Как да...

Как да инвестирате време-пари в бизнеса си за по-качествен личен живот?

август 12, 2017
Pixabay

Не всяка гениална идея се превръща в успешен бизнес. Колкото по-малко знаете как да реализирате идеята си, токова по-малко лични печалби ще имате от нея. Изискват се много качества и знания, за да стартирате начинание.

Умението да инвестирате умно по оста време-пари е онази критична точка, която ще определи доколко успешни ще бъдете в дългосрочен план. Ако знаете кога кое да вложите, ще се радвате на по-добър живот. 

Pixabay

Pixabay

Всеки бизнес се развива по сходен модел на процесно ниво: намираме добра идея, операционализираме и стуктурираме целева програма с ясна доходност, автоматизираме процесите в максимална степен, инвестираме за израстване и развитие.

Защо някои бизнеси са по-успешни от други

“Отглеждането” на даден бизнес е дълъг процес и отнема време, докато задвижите нещата така, че да удовлетворяват в най-висока степен заложените критерии. Крайната цел е да си постигаме оперативните цели с минимално усилия и премерени инвестиции на време-пари.

Няма магическа стратегия, която да приложите без адаптиране и да получите резултати без усилия. Но е факт, че определени тактики ще ви помагат да се движите по-уверено през стратегията си. Ще успявате да тествате инструменти и идеи при относително ниски вложения на време-пари и усилия.

Предлагам ви бърз модел на инвестиране на време-пари. Идеята тук е да имате работещ бизнес модел като инвестирате умело и разумно ресури от време-пари.

Крайната цел е да повишите качеството си на живот благодарение на собсветния бизнес.

Ниво на експертност

Кои знания и умения са ви необходими, за да бъдете успешни в бизнеса си? Усвоете всички ключови компетенции, учете се чрез личен опит на база „проба-грешка“, говорете с колеги и специалисти. Инвестирайте нужното време, за да повишите личното си ниво на експертност.

Колкото повече ноу-хау съберете, толкова повече готови решения ще имате за тест на полето на пазара. За другите ще изглежда така, сякаш правите нещата с лекота и без усилия. Просто ще сте вложили усилията си преди това 🙂

Делегиране

Всичко, което не можете и не знаете днес, а ви трябва „за вчера“ – възложете на експерт, докато се научите. Инвестирайки средства в ноу-хау на специалист, минимализирате загубите си в дългосрочен план от допуснати грешки.

Другата причина да делегирате смело е, че различната гледна точка на специалиста допълва вашия собствен инструментариум. Всяка възможност да повишите нивото си на знания и умения е безценна – възползвайте се!

Планиране на стратегия

Pixabay

Pixabay

Отделете време-пари, за да изградите ядрото на своя бизнес – мисия, визия и цели. Добре структурираните цели в дългосрочен и краткосрочен план позволяват да развивате дейността си, но и да формирате силен и разпознаваем бранд.

Когато ежедневните задачи ни погълнат, губим общата картина и допускаме грешки. Всяка малка цел изисква да пробваме различни тактики. Но само стратезите знаят какво искат да постигнат утре, когато реализират малката си цел днес. Бъдете стратези!

Автоматизиране на задачите

В зависимост от типа бизнес, който имате, проверете възможностите за автоматизиране на част от ежедневните задачи. Направете си шаблони на по-честите имейли, автоматични отговори, бланки и документи.

Използвайте онлайн ресурси за планово публикуване на съдържанието, което създавате през блог, сайт или социална медия. Така основните и важни моменти от деня ви ще бъдат налице дори да не сте вие самите на линия. Другият важен момент е, че

бизнесът ви спира да бъде зависим от вас.

Превенция на стрес и бърнаут

Pixabay

Pixabay

Колкото и да обичате бизнеса си, емоционалното пренасищане и прекомерният стрес са фактори, които водят до хронична умора, стрес и напрежение.

Енда отпървите ми задачи с всеки предприемач е да създам програма за дългосрочна превенция на стрес и бърнаут като заложа в бизнес модела важна субстанция:

Време за мен.

Клиентите ми с учудване установяват, че колкото и да са претоварени, при добро планиране винаги успяват да намерят време за себе си. Най-важното е, че разбират кой е незаменимият невъзобновим ресурс за успеха на собствения им бизнес – самите те.

План Б

Колкото и успешни да чувстваме, че сме, добре е да си напомняме една стара поговорка: “Няма да е все така”. Тази мисъл не следва да ни пречи да се радваме на своите малки и големи успехи. Тя ни предпазва от това да нямаме резервен план.

Всяка реализирана цел очакваме да промени бизнеса, в частност и живота ни, по определен начин. Но ако не я реализираме? Каква е стратегията ни за изход? Тук не говорим за “провал”, а за фактът, че не можем да контролираме всичко и всички, от които зависи реализацията на целта.

Pixabay

Pixabay

Да имаме план Б не значи, че сме черногледи и песимистични. Понякога стратегията да нямаш спасителен план е печеливша, понякога – не. Какъв е вашият случай? Ако имате план Б – заделете си авариен резерв от ресурси за него и действате с кураж.

Диверсификация на услугите

Предлагането на повече от един вид услуга/продукт има две важни следствия:

  1. Осигурява диверсификация на приходите в бизнеса – пазарът е динамичен и изменчив и е добре да имате няколко водещи продукта, с които да сте здраво стъпили в нишата си. Противно на логиката, че “колкото повече – толкова по-добре”, препоръчвам фокусирането върху 2-3 дейности/продукта в един момент. Нали помните, ресурсите от време-пари са ограничени. А ако разполагате с достатъчно ресурс -помислете за делегиране и по-голямо разнообразие ;
  2. Осигурява възможност за личностно развитие и израстване – добавянето на нови продукти изисква увояването на нови знание и умения. Това ще ви помага да се справяте със стреса и умората, които с времето неминуемо настъпват.

Учене и себеразвитие

Настойчиво промотирам ученето като начин на живот и житейска философия. Това предпазва личността от емоционално и психическо “изхабяване”. На никого не е чуждо усещането, че вече не ти се прави онова, в което до скоро си горял.

Да откриваме непрекъснато нови неща, които ни радват и вълнуват, е като да си вливаме свежи положителни емоции в дългосрочен план. Всяко ново умение, знание или хоби внася в живота ни ниво преживявания, хора и радости – независимо дали говорим за бизнес или за личен живот.

Качественият бизнес модел осигурява качествен живот

Вярно е, че първите 1-3-5 г. -зависи от бизнеса – в живота на всеки предприемач, внасят турболентни преживявания, много стрес, умора и обезсърчаване. Няма как да ви обещая, че ще имате “летящ старт” без да вложите от себе си.

Колкото по-устойчиви сте психически, толкова по-добре ще се справяте с трудностите.

Моята цел е да имате качествен бизнес модел, чрез който да намалите преживяването на негативни емоции. Думата “модел” предполага рутина, автоматизиране на процесите така, че денят ви да е предвидим в голяма степен. Да знаете кое как става и да имате широк инструментариум за справяне с проблеми.

Мотото на  Juls’ Psychology e:

Най-важният ресурс за успеха на вашия бизнес сте вие!

Инвестирайте разумно и уверено време-пари, за да имате повече време да се развивате. Успешният бизнес е този, който ви позволява да развивате своите таланти и да разгърнете своя потенциал. А това за мен е предпоставка за качествен живот. Прочете повече по темата за качествения живот в статията “Качеството на живот и мита за богатството”.

Какво ви е необходимо, за да бъдете свободни и независими още днес? Пишете ми!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com