Личен Бизнес Тренинг

Как да не робуваме на своя бизнес – петте принципа на независимия предприемач I

април 8, 2018
Pixabay

Едва ли ще учудя някого с твърдението си, че предприемачите са хора, които често пренебрегват собствените си нужди. Когато си заложил на карта бъдещето на себе си и своето семейство като че ли нямаш право на грешки.

Интензитетът на работа, стрес и умора надвишава допустимите норми и често е с тенденцията да се превърне в хронично ежедневие. Лечението на този проблем не е лесно, защото започва от личността на самия предприемач.

Pexels.com

Pexels.com

Трудно ми е да обясня на някого, който приема, че единствен той знае как да свърши нещо, че това съвсем не е така. Не можем да променим даден бизнес модел ако не променим първо навиците си и начина си на мислене.

Ако ви е омръзнало да бъдете роб на собствения си бизнес, то статията е за вас. Ще ви разкажа за един от тренингите, които включвам при работата си с предприемачи – “Петте принципа на независимия предприемач”. 

Разгледайте принципите, по които работя със своите клиенти – опитайте се да ги приложите в работата и личния си живот. Уверявам ви, че ще бъдете по-удовлетворени, по-отпочинали и заредени с енергия и оптимизъм. Всичко, на което робуваме, краде от виталната ни енергия. Като резултат загубваме способността да се радваме на собствения си живот.

Вашият живот е безценен, защото е единствен и неповторим и е дар лично за вас.

През годините създадох системата “Петте принципа н независимия предприемач” като личен бизнес треньор и бизнес консултант на база лична практика и научни излседвания. Целта на системата е да подпомогне личността в процеса на осъзнаване как да трансформира съзнанието си така, че да не се самосаботира.

Pexels.com

Pexels.com

Основните задачи на тази система касаят уменията за управление на бизнеса, но и самонаблюдението на собственото поведение когато ръководим начинанието си. Знаем ли кога и какво правим, за да постигаме дадени резултати, независимо дали са добри или недотам ефективни.

Пишете ми ако не успявате да приложите принципите към собствения си бизнес модел. Системата е подходяшща и когато говорим за личностно израстване, просто приложете същия принцип в нужния контекст – спорт, семеен живот или приятелски отношения.

Трансформация на съзнанието и контрол над поведението

Системата за трансформация на съзнанието всъщност съдържа поредица от последователни твърдения, които следва да заложим като база на мисленето си за бизнеса. Както ви разказах в предходна статия, бизнесът е начин на мислене – припомнете си какво е ментален бизнес план.

Прилагам системата “Петте принципа на независимия предприемач” от ден първи с всеки мой клиент, независимо дали е начинаещ предприемач или вече е събрал известен опит. Колкото по-добре осмисляме приложенията на принципите, толкова по-ефективно ги вграждаме в работата и живота си.

Макар да не го осъзнаваме, се движим на автопилот през повечето време и като че ли сме неспособни да осъзнаем неволевите си импулси. Това е така до момента, в който не настъпи осъзнаване. Научаваме се да задържаме фокуса и вниманието си върху определен тип проблеми, които преди са попадали в “сляпото” ни петно.

Петте принципа на независимия предприемач

Pexels.com

Pexels.com

Да бъдеш независим е вътрешно състояние и изисква съзнателни усилия от личността, за да преминем в състояние на осмислена свобода и независимост. На първо място е стремежът да изчистим всички онези “трябва“, които ни налагат ограничения и ни поставят в клетка.

След това идва способността ни да разглеждаме живота, трудностите и задачите си през призмата на “искам“. Осланяйки се на своите желание и стремежи ще постигаме целите си със завидна лекота. Как да извършите трансформацията и да постигнете прехода между двете ментални състояниа ще намерите в статията “Искам или трябва – как разглеждаме живота си?.

Независим е онзи предприемач, който постига основната цел, заради която стартира бизнес на първо място – да има време-пари за себе си и своето семейство, да развива потенцияла си и да повиши качеството си на живот. 

Надявам се следването на “Петте принципа на независимия предприемач” да промени начина, по който гледате на себе си и своя бизнес и в крайна сметка да ви освободи от оковите на бремето.

Вашият бизнес следва да служи на вашите цели, а не обратно. 

Първи принцип: Аз не съм своя бизнес

Макар бизнесът да ни отразява като личности, ние не сме своя бизнес. За да имаме “бизнес”, а не работа, то е добре да обезпечим повечето процеси по начин, по който бизнесът ни да продължава да функционира дори когато не сме в състояние да го поддържаме за известно време (поради болест, пътуване, почивка или учене).

Pixabay

Pixabay

Ако бизнесът ви разчита изцяло на вас, за да съществува, то вие вероятно нямате бизнес, а по-добре платена работа. Която със сигурност ви изцежда, за да поддържате темпото. И влагате всичките си налични ресурси от време-пари, за да съществува т.нар. “бизнес“.

Двата основни инструента в тази посока са делегиране и автоматизация. Когато се научим да делегираме и автоматизирме голяма част от дейностите си, то става лесно да намалим общия си брой работни дни седмично и месечно.

Знаете ли, че в моя бизнес свят един от критериите за успех е колко дни в годината е нужно да работим, за да поддържаме дадено ниво на развитие? Колкото по-малко дни работим, толкова по-успешен е бизнес моделът ни.

Бизнесът е начин да си купуваме време, което да инвестираме основно в себе си, а не в бизнеса си. 

Втори принцип: Всеки бизнес има нужда от екип

Във връзка с първия принцип и инструментите за делегиране и автоматизация, всеки от нас има пропуски в познанията в някаква област. Намерете хората, които ще ви помогнат да създадете системата за своя бизнес модел, за да бъде най-подходяща и ефективна и да ви дава оптимални резултати при минимални вложения.

Pixabay

Pixabay

Не съм намерила досега бизнес модел, който да бъде ръководен ефективно на всяко ниво и за всеки процес от един, единствен човек и този бизнес да процъфтява, и предприемачът да е свободен, независим и щастлив човек.

Това означава, че дори индивидът да успява да поддържа всичко наистина сам, това става с цената на много умора, бърнаут и лишаване от собствеата житейска наслада.

Като личен бизнес треньор, за мен подобна “резултатност” не е печеливша, а пагубна. Никой не е в съствояние да поддържа подобни темпове прожълтелно време и да функционира добре в бизнес и социален план. А и това живот ли е? Поне за моите клиенти отговорът е категорично “НЕ” и това се превръща в невероятен извор на мотивация да работим по подобряване на бизнес модела.

Изходът е ясен: намерете онези експерти, на които се доверявате и можете да поверите развитието на бизнеса си така, че да гарантирате както стабилитета на бизнеса си, така и собственото си субектовно благополучие.

Най-важният ресурс за успеха на всяко начинание сте вие!

Pixabay

Pixabay

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Хареса ли ви статията? Прочетете и част II ето тук.

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com