очакванията си по-ефективно!

Как да се променим така, че да бъдем по-щастливи?

Pixabay

Pixabay

Описаните по-горе механизми касаят всички ни, те са част от начина, по който функционира съзнанието ни. Това не значи обаче, че не можем да окажем  съзнателен контрол върху мислите си. Напротив, знаейки например защо имаме негативна оценка на живота си можем да си помогнем да я трансформираме в по-положителен възглед.

Всъщност трябва първо да си зададем въпроса наистина ли не се чувстваме щастливи? Изобщо ли?

Вгледайте се във всяка една от следните сфери на живота си:

 • Работа
 • Учение
 • Деца
 • Партньор
 • Приятели
 • Родители
 • Роднини
 • Близки
 • Познати
 • Свободно време
 • Спорт и хоби

Кои от тях оценявате като щастливи в момента и кои бихте искали да бъдат по-добре?

Дали става дума за моментна липса на щастие в някоя/няколко от областите или говорим за трайно, трупано с годините разочарование?

Ако оценявате, че в голяма степен изпитвате фрустрация и разочарование за всеки аспект на живота си, това продължава дълго време и се превръща в непреходно състояние, е необходимо да се консултирате със специалист!

Има различни физиологични и хормонални причини, които могат да ви карат да се чувствате нещастни. Има и обективни психологически фактори, при които няма как да бъдете щастливи. Във всеки от тези случаи може да ви се помогне професионално.

Има ли „пълно щастие“?

Pixabay

Pixabay

Tози въпрос е не по-малко труден и сложен, отколкото въпросът „Какво е щастието?“.

От разговорите си с различни хора оставам с впечатлението, че за повечето от нас щастието се явява някакво трайно и дифузно състояние, в което изведнъж попадаме и оставаме да съществуваме.

Не мога да твърдя, че това е вярно, нито че не съдържа и доза истина.

Нереалистично е да очакваме, че ще бъдем щастливи през целия си живот – това е оценка, която даваме със задна дата, от позицията на миналото.

А и има достатъчно тежки и трудни моменти, които не можем да преживеем с усмивка – би било неадекватно и неподходящо. Скръбта е неизменна част от живота ни, но тя идва само, за да ни напомни колко ценно е било онова, което липсва.

От друга страна, ако успеем да променим фокуса си на възприятие, то е възможно да виждаме повече онези аспекти, които бихме асоциирали с щастие. По този начин действително ще бъдем в състояние субективно да възприемем живота си като щастлив.

Наскоро разглеждах темата за баланса между личен живот и кариера и посочих, че един от начините да възприемаме щастието, е като път.

Ако се поздравяваме сами и се радваме за всяка постигната цел, всяко ново умение и качество, което сме развили през деня/месеца/годината, то обръщайки се назад ще сме в състояние да асоциираме миналото си с щастие.

Независимо в какво вярваме, стига да вярваме, то можем да бъдем щастливи.

Важно е да отстоявате и пред близките и семейството си тази позиция.

Никой не може и не знае как да ви направи толкова щастливи, колкото самите вие. Прегледайте очакванията за живота си, вижте как приемате щастието.

Pixabay

Pixabay

Има огромна доза истина в приказката, че щастието е в малките неща. Опитайте се да преброите случките, които ви карат да се гневите или зарадвате в рамките на един ден. Премислете фокусът ви върху какво е – върху позитивното или негативното от деня ви?

Започнете с малки крачки, забелязвайте дребните неща.

Не искайте от себе си изведнъж да се промените, нито да започнете да изпитвате щастие.

Натрупването, промяната на възгледа ви и на нещата, които цените, с времето ще внесат в живота ви превес на положителните емоции. След време ще бъдете в състояние да оцените момента като щастлив.

И ако разглеждате щастието като път, а не като статично състояние, то вероятно ще натрупате достатъчно радостни моменти.

Това не е формула за щастлив живот, това е просто още един начин да погледнете на нещата. И се радвам много за онези, за които се окаже точният и подходящият път.

Какво е щастието за вас? Оставете своя коментар!

Ако искате повече от себе си – пишете ми!

Динамичен ден!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com