Личен Бизнес Тренинг

Личният тренинг като житейска стратегия или 5 прости правила за постигане на вътрешен баланс

юли 27, 2016

Разширяването на световните пазари и премахването на географската локация като фактор за успешен бизнес ни сблъска с една наистина нова реалност – животът на бързи обороти. Най-ценният невъзобновяем ресурс днес се оказва времето.

Колкото по-забързан става животът на запад, толкова по-ожесточено се опитваме да го забавим. И като че ли все по-често търсим мечтаните глътката въздух и покой, които са ни така нужни.

Едно бързо проучване на популярната литература в Интернет показа, че почти всяка статия описва техники за релаксация, включващи медитация, йога, дихателни практики, контрол над емоционалното и мисловно състояние, лека гимнастика, масажи и  прочие варианти.

Кой метод за постигане на вътрешен баланс е най-добрият? Има ли печеливша комбинация, която можем стратегически да внедрим в живота си?

Като личен бизнес треньор често се сблъсквам със стреса, който преживяват хората, управляващи и развиващи частен бизнес. За съжаление няма кратък и лесен отговор на въпроса: “Как да си почина, с какво да се разтоваря?“. И най-вече: „Как да намеря време за себе си?“.

Всички ние сме толкова различни, имаме сложно устроена личност и индивидуален темперамент. Вълнуваме се от най-разнообразни неща и за всеки идеята за отмора се свързва с нещо различно.

Освен това нивата на стрес, отговорност и несигурност, които преживяват моите клиенти, надвишават значително тези на служителите от по-ниски нива, занимаващи се предимно с изпълнение на поставените задачи.

Най-често всеки от нас знае какво обича да прави и как иска да релаксира, но в повечето случаи оценяваме, че не ни достига време именно за тези събития в ежедневието ни. Сякаш те са по-маловажни и незначими.

В ролята си на Личен бизнес треньор обикновено се стремя да заложа в програмата ни стратегии, които да променят нагласата на моите клиенти. Работим с концепцията, че вътрешният баланс не е даденост, а се постига със също толкова време и усилия, колкото всеки друг успех в живота ни.

Като част от индивидуалния тренинг винаги включвам и модул, чиято цел е да осигури на клиента ми свободно време, което да прекара по начин, който ще го презареди. За тази цел е необходимо да се отработят няколко важни качества и умения, част от следната програма, включваща 5 прости правила:

  1. Поставяне на цел – поставете си за цел всеки ден да отделяте време за себе си.

С моя помощ обикновено клиентите ми откриват, че независимо колко са натоварени, винаги има начин да си вземат своето и да се насладят на собствения си живот. Просто конкретизираме как ще се почива в следващите дни и седмици. Планираме почивката си със същата отдаденост, с която планираме работния си график.

  1. Управление на времето – научете се да разпределяте правилно задачите си.

Денят има 24 часа и всеки сам решава как да ги оползотвори. И все пак с удивление ще откриете, че формулата, по която работя със своите клиенти, всъщност работи:

1/3 работа : 1/3 сън : 1/3 време за мен и моето семейство

Запомнете: Не можете да сте продуктивни в работата си ако непрекъснато се чувствате недоспали.

Нито можете да се зарадвате на така чаканата почивка, ако сте свръхпретоварени и посивели от умора, гняв и разочарование.

Не би било реалистично да ви кажа, че изведнъж ще спрете да се натоварвате на работното си място – за съжаление това не винаги зависи от вас. Мога обаче да ви обещая, че с повече търпение и усилие на волята си ще успеете да превключвате на режим семейство и отмора, което значително ще намалява стреса ви.

В крайна сметка, както казах по-горе, вътрешният баланс не е статично, а динамично състояние. И ако държите да изпитвате по-дълго това усещане, то ще се наложи да бъдете гъвкави, упорити и да го поддържате.

  1. Приоритизиране и планиране – научвате се кои задачи са наистина важни и какво значи СПЕШНО

Понякога се плаша колко невротизирано и неспокойно общество сме, как всичко е „спешно“ и „веднага“ и колко малко сили ни остават чисто емоционално, за да се наслаждаваме на радостите около себе си.

Научете се да цените времето си, силите си, емоциите и мислите, които посвещавате на задачите си. Пазете чувствата си за смислените неща, а останалите изпълнявайте с възможно най-хладна мисъл. Успокойте се! Има неща, за които просто не си струва да драматизираме и да ги преживяваме. И ако научите този урок…

Светът ви ще стане по-спокоен и красив!

  1. Разнообразие – опитвайте се да си съставите списък на възможно най-много неща, които ви радват и ви помагат да релаксирате

Идеята на тази стъпка е да ви предпази от стрес и разочарование, че не можете да направите нещо любимо в конкретен момент поради някаква причина. Научете се да четете (ако обичате), докато пътувате например, ако вечер у дома не ви остават време и сили. Или слушайте любимата си музика, комбинирано с упражненията за дишане, които толкова харесвате, 5 минути на пейка в парка.

Винаги има начин да останете насаме със себе си!

  1. Компромис – свикнете, че не всичко става винаги така, както го искаме или планираме

Най-важното е да сте гъвкави и да преценявате кое от любимите си неща можете да направите в конкретния момент и да му се отдадете с цялото си съзнание. И още по-важното – ако случайно не успеете с това занимание по някаква причина –  не се гневете, изберете си друго от личния ви списък. Успокойте се!

Единственото, с което не можете и не би следвало да правите компромис – това е самата ви потребност от покой и баланс между стресирания, забързан живот и умореното си същество!

Наслаждавайте се на живота си, той си е лично ваш!

А Вие намирате ли време за себе си? Пишете ми или оставете своя коментар във Фейсбук!

Ваша,

 

 

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com