Как да...

Как да изградите разпознаваема бранд идентичност?

юли 29, 2018
Pixabay

Една от най-важните задачи пред всеки бизнес, независимо дали сега стартира или вече се е установил на пазара, е да бъде разпознаваем за своите клиенти. Банд имиджът е сложна и трудоемка задача и надхвърля видимите измерения на разпознаваеми реквизити като лого, слоган, цветове, ключови послания.

Pexels.com

Pexels.com

Онова, което остава видимо и разпознаваемо, е резултат е от дълги тествания на различни хипотези, комуникация с аудиторията и редизайн на стратегията в реално време.

Но за да има какво да тестваме и комуникираме, първо следва да се самоопределим. За създаването на самата комуникационна стратегия, както и значението на комуникационните процеси ви разказах в предходни статии.

Когато не знаем кои сме, какво правим, за кого, защо, как и прочие фундаментални въпроси, е много трудно да си паснем в аудиторията. Все по-често попадам да невероятно добри експерти маркетолози, които формират идейни кампании за своите клиенти. И когато се сблъскаш челно със самия бизнес след успешна кампания изпитваш силно разочарование.

Не е виновен маркетингът за качеството на предлаганите услути

Набеждават маркетолозите, че лъжат и подвеждат аудиторията на своите клиенти. А истината е, че експертите “предават” съобщенията, които самите предприемачи и мениджъри им казват, че са ключови и отразяват определенни ценности.

Проблемът идва тогава, когато има огромно и осезаемо разминаване между маркетинг апелите, обещанията, очакванията на потенциалните крайни клиенти и суровата реалност. Как “коректни” и “експертни” бизнеси реализират некоректно дейността си и защо “ексресни” услуги не си вдигат телефона?

Pixabay

Pixabay

Колкото и да е добър един маркетолог, той отчаяно  не може да си свърши работата, ако продуктът, който вие предлагате на крайните си клиенти, не струва.

Най-трудната задача е да поправиш разочаровани клиенти и съсипан имидж.

Задачата ми като бизнес консултант е да изградя стабилната бизнес основа, фундаментът, на чиято база ще изграждате последващите си вътрешни и външни комуникации.

Бранд имиджът е структурна промяна отвътре

Брандът не е нещо, което правим по фасадата, за да ни видят. Започваме отвътре, със самата тъкан и структура на бизнес модела. Подреждаме важните аспекти, ценностите, основите. Въплъщаваме ги във всяка процедура и процес, влагаме ги във всяка отделна комуникация.

Всяка комуникация има определена цел и очаквани резултати.

В бизнеса не следва да има случйни неща и за мен не е никак работещ принципът “да става каквото ще”. Организирането на качествени комуникационни процеси грантира в голяма степен успеха на бизнеса. Когато имаме ясна, структурирана и недвусмислена идентичност, тя е еднакво разпознаваема за всички, с които общуваме – клиенти, партньори, служители.

Pixabay

Pixabay

Често правя паралел между изграждането на бизнес идентичност и личностната трансформация. Да изградиш образ на бизнеса си е като да изградиш представа за себе си.

Другите ще виждат за теб това, което им позволиш и е наша задача във вскеи момент да знаем възможно най-точно кавко виждат другите, защо и как.

Бизнесът за едното си име живее

Когато си подбираме бизнес идентичност-ценности е важно да положим усилия процесите и процедурите да ги въплъщават.

Не обещаваме нищо, което не можем да изпълним така, както сме обещали.

Няма никакво значение какви пари влагате в реклама, колко ви е добър криейтивът и дали таргетите ви са подходящи, ако личният контакт с крайния клиент не удовлетворява на 100% очакванията и потребнотите, които сте създали.

Вярвате или не, но всъщност голяма част от клиентелата ми идва точно по линия на невероятни маркетолози, които са безсилни да променят тъканта на бизнеса, който следва да отразят с реклама. И тъй като това е моята роля в бизнеса, обикновено резултатите идват бързо и качествено в екипа.

Лесно е да привлечеш аудитория и да я конвертираш в клиенти, когато:

Pixabay

Pixabay

  • знаеш на кого да говориш;
  • знаеш какво да им кажеш;
  • знаеш как да им обещаеш;
  • знаеш защо са дошли;
  • знаеш защо са си тръгнали;
  • знаеш защо остават.

Когато не можете да отговорите на който и да е тези въпроси значи, че по някаква причина нямате яснота за себе си и бизнеса си. Наблюдавайте “големите” брандове. Те не просто предлагат услуги и продукти на своите клиенти. Те разговарят с аудиторията си и им казват “ние продаваме своите услуги ТАКА”. И ето в това се състои разликата между продаване и бранд – всичко опира до начина, по който го правиш.

И ако все още не сте дефинирали своя начин, не знаете дали работи и какво да промените – започнете от себе си.

Защото не можем да видим сами онова, което не можем да видим сами.

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com