Аз обичам себе си

Как напрежението прераства в стрес?

май 16, 2017
Pixabay

Днес попаднах на много интересна статия в изданието Harvard Business Review, посветена на връзката между напрежението и стреса. Прави се чудесно разграничение между двете състояния и има добри насоки за справяне. Реших да ви я представя в обобщен и съкратен вариант, като допълвам някои моменти, но няма да сбъркате ако я прочете в оригинал – Pressure Doesn’t Have to Turn into Stress.

Защо някои хора се справят по-добре от други с психичното претоварване? Как някои устояват, а други просто се пречупват под тежестта на напрежението?

Както почти всяко друго явление, стресът не съществува обективно извън нас.

Стресът е субективният отговор на външни промени в средата

Какво ознавача това? Означава, че средата непрекъснато се променя и това изисква от нас адаптивен отговор. И това как преживяваме този процес на адаптация вътре в себе си, дава отражение под формата на (стресова) реакция.

Всичко е в нашите глави и е въпрос на възприятия.

Pixabay

Pixabay

Наскоро ви разказах какво точно представлява стресът и как можем да се справим с него.

Фокусът тук е върху онзи тип възприятие, който не регистрира промените в средата като  стрес-фактори, а по-скоро като нормални изменения, съпътствани понякога от напрежение.

Но напрежението не е стрес само по себе си.

Напрежението се превръща в стрес тогава, когато е налице преживяване – тенденция да продължаваме да мислим за бъдещи или минали събития, прикачайки към тях негативни емоции.

Значи ли това, че не трябва да обмисляме и планираме бъдещи и минали случки?

Размишляването върху проблем само по себе си е аналитичен и краткосрочен процес с положителен ефект. Преживяването се приема, че е продължително и разрушително, с отрицателен ефект върху здравето, продуктивността и цялостното благополучие.

Най-видимият ефект е отсъствието ни от настоящето и общо състояние на нещастие.

Авторите на статията предлагат 4 прости стъпки, с които да трансформирате вътрешното напрежение и да не позволите то да се превърне в стрес. Запазвам оригиналната последователност и терминология.

Стъпка 1: Събудете се

Съгласно изследователите, ние сме склонни да прекарваме голяма част от деня в “буден сън“. Правим нещата механично, на автопилот, без умисъл и цел – сякаш сме отсъстващи от настоящия момент и буквално пропускаме случващото се около нас. И докато уж ни няма, всъщност сме се затворили в себе си и преживяваме. Прекъсването на тази верига става като буквално се свържем със себе си и света на физическо ниво.

Pixabay

Pixabay

Съветът: Фокусирайте се върху себе си, раздвижете тялото си, преместете се в пространството и активирайте сетивата си. Осъзнайте, че сте тук и можете да чувате, виждате, слушате, усещате и чувствате.

Стъпка 2: Контролирайте вниманието си

Във времето на “буден сън”, съзнанието ни попада в непродуктивен цикъл на безизходица, като хамстер в колело. Необйодимо е да пренасочите фокуса на мисълта си към сфери, в които можете да предприемете полезни действия. Напомняйте си, че можете да мислите за всичко, за което ви е грижа, без непременно да изпитвате тревога.

Съветът: Използвайте следната техника, за да прекъснете цикъла. Нарисувайте кръг и напишете в него всеки аспект, който смятате, че можете да контролирате в момента. Отвън напишете нещата, които осъзнавате, че няма как да промените на този етап. Напомнете си, че можете да мислите за тях и без да се тревожите.

Стъпка 3: Разглеждайте нещата в перспектива

Когато преживяваме дадено събитие сме склонни да виждаме нещата катастрофално, със силно негативен фокус. Устойчивостта предполага умение да разглеждаме нещата от друг ъгъл. Авторите предлагат три ментални упражнения, които да ви помогнат да обърнете перспективата в своя полза.

Pixabay

Pixabay

Съветът: Използвайте силен контраст и сравнете минал стрес със сегашния (например боледуване с пропусната продажба). Задавайте си смислени въпроси като какъв ще е ефектът сед 3 години и кое е най-лошото, което наистина може да се случи. Разгледайте проблема в нова светлина или друг ъгъл като например какви ползи има, които не сте видели или коее збавното в случая.

Стъпка 4: Пуснете го

Тази стъпка често се явява най-сложната – ако можеше просто да оставим нещата така, отдавна щяхме да сме го направили. С цел по-лесно преминаване на този последен етап, авторите предлагат три техники, от чиято позиция да погледнем на проблема.

Съветът: Приемете ситуацията, защото независимо дали ви харесва или не, това е реалността ви. Научете урока си, за да продължите напред. Съзнанието ни е така сутроено, че ще разглежда събитието отново, и отново, докато не извелчем нещо от него. Предприемете някакво действие, тъй като понякога реалното решение е направим нещо полезно за себе си.

Nicholas Petrie, Pressure Doesn’t Have to Turn into Stress., Harvard Business Review, публикувана на  16 Март 2017. Последен преглед на 22 Април 2017.

Постоянното напрежение, съпътстващата умора и стресът променят качеството на живот.

И все пак, ние сме напълно способни да фокусираме потока на мисълта си и вече ви разказах за 4 други техники, с които да релаксирате умореното си същество.

Фокусът на потока на мисли повишава продуктивнотта и ни позволява да дадем повече от себе си.

Личният бизнес тренинг за справяне със стрес и тревожност е добър инструмент с който сами да си помагате в трудни и напрегнати дни, прочете повече в статията, посветена на вътрешния баланс.

От каква промяна се нуждаете в момента? Пишете ми, разкажете ми!

Ваша,

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com