Аз обичам себе си

Трудното начало или как да кажем “НЕ” на миналото

октомври 31, 2017

Понякога стигаме до точка, отвъд която пътят ни се разклонява и няма връщане назад. Чудейки се някъде да поемем, преживяваме куп емоции – страх, вълнение, умора, вдъхновение. Когато поставяме ново начало обикновено зад нас стои ясно и красноречивно “НЕ”.

Pixabay

Pixabay

Миналото, от което си тръгваме, не е точно минало. То е живо, в нас, пулсира болезнено и с вемето се превръща във фар. За някои неща успяваме да се справим с болката, огорчението и обидата и продължаваме напред. За други – наранената ни същност се научава да функционира с травматичното събитие и мислите за него като че ли остават по-леки за носене.

Онова “НЕ”, от което си тръгваме, ще служи като силна опора и дълбока мотивация.

Ще ни помага да стоим на пътя си дори когато си мислим, че нямаме сили да направим дори крачка напред. Да знаеш от къде си тръгнал, носейки бремето си, дава крила на онези, които съберат куража да смъкнат от гърба си раницата с камъни.

Иначе казано, някои от нас се научават да живетя в мир с миналото си и го използват като здрава основа, върху която да градят личността и живота си. Историите на много популярни личности, във всякакви сфери го доказват. Общото помежду им често е болезнено и несправедливо събитие, което ги е провокирало да вземат решение за промяна.

Pexels

Pexels

Веднъж започнали да се борят за различно битие, всички те не са и помисляли – дори за миг – да се откажат от изборите си. Тогава, когато стане трудно, всички те си спомнят от какво “НЕ” бягат и към какво се стремят.

Не всички имат травматични предпоставки за ново начало, някои просто искат определен начин на живот. Факт е обаче, че колкото по-уверени сме, че знаем какво НЕ искаме, толкова по-ясно ревизираме какво желаем в момента.

Защото човек се променя, расте и израства с всеки ден, а с него и мечтите и потребностите му.

Независимо какво стои пред нас там, в неизвестното, имаме добра яснота какво сме оставили зад гърба си. Животът е твърде кратък и си струва да го изживеем качествено, спокойно, щастливо, като независими и свободни същества.

Преди време ви разказах за моите три големи “НЕ”-та, които доведоха до създаването на Juls’ Psychology – мястото, в което споделям своя опит и познания в сферата на индивидуалното и бизнес развитие. Началото и за моя бизнес беше също толкова трудно, колкото за всеки друг човек. Сблъсках се със своите празнини в познанията и уменията, с които трябваше да се справя във времето – основно технически умения.

Pexels

Pexels

Когато започваме нещо ново се справяме с безброй чувства и мисли, ограничени ресурси и сме притиснати от времето и най-вече – напрежението да успеем. Като личен бизнес треньор се стремя да дефинирам успеха като нещо неутрално, като вид процес и път, а не като статично и крайно състояние.

Натискът да успеем на всяка цена, да нямаме право на грешка, на неуспех, на неудовлетвореност, може да направи идеята за старт истинско мъчение. Ами ако този бизнес модел не е за вас? Ако сте се позиционирали неподходящо или не сте подбрали правилните услуги? Значи ли това, че не ставате за бизнес изобщо? И какво ако всъщност си дадете сметка, че не харесвате идеята за лично начинание чак толкова много – нима няма връщане назад?

Каквото и да ви предстои, със сигурност няма да ви е лесно да прекрачите прага на “новото” ако не повярвате, че е лесно. Че няма какво да губите. Че зад вас вече стои едно “НЕ”, което сте избрали да не следвате. Разказах ви за това колко е важно вербално да отстояваме своето “НЕ” в друга статия, днес се спирам на едно по-тихо и вглъбено “НЕ” – онова в нас.

Миналото е онова място, в което сме се озовали вследствие на редица наши и чужди избори, обстоятелства и решения. Ако не искаме да попадаме отново там, на същото място и да живеем с усещането за безкрайно déjà vu, то най-доброто решение, е промяна.

Pexels

Pexels

Първата крачка е страшна само първият път.

Човек може да се научи да променя живота си всеки ден, по малко, къде смело, къде боязливо – но всеки ден. И тогава концепцията за “трудното начало” изчезва. Разбирате, че вие не сте влакът, който се движи в коловоз, а стрелковият, който намества с едно кликване всяка линия на живота си, че имате много линии и от вас зависи сега накъде. Само от вас.

Не е страшно да кажеш “НЕ”, страшното е да го премълчиш.

Вижте децата как отказват неприкосновението на личността си под формата на хранене и обгрижване – избутват физически и “не” е сред първите думи, които научават.

Не можем да контролираме всеки аспект от живота си. Но можем да изберем как да мислим и как да се чувстваме по отношение на тези същите аспекти. Дали вярвате в съдбата или сам сте си господар не е толкова важно. Значимо е как съжителствате с тази си философия и дали тя ви прави по-спокойни и хармонични.

Pixabay

Pixabay

Промяната на възприятията ни е най-сложният процес и отнема най-много време да разберем как гледаме на света си и какво ни самосаботира. Ролята на личния бизнес треньор е проста – професионално огледало, в което да виждате себе си.

Вашите най-слаби страни като личност ще бъдат и слабостите на бизнеса ви така, както вашите уникални черти ще бъдат запазеният ви почерк на пазара.

Да бъдещ щастлив не е най-важното на този свят, защото щастието е част от живота ни. По-здравословното е да липсват пикове и спадове, да се чувстваме спокойни и балансирани.

Безценно е да се чувстваш харесван, приеман и обичан там, където си, да усещаш че живееш така, както искаш.

И когато усетиш, че вече е “НЕ” – да бъдеш свободен и независим да продължиш напред.

Пишете ми днес какво ви спира да напрвите своята първа, трудна крачка?

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Най-важният ресурс за успеха на всяко начинание сте вие!

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com