Моят път

Вдъхновението на СуперМама или какво е да си професионалнен коуч

април 16, 2016

Калбие Ходжева е една изключително нежна и позитивна жена, грижовна майка и прекрасен коуч. Познаваме се от близо 6 години. По онова време посещавахме заедно курс за Бизнес-треньори, тя беше запленена от коучинга, винаги търсеща и задаваща въпроси.

Днес вече е сертифициран коуч и консултира семейства в грижите за децата, поддържа и собствен блог supermama.bg Днес ми гостува, за да ни разкаже своята история на СуперМама.

Разкажи ни за себе си, Калбие, какво се случи с теб, за да се превърнеш в СуперМама?

Ще започна с това, че вярвам че

всеки родител е СуперМама или СуперТатко и прави най-доброто на което е способен към момента за децата си.

За мен – аз съм горда майка на 19 годишна красавица. Двете ми най-големи страсти са родителството и коучингът.

Сбъднах мечтата си като през 2012 година преминах сертификационно обучение в Ериксън Колидж, Канада и защитих професионална сертификация. През 2014 г. защитих и акредитация АСС (Associate Certified Coach) към Международната коучинг федерация.

Живея така, че всеки следващ ден да съм по-добра версия на себе си.

Разкажи ми за своето семейство, кои са най-ярките ти спомени от майчинството – ти си СуперМама, нали?

Всъщност никак не бях подготвена за майчинството, това което ми помогна бе безрезервната любов и обич към това малко същество, което се появи в живота ми и с което не знаех как да се справя. Затова искам да успокоя ако има родители, които се чувстват объркани, несигурни и безпомощни – нормално е. Родителството се учи в движение 🙂

В момента стартира кампанията “В подкрепа на кърменето” в моя блог и ми се иска чрез опита на други жени да насърча тази прекрасна практика. Макар да сме успешни бизнес дами, в някакъв момент ние се превръщаме и в майки и силно вярвам, че кърменето може да върви ръка за ръка с поддържането на собствен бизнес. Разкажи ми за своя опит с кърменето.

Въпреки предизвикателствата, с които беше съпроводено кърменето, за мен кърменето определено е отговорност, удоволствие и ритуал, който създава най-силната връзка на света с друго човешко същество.

Разкажи ми за своята работа и кариерен път като цяло – не винаги си имала собствен бизнес, нали?

Осъзнах, че ми е изключително приятно да подкрепям родителите не само по теми, свързани с личния им живот, но и по въпроси за решаване на проблеми с децата им.

Обичам да помагам на родители, които имат различни предизвикателства с деца на възраст 7-17 г., за да са по-уверени, по-спокойни и да се забавляват и радват на живота, докато възпитават.

Как взе решението да имаш самостоятелен бизнес?

Много ми харесва израза „Да се оставиш да те води мисията ти“.

Как реши да се насочиш към коучинг, ориентиран към семейството?

Когато дъщеря ми беше тийнейджър осъзнах, че методите на възпитание които прилагам вече не работят, общуването помежду ни ставаше все по-трудно. Последните 5-6 години прилагам подходи, които усвоих в НЛП и коучинг и резултатите надхвърлиха очакванията ми.

Много искам да споделя с други родители моя опит и да им помогна и те да намерят своята рецепта за възпитаване на уверени и успешни деца, за да са удовлетворени, че правят най-доброто за децата си.

Кои са най-честите проблеми в семействата на клиентите ти, с които се сблъскваш?

Едни от най-често срещаните теми, свързани с децата са: Как да мотивираме децата да учат, Спорове между братя и сестри, Липса на желание за общуване от страна на детето, Изграждане на навици, а предизвикателствата пред които са изправени родителите са: По-хармонични отношения с децата, Как да бъдем уверени родители, Как да се справим с чувството за вина като родители, Кога да намерим време за себе си? Как да сме търпеливи и спокойни?

Помагам им да променят фокуса си от проблеми към решения.

Освен това хората жадуват да бъдат изслушани  – има недостиг на слушане навсякъде около нас. А когато този процес е направляван от професионалист, се случват чудеса.

Кои са най-честите съвети към клиентите ти?

Към хората, с които работя не давам съвети, защото в коучинг взаимоотношението вярваме, че човекът притежава ресурсите и отговорите, за да постигне това, което иска.Нашата роля е да му помогнем да ги намери.

И ако трябва с едно изречение да кажа как –

Коучът е специалист по задаване на силни въпроси, които водят мисълта в правилната посока, помагат й да намира решения, да предприема стъпки и да се придвижва напред.

Кое е най-голямото предизвикателство пред теб като коуч?

Най-голямото предизвикателство е да водя с примера 24 часа.

Какво ти дават на теб отношенията с клиентите?

Взаимно развитие и обогатяване. Вдъхновение.

През какви трудности преминаваш в различните етапи на живота си? Какъв съвет би дала на себе си?

Всеки етап си има предизвикателства. Ще сравня предизвикателствата с дъжда – дори и най-поройният отминава. Вярвайте в себе си и всичко ще бъде наред. Сещам се за още един пример – дъщеря ми се зарадва когато получи оценка 5.93 на матурата, а нейна съученичка страдаше, че има 5.99 – въпрос на гледна точка. Така е и в живота – ако нещо не ни харесва, променяме гледната точка.

Какъв съвет бих си дала? –

Да се забавлявам повече 🙂

Интервюто е публикувано без промени

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Няма коментари

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com