Личен Бизнес Тренинг

Как да не робуваме на своя бизнес – петте принципа на независимия предприемач II

април 15, 2018
Pixabay

Едва ли ще учудя някого с твърдението си, че предприемачите са хора, които често пренебрегват собствените си нужди. Когато си заложил на карта бъдещето си и това на своето семейство, като че ли нямаш право на грешки.

Интензитетът на работа, стрес и умора надвишава допустимите норми и често е с тенденцията да се превърне в хронично ежедневие. Лечението на този проблем не е лесно, защото започва от личността на самия предприемач. 

Pexels.com

Pexels.com

Трудно ми е да обясня на някого, който приема, че единствен той знае как да свърши нещо, че това съвсем не е така. Не можем да променим даден бизнес модел ако не променим първо навиците си и начина си на мислене.

Ако ви е омръзнало да бъдете роб на собствения си бизнес, то статията е за вас. Ще ви разкажа за един от тренингите, които включвам при работата си с предприемачи – “Петте принципа на независимия предприемач”. 

В първата част на статията се спрях на темите за личността на предприемача, делегирането, автоматизацията и хроничната умора. Втората част обхваща ролите и задачите на предприемача и различна гледна точка на дефиницята за успех.

Трети принцип: Моята роля е малка част от мен

Свикнали сме да се самоопределяме през нещата, които знаем, умеем и сме постигнали? Ако не сте убедени, то направете си теста “Дисекция на Аз-а“, публикуван ето тук и отделете време за себе си.

Потъвайки в определени задачи, част от някаква роля, често забравяме, че тази роля не изчерпва личността ни. Тя е просто част от нея. Пример за това е точно предприемаческата роля. Потапяме се в ангажиментите си покрай изграждането и управлението на бизнес.

Забравяме, че животът е нещо повече.

Спираме дори да мислим какво обичаме да правим в свободното си време, не сме склонни да отделяме време за себе си изобщо. Пренебрегваме своите близки и не инвестираме време в отношенията си. Поддържаме “интимна връзка” с телефона си, звираме се в някакъв монитор денонощно. Всичко е по-спешно и по-важно, защото касае нашия бзинес.

Вярно е, че предприемачеството обема голяма част от енергията ни. Но е вярно и това, че успешните бизнес модели интегрират цялата ни личност, а не части от нея. Какво означава това на практика?

Pexels.com

Pexels.com

Някои предприемачи успяват да имат всичко в живота си.

Умението да въплъщаваме собствените си нужди и тези на близките ни в рамките на същия континуум като нуждите на бизнеса, вероятно е най-комплексното умение. Не съм срещнала досега предприемач, който бързо и лесно да е достигнал до тези прозрения и познания сам, без помощта на бизнес консултант, ментор или колега.

Човек не може да види сам онова, което не може да види сам.

Четвърти принцип: Моите задачи са само мои

Често чакаме неволята да дойде да ни спаси, както гласи нашенската поговорка. Умните предприемачи викат своята неволя под формата на експертно консултиране в моментите, в които осъзнават, че не им достигат знания и умения за решаването на даден проблем.

Не познавам човек, колкото и да е интелигентен, който да знае всичко. И онези, които настояват, че са “всичколози” рядко са ескперти в каквато и да е било област. Работата на предприемача е да знае какво е необходимо на бизнес модела и да успява във всеки момент да му го осигурява.

Pixabay

Pixabay

Това могат да бъдат ресурси, време-пари или ноу-хау. Ако предприемачът разбира, че не разбира какво му липсва, то следва да потърси експерти. Тази задача е само и единствено негова и няма кой да му я свърши.

Докато не поискате помощ няма да я получите.

Пети принцип: Успехът е път

Живеем във време, в което като че ли щастието и успехът се превърнаха в идея-фикс. Залагам на различен подход, когато говоря за бизнес и въвличам идеята за успех. Като личен бизнес треньор мога да си позволя да нарека нещо “успех” само от ретроспективна гледна точка.

От позицията на времето можем да кажем, дали дадена стратегия е била успешна. Днес, в настоящия момент, моят инструмент е ефективността – до колко действията реализират стратегията и в каква степен стратегията достига заложените цели.

Смятам, че пътят към успеха включва постоянство, малко и ежедневни крачки и самодисциплина. “Големите” събития в живота ни, които наричаме “успех”, са резултат от безброй “малки” и незабелижими дейности, които съпътстват иначе монотонното ни битие.

Фокусът ми е върху непрекъснатото учене, прогресивното развитие и инвестирането в личностното израстване. Реализираната цел сама по себе си не е успех. Като успех възприемам да постигаме целите си без да жертваме излишни ресурси и най-вече – без да жертваме себе си и своя живот, своите мечти и копнежи.

Най-важният ресурс за успеха на всяко начинание сте вие!

Pexels.com

Pexels.com

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com