Личен Бизнес Тренинг

Кои сме ние – дисекция на Аз-а

март 4, 2018
Pexels.com

Как се самооределяме? С кои думи-описания ще нарисуваме своя портрет? Какво ни прави “нас”? 

В предходни статии се фокусирах върху формирането на Аз-образ и представата за себе си в бизнес аспект (тук, тук и тук). Днес ще си поговорим за това как да разберем каква е личната ни самооценка във вътрешен план. Не е нужно да правим личностни въпросници до безкрай, за да добием представа как се възприемаме.

Предлагам ви алтернатива на тестовете – свободни асоциации. Отделете си време, ако сте решили да прочетете статията и си подарете едно различно преживяване. Ако сте твърде заети в момента, то отложете за по-късен етап.

Pexels.com

Pexels.com

Това е статия-тренинг, затова ще ви трябва малко предварителна подготовка:

 • спокойствие и тишина;
 • средства за записване според предпрочитанията ви;
 • чаша топла напитка.

Следвайте стъпките хронологично и не прескачайте до края на статията с нетърпение. Умението да отлагаме е ключово за всеки успех, било то малък или голям.

Етап 1: Аз, поетът

Направете си бърз експеримент, за да добиете представа как мислите за себе си. Обрисувайте се с първите 10 думи или израза, които Ви дойдат в съзнанието. Постарайте се да запишете всяка дума, която ви дойде в съзнанието, не подхождайте селективно. Можете да продължите със статията едва след като завършите този етап.

Харесва ли ви онова, което прочетохте? Описва ли ви напълно? Изобразява ли дълбочината на Вашата личност и светоглед? Доволни ли сте от асоциациите, които имате със себе си? Колко силни думи използвахте? Безлично ли е някак си?

Можете ли да добиете представа за личността, която сте описали?

Етап 2: Какво ми липсва?

Твърде вероятно е да чувствате, че сте пропуснали важни моменти – можете да ги допишете сега. Отново записвайте първите си асоциации. Продължете със статията едва, когато сте уверени, че сте изчерпали списъка си.

Етап 3: Аз съм себе си

Pexels.com

Pexels.com

Мислите си, че списъкът ви е готов, нали? Опитайте се обаче да го довършите, но този път с малко условности. Опишете отново, на празен лист, личността си без да използвате нито едно от следните:

 • своето име;
 • пол;
 • социален статус;
 • образование;
 • професия;
 • постижения;
 • приятели;

Можете ли да сравните двата списъка? Какви са основните разлики ако има такива? Допускам, че образът от втория лист изглежда доста по-“мистично”, безплътно и ефирно. И заедно с това някак по-пълнокръвен и разпознаваем, завършен. Човечен.

Когато затворим очи за “придобивките” като професия и обобщаващите (и обезличаващи) демографски белези като “родител” или “пол”, то остава… една гола същност. Изтъкана от емоции, преживявания, копнежи.

Онова, което ни прави живи и пълнокръвни.

Точно това ни свързва с околните, както бях разказала в предходна статия (“Умението да се свързваме с другите”).

Pixabay

Pixabay

Щом описвате себе си през емоции и преживявания, то защо сте склонни да ги орязвате и скривате така дълбоко в себе си, че с годините стават недосегаеми дори за вас? И наистина ли емоционалният ви свят не би могъл да ви послужи за по-добър прочит, когато мислите за себе си?

Етап 4: Аз приемам себе си

Сега е моментът да обхванете топлата чаша с две ръце и да се взрете в себе си. Осъзнавате ли колко е важно как мислите за себе си? Собствените ви мисли са онова, което ви сабиторат в огромна част от времето.

Личните ви убеждения и възприятия за вас самите.

Колкото повече градите смооценката си на външни “придобивки” и белези, толкова по-малко ще отдавате значение на уникалния си светоглед. И колкото по-малко се осланяте на вътрешния си неповторим свят, толкова по-обезличени ще се чувствате.

Вие сте онова, което мислите за себе си

Независимо дали го осъзнавате или не, вие ще се държите така, както разсъждавате за себе си. Колкото по-уверени в себе си бъдете, колкото повече се харесвате и приемате, толкова по-удовлетворени ще се чувствате от действията си.

Pixabay

Pixabay

*Ако изпитвате затруднения да разчетете резултатите от асоциациите си в списъка или сметнете, че има нещо обезпокоително, веднага се свържете с мен или друг специалист. Самонараняващите мисли могат да бъдат овладени с помощ и не следва да се подценява тяхната разрушителна сила.

Личният бизнес тренинг е моделът, който съм разработила като психолог и бизнес треньор, чрез който ще достигнете отново до себе си и ще се видите такива, каквито сте. Пишете ми когато сте готови за промяна.

Обичайте себе си!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Най-важният ресурс за успеха на всяко начинание сте вие!

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

 

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com