Личен Бизнес Тренинг

Тъмната страна на бизнес консултирането

април 22, 2018
Pexels.com

Макар повечето хора да ме възприемат през положителната призма на вдъхновител и мотиватор, светът на бизнес консултирането има и мрачна страна. Истината е че попадам в света на своя клиент тогава, когато той е уморен, стресиран, безпомощен и нерядко – напълно обезверен.

И макар новите сили, които вливам, да са живителни, те не са достатъчни сами по себе си, за да изплува на повърхността веднага. Като за всяко друго нещо и тук лечението отнема време, енергия, уилия и ресурси. Да поправиш нечий “счупен” бизнес модел не е лека задача, означава напрактика да изградиш нов бизнес модел с условия на криза.

Pexels.com

Pexels.com

Къде е спасението за потъващия бизнес?

Извън формалната страна на нещата стои и емоционалната отговотност, която носиш за своя клиент. Трудностите не изчезват магически с факта на появата на “спасителен пояс”, започва да се разплита възелът бавно и внимателно.

Интегрирането на промените и цялостната интервенция също се случва постепенно, с много оценка на риска и предвидливост за възможните последици. Нужно е много воля да не се откажеш от начинанието си когато виждаш, че то е на загуба и си предприел мерки да го възобновиш.

Мисля си, че най-вярното решение за спасителната мисия в такъв труден момент е да се делегира “операцията по спасяване” на експерт, който да мисли за проблемите и техните решения. В известен смисъл никога не знаеш коя трудност ще е последната, която можеш да понесеш стоически, преди да вдигнеш ръце и да се откажеш.

Да се опитваш да си помагаш сам невинаги спасява от удавяне дори най-умелите плувци.

И макар да има винаги светлина в тунела, то тежестта и отговорността се прехвърлят директно върху бизнес коснултанта, към когото има завишени и понякога нереалистични очаквания.

Трудно ли е да играеш ролята на “спасителен пояс”?

Отговорът е: “И да, И – не”. 

От една страна, ти се явяваш буквално единствената надежда на човек, инвестирал в теб и последните си ресурси, сили и емоции. Отговорността е огромна, поставяш под съмнение всеки свой ход, а понякога не винаги решенията ти са оптимални.

Pexels.com

Pexels.com

От друга страна, пак заради същото това доверие знаеш, че можеш да дадеш всичко от себе си и пътят е само един – нагоре, напред, защото нали именно от дъното се оттласкваме.

Емоционалната отговорност е най-голяма и изисква сериозно осъзнаване. Невинаги е лесно да съобщиш за проблем, който възниква или непредвидени разходи. Трудно е да се справяш и с негативизма и песимизма на своите клиенти, които правят нещата по инерция, а не с хъс.

Къде е магията в бизнес консултирането?

Истината е, че обединените ресурси и ноу-хау раждат невероятни идеи, които наистина могат и най-често променят живота на крайните потребители. Това, че на някого му липсват бизнес умения за управление не означава, че на практика продуктите или услугите, които предприемачът предлага, не са нещо добро. И той има нужда от есктра помощ, за да достига до онези, които имат нужда от продуктите.

Вероятно най-мотивиращата част за мен е да виждам как се зараждат стабилни бизнес модели с ефективно управление и качествени лидери, които постигат бизнес целите си. Изграждането на мотивирана, вдъхновена и успяваща общност е част от работата ми като личен бизнес треньор, бизнес психолог и консултант.

Pixabay

Pixabay

Инвестирайте в своя и чуждия потенциал! Всяка стъпка има и лесна, и сложна част и е въпрос на гледна точка до колко ще успявате да максимизирате ползите за своя живот от всяка ситуация.

А изграждането на собствен бизнес е невероятно пътешествие към вас самите, всеки ден и ви показва колко смели, знаещи и можещи всъщност сте.

Оцеляваме въпреки трудностите, но и заради тях – защото благодарение на своето незнание разширяваме кръгозора си, границите на мисълта и дълбочината на полета си.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.
  Pixabay

  Pixabay

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com