Как да...

Как да фокусирате потока на съзнанието си с помощта на 4 лесни мисловни техники?

август 15, 2016
Pixabay

Не, не говорим за някакви митични свръхспособности за контрол над съзнанието. Ще ви запозная с няколко ефективни метода за фокус на мисловния поток и концентрация на вниманието.

Преди да ви разкажа за техниките за фокусиране на мисълта, които позлвам в практиката си като Личен бизнес треньор, искам да ви разкажа от научна гледна точка що е то внимание и с какво се характеризира.

Кои са основните принципи, за които науката знае, че контролират вниманието и мисълта ни?

Внимание наричаме онова състояние на съзнанието, при което можем напълно волево да насочваме и съсредоточаваме познавателните процеси за по-пълно и ясно отразяване на действителността.

Ние възприемаме обкръжаващата ни среда по пътя на измененията в чувствителността на сетивата си. Вследствие на дразнения от средата чрез сетивната ни система обръщаме  внимание на обекта и си изграждаме представа за действителността.

Но какво представлява вниманието? Ще разгледаме отделните аспекти, които го характеризират.

 • Първата характеристика е концентрацията или способността ни да повишаваме интензивността на сигнала при ограничено поле на възприятие. Или казано с други думи, как задържаме вниманието си върху определен обект, независимо от останалите други стимули в средата.
 • Устойчивостта е продължителността на привличане на вниманието към обект или задача. Колкото по-дълго време задържаме вниманието си, толкова по-голяма е устойчивостта.
 • Разпределение на вниманието е способността ни да задържаме възприятието си върху няколко обекта или задачи едновременно.
 • Превключваемост на вниманието наричаме скоростта на преход от един обект към друг. Именно на по-слаба превключваемост дължим и така познатото разсейване. Това е противоположно на разпределението свойство на вниманието.
 • Предметността обозначава умението ни да отделяме един обект от другите в зависимост от поставената задача.
 • Обемът на вниманието отразява количеството обекти, върху които можем да се съсредоточим за единица време. По правило за един миг можем да обхванем между 5 и 9 обекта.

Присъщо на всички животни е непроизволното внимание, което възниква спонтанно в зависимост от особеностите на обекта и служи за ориентиране в средата. Присъщо само на хората е произволното внимание – съзнателно регулируемо съсредоточаване върху обект.

Щом един или няколко обекта привлекат вниманието ни сме способни да съсредоточим мислите си продължително време.

Защо тогава изпитваме толкова големи усилия да се фокусираме върху задачи?

Мислите минават като картини през съзнанието, бързо, хаотично. Ние улавяме едва някои от тях, но ако задържим твърде дълго вниманието си само върху една, то нещо друго ще ни ангажира.

Тази специфика на мисловните процеси често е пречка за хора, които се опитват да останат фокусирани, да отпочинат или да свършат нещо.

Съществуват множество техники за концентрация на вниманието, които ни учат как да отърсваме от претовареното си съзнание случайните и хаотични мисли.

Ако човек разбира по-добре процесите със сигурност ще ги управлява по-лесно.

Не казвам, че не изисква усилия човек да се научи да се фокусира и да намали разсеяността си.

Още повече, има обективни предпоставки да бъдем разсеяни като свръхстимулиране, сензорно претоварване, умствена и/или физическа преумора.

Лесни техники за мисловна концентрация

Използвам четирите техники, описано по-долу, като част от модулите за повишаване концентрацията и изчистване на фокуса по време на Личните бизнес тренинг сесии със воите клиенти.

Макар предложените от мен техники да са различни като съдържание, като процес представляват едно и също нещо – задавам определена мисловна рамка, задача, която да следвате. Стремежът е минимално да отклонявате вниманието си от поставената цел.

Какво представляват техниките за фокус на вниманието?

Упражненията са визуални, т.е. изискват да си представите нарисуваната картина жива пред очите си и да я поддържате така възможно най-дълго време, изпълнявайки поставената предварително цел.

Ключът за успеха на подобни упражнения е да запомните, че ако задържате картината статична, като снимка, то много бързо нещо друго ще привлече вниманието ви.

Но ако успявате да движите картината, като филм, ще успеете с лекота да се фокусирате. Добавяйте елементи, които обичате и харесвате, за да направите картините свои лични.

Можете да бъдете особено горди със себе си ако успеете във визуализацията да включите и останалите си сетива – какво усещате, помирисвате, изпитвате? Вкусове, топло или студено, меко или твърдо, мокро или сухо?

Каква е целта на тези техники?

Целта на тези упражнения е да се научите:

 • да контролирате потока на мислите си в желана от вас посока;
 • да задържате максимално дълго вниманието си върху определен обект или задача;
 • да превключвате вниманието си върху отделните задачи;
 • да обръщате внимание на повече стимули едновременно за по-дълго време.

А приятният резултат от тези визуализации е, че могат спокойно да се ползват като техники за релаксация. Можете да включите и децата си например, като правите упражнението заедно – просто вие им разказвайте какво виждате, а те ще трябва да си го представят. Безбройните детски въпроси тук са задължителни и ще ви помогнат да развихрите въображението си.

По правило техниките не отнемат много време – между 5 и 10 минути, не изискват никаква специална предварителна подготовка и можете да ги правите навсякъде. Можете да ги прилагате седнали в офиса, легнали в леглото или докато стоите прави в шумния градски транспорт.

 1. Горско огледало 
  Tama66; Pixabay

  Tama66; Pixabay

Представете си гъста есенна гора, а сред дърветата – голямо и кръгло езеро. Водата в него е спокойна, гладка и блестяща като огледало. Отразява дърветата, облаците, слънцето, дъжда.

Цел: задръжте картината на гората с езерото максимално дълго, все едно гледате снимка. За да го постигнете се опитайте да детайлизирате всичко, което виждате – как вятърът мести дърветата и тревата, водата и вълните.

Колкото повече време отделите и направите картината по-богата, толкова по-добре ще сте се фокусирали и то за повече време.

 1. Букет от балони
  27707; Pixabay

  27707; Pixabay

Представете си, че държите в ръката си букет от шарени балони с хелий. Избройте колко цвята виждате, имат ли специфични шарки. Намирате се в парка, в пролетен ден и всичко е разцъфтяло, поникнала е трева, подават се първите цветя.

Цел: Хващайте балоните в ръка един по един и ги пускайте да политат. Наблюдавайте ги как летят към облаците, над какво прелитат, чак докато не се изгубят от погледа ви. Тогава можете да изберете следващия цвят балон и да го пуснете.

Какво още чувате и помирисвате? Какво е усещането на балоните в ръката ви? Продължете докато не пуснете и последния балон.

Вариация на задачата тук е да пътувате с голям балон над земята – наслаждавайки се на полета, не забравяйте да разгледате света пред, под и около вас. Красиво е, нали?

 1. Витата стълба

Това е едно от по-сложните упражнения, изисква да наблюдавате едновременно два аспекта.

WenPhotos; Pixabay

WenPhotos; Pixabay

Представете си, че сте застанали на върха на дълга и висока вита стълба. Къде стои началото ѝ? Къде стига краят ѝ? Какво има под, над и около вас?

Цел: Започнете да изучавате света около себе си, елемент по елемент, като не забравяте, че слизате бавно по стълбата, крачка по крачка.

Колкото по-долу слизате, токлова по-спокойни и отпочинали се чувствате.

Приключете когато пожелаете като просто стигнете до края, който сте си представили в началото.

 1. Плажна ивица
PublicDomainPictures; Pixabay

PublicDomainPictures; Pixabay

Вие се разхождате по плажна ивица през лятото.

Тук няма специфична цел, но вие трябва да си заложите защо сте на плажа – разходка, тичане, съзерцание. Единственото, което трябва да чувате непрекъснато, са вълните, както и да ги усещате с босите си крака. Все пак сте на плажа, независимо какво друго правите.

Сами ли сте? Имате ли цел и посока или просто вървите и си гледате в краката? Забелязвате ли вълните, мидичките, водораслите? Какво чувате? На какво мирише? Къде се намира слънцето? Колко време искате да прекарате там?

Прекратете като се отдалечите и оставите плажа зад гърба си.

Общото между четирите упражнения е, че изискват от вас да създадете буквално пред очите си жива картина, пълна с елементи, която да поддържате и развивате непрекъснато.

Защо помагат техниките за фокусиране?

Знаете ли, че за мозъка ни няма такова нещо като линеарно време? Всичко се случва сега. Именно затова и виртуалните реалности се преживяват на чисто физиологично ниво – като че ли ни се случва наистина.

Така можете да пътувате, да плувате и да правите наум всичко, което си пожелаете. Попитайте децата – те могат всичко!

Не знам защо като пораснем повечето забравяме как да ползваме въображението си и се превръщаме в аналитични и логични калкулатори.

Хубавото е, че е като карането на колело – ако веднъж си се научил, можеш го завинаги!

Извън романтичните аспекти и тонизиращите странични ефекти, като работни техники описаните методи са изключително успешни.

Останалото е време, търпение, усилия и постоянство от ваша страна.

Защо да правя тези техники?

След като веднъж се научите да оказвате волеви контрол върху мисловните си процеси и да насочвате потока на съзнанието си в желана посока, то лесно ще можете да замествате съдържанието на задачите пред себе си.

Или казано иначе, ще успявате със същата лекота, с която правите упражненията си, да се фокусирате върху работата си.

Процесите са едни и същи!

Но когато не става дума за нещо жизнено важно като работа или проблеми, а за абстракции и произволни картини, се справяме по-успешно.

А вие какви мисловни техники използвате, за да релаксирате и да се концентрирате? Оставете своя коментар!

Искате повече от себе си? Пишете ми!

Динамичен ден!

Ваша,

Capture signature

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com