Собствен бизнес

Колко ви струва да поддържате клиентелата си?

април 29, 2018
Pixabay

Когато имаш бизнес искаш само едно – продажби. И май голямата разлика в бизнеса е, че някои са готови на всичко, стига да имат продажби още днес, на всяка цена. За други обаче нещата изглеждат различно – не всяка печалба си струва.

Право на всеки е да избере по какъв начин да припечелва. Дали ще залагаме на име в бранша или пък на бързи приходи е въпрос на личен избор. Едно е сигурно – има значение какво оставяме след себе си. И смятам, че това всъщност е единственото смислено нещо, което продава днес – стойността и ценността ни на пазара.

Pixabay

Pixabay

В света, в който живеем, когато сме презадоволени от всякакви стоки и услуги за всеки джоб, все повече се набляга на значението на отношенията. Бързата “еднократна” продажба вече не удовлетворява търговеца, защото непривързаният клиент не се връща сам.

И трябва да се положат екстра усилия (а това знчи разходи), за да го доведете отново при себе си (маркетинг стратегии, реклама, дизайн).

 

Лесно ли продавате? 

Колко време-пари ви струва да си доведете един клиент? Ако не знаете, значи е време за равносметка.

Умелият търговец е като добрия шахматист – знае кога да се откаже.

Тази сентенция ми е подарък от моя дядо по майчина линия, Капитан далечно плаване и всъщност синтезира, че когато си много добър и предвиждаш ходовете в перспектива знаеш, че си мат доста ходове преди края. Безценното е да не губиш време да чакаш неизбежносто, а да се събереш за развоя и да посрещнеш загубата дойстойно – признавайки я преди да е факт. А след това да се гмурнеш в следващата партия.

 

Как да изчислите ефективна ли е кампанията ви?

Pixabay

Pixabay

Какво ви остава след единичната продажба, като извадите от нея разходите си?  Ако се налага да доплащате, за да привлечете клиента и да реализирате продажбата, то в този смисъл, на някои бизнеси клиентите им наистина им излизат скъпо.

Няма как да премахнете “твърдите”разходи, които счетоводният ви модел залага, те са постоянни и издържат бизнеса ви. Печелите ако успявате да отделяте за “плаващи” разходи като авариен и инвестиционен фонд от всяка продажба. Това е модел на бизнес, който може да се самоиздържа и в момент на криза, а не е просто печеливш в момента.

При стабилния финансов бизнес модел всяка единична продажба ви носи някаква доходност и в зависимост от плановете ви за ръст, тя следва да варира. За мен ефективна е онази кампания, при която сте достигнали до клиента си без да жертвате неоправдано висока част от дела си, т.е. не сте го достигнали “на всяка цена”.

Как да подобрите продажбите си?

Инвестирайте умно, а не много.

Подценявате ли качеството на предлаганите от вас услуги и продукти? Налага ли ви се да плащате извънредно, за да доказвате качествата на продукта си? Колко често се налага да “поправяте” грешки пред клиентите си, за да не останат недоволни?

Отговорете си на следните въпроси, за да прецените доколко лесно продавате на своите клиенти.

  1. Колко продаваем е продуктът ви без реклама?
  2. Каква е разликата между реалната и пазарната себестойност на продуктите ви?
  3. Кой плаща разликата в пазарната цена – вие или клиентът (промоции, отстъпки)?
  4. Къде отиват основно приходите?
Pixabay

Pixabay

Колкото по-голяма част от приходите ви отиват във фонд “реализиране на продажба” и “комуникация с клиенти”, толкова по-скъпо ви излиза да поддържате клиентела и вероятно работите на безценица. Ако се налага да връщате своите “лоялни” клиенти с реклама, то наистина имате нужда от спешна корекция в бизнес модела.

Повишаването на продажбите започва с подобряването на стойността, която предлагате на аудиторията си.

Основната причина е, че колкото по-качествен е продуктът, колкото по-деликатни и фини са процедурите за доставянето му, толкова по-бързо и евтино конвертирате слушател в потребител, а потребителя – в лоялен клиент.

 

Удовлетвореният клиент се връща сам

Хората не искат просто стоки и услуги, търсят преживявания. Интересуват се КАК ги обслужвате и КАК решавате проблемите им. Често след време дори забравят какви проблеми са имали и защо са ви потърсили. Но помнят какво сте направили за тях и емоциите при общуване с вас.

Как променяте деня на своите клиенти?

Pixabay

Pixabay

Не се налага да плащате извънредно, за да връщате онези, които асоциират вашия бизнес с положителни емоции. Плащате си, за да му покажете новото при себе си, но не и да го убедите да ви се довери.

В ерата на платеното рекламно съдържание заложете на перфекционизъм по отношение на продукт, процедури, комуникация, идентичност, качество. Колкото по-малко излъган се чувства клиентът, толкова повече ще печелите вие. В дългосрочен план печалбата от оборот е по-устойчива, отколкото еднократни високи приходи.

Ако искате бизнесът ви да просъществува, то тогава отделете време-пари да изпипате всеки детайл. Създайте продукт, който да бъде продаден още преди да е излязъл на пазара. Доверието е нещо,което градите с години и може да бъде разрушено за един миг поради немарливо отношение, лоша комуникация или незачитане на клиентските чувства.

Клиентът се връща най-вече заради отношение – постарайте се всеки да ви бъде единствен и специален.

В крайна сметка колкото по-безценни сте за своя клиент, толкова по-безпроблемно ще комуникирате и доставяте своите ценности. Инвестирайте в това да нямате цена при безценна стойност. Така каквата и фиктивна сума да поставите на етикета на продукта си ще бъде “заслужена” в лицето на вашия клиент.

В моя свят цената е просто едно число. А във вашия?
Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com