Аз обичам себе си

Умеем ли да се справяме със стреса?

май 8, 2017
Pixabay

Продължавам темата за преживяването на стрес, напрежение и как да си помогнем сами. Ясно е, че средата около нас няма да спре да ни провокира. И знаем, че някои от нас се справят по-добре с трансформирането на негативните външни влияния от други. В какво се състои тайната за успех? Как да се справяме с лекота със стреса с помощта на собственото си съзнание?

Знаете ли коя е универсалната дума, с която обясняваме повечето аспекти на поведението си, свързани с умора, отпадналост, раздразнителност, маладаптивност?

Стрес

Толкова сме свикнали да приписваме именно на стреса цялото си напрежение и умора, че в някаква степен отговорът „стрес“ идва механично в съзнанието ни, не провокира тревога, нито желание и стремеж за промяна.

Pixabay

Pixabay

Примаме, че го има, че е там.

И толкова.

А стресът е само наш, той е в съзнанието ни, в начина, по който ние отразяваме случващото се около нас. Стресът е личният отговор на събития, които приемаме за заплаха. Обективно заплаха няма. Има само непрекъсната промяна, на която ние избираме да реагираме отрицателно и саморазрушително.

Ние преживяваме негативно дадено събитие, реагираме му със стрес.

Изобщо не омаловажавам последствоята, до които непрекъснатото излагане на стрес води във физически и психически план. Напротив, продължителното изптване на тревожност и вътрешно напрежение оказват негативно влияние върху сърдечно-съдовата и нервната ни система.

Психосоматиката е сериозно състояние, при което клинично здрав човек не функционира и не живее пълноценно.

В статията за хроничната умора ви разказах за това какво можете да направите срещу отпадналостта и апатията. Днес ще се опитам да ви помогна да разберете с какво самите вие допринасяте за това да изпитвате повишени нива на стрес.

Pixabay

Pixabay

Като психолог отделям голямо внимание на това какви механизми имаме, за да се справяме със стреса.

Защото едно е ясно:

невъзможно е да намалим количеството и интензитета на събитията, които ще изискват от нас адекватна реакция.

Можем обаче да поработим над това каква да бъде реакцията ни, а като резултат това по естествен начин във времето ще ни помогне да намалим осезаемо нивата на субективно възприемания стрес.

Забележете, няма да ви станат по-малко проблемите, ще изпитвате напрежение, но това няма да причинява такава вреда на живота ви. Можем само да се опитаме да намалим начина, по който преживяваме ситуациите, които типично определяме като стресови.

Pixabay

Pixabay

Ядрото на проблема се корени в това как оценяваме дадена ситуация, в която попадаме  – като заплаха или предизвикателство. През каква призма оценяваме? На емоциите или на фактите?

Част от механизмите ни за самосъхраниение се активират когато почувстваме, че сме под напрежение.

На физиологично ниво тялото ни започва да се подготвя за борба или бягство като отделя хормони – кортизол, адреналин т.н. Това ни прави по-силни, по-бързи, по-смели. Не забравяйте, целта на телата ни е да излязат победители от ситуацията.

Когато адреналинът се оттече от телата ни, остават нашите мисли и започваме да даваме оценки. Какво се случва на психично ниво? Как претегляме какво се случва?

Ето основните възгледи в психологията за т.нар, копинг стратегии за справяне със стреса. Това най-общо са механизмите, чрез които съзнателно оценяваме и възприемаме събитията. Теоретичният модел е разработен от Folkman и Lazarus и включва три основни стратегии.

Фокус върху проблема

Pixabay

Оценяваме коя е заплахата и просто се опитваме да променим ситуацията. Приложимо е само когато наистина можем да променим ситуацията и нещата са в голяма степен в наш контрол. Осъществява се като добавяме нова информация и усвояваме нови умения,

Фокус върху емоциите

Оценяваме как се чувстваме по отношение на заплахата и се опитваме да изменим своите емоции. Приложимо е във всяка ситуация, в която нямаме обективен контрол и не можем да я променим. При тази стратегия се опитваме да реагираме на стресора чрез адаптивно управление на емоциите си.

Фокус върху смисъла

В съвременната психология отскоро се разглежда и трети подход за оценка на стреса. Дело е на двама психолози-изследователи от Университетът в Кънектикът, САЩ –  Kristen Riley и Crystal Park (2014).

Pixabay

Pixabay

Различното тук е, че се опитваме да оценим заплахата като предизвикателство за самоусъвършенстване и саморазвитие. Вниманието ни е върху потенциала за личностно израстване, който дадена ситуация привнася в живота ни.

Изправяйки се срещу стресова ситуация по-уверено на практика елиминираме стреса, свързан с нея. Примерът, който изследователите дават, е препълнена с имейли поща.

Вместо да отказваме да отворим пощата си (емоционален отговор), можем да разгледаме ситуацията като предизвикателство за способността си да се справим със задачата.

Коя стратегия е най-печеливша?

Всяка стратегия има своите предимства и недостатъци. Но е наложително да умеем да боравим и с трите, защото са ефективни при различни изменения в средата.

Pixabay

Pixabay

Това е качествено различен отговор на напрежението отвън, чиято основна цел е вътрешен баланс. Целта на личния тренинг е да усвоим всяка техника за реакция, да се научим да оценяваме правилно ситуацията и да прилагаме на практика адекватната стратегия.

Хората, които са по-устойчиви на стрес, са значително по-мотивирани и щастливи в личен план, защото възприемат субективно, че имат по-голям контрол над живота си.

Когато сме в състояние да преценяваме правилно какво се случва с нас и около нас, е много вероятно да започнем да изпитваме по-малко стрес.

Всеки път, когато се върнем към естественото си хармонично състояние, сме трудоспособни, фокусирани и успяваме да балансираме между всички аспекти в живота си.

Успявате ли да върнете хармонията в своето съзнание и да балансирате живота си? Пишете ми!

Ваша,

Източник:

Riley, K., & Park, C. L. (2014). Problem-focused vs. meaning-focused coping as mediators of the appraisal-adjustment relationship in chronic stressors. Journal of Social And Clinical Psychology, 33(7), 587-611. doi:10.1521/jscp.2014.33.7.587. Последен достъп 21.04.2017

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com