Аз обичам себе си

За силата да кажеш “НЕ” и емпатията в отношенията

август 9, 2017
Pixabay

Умеем ли да отстояваме себе си и да казваме “Не” по ясен, категоричен и недвусмислен начин? До какво води  честото пренебрегването на личните нужди за сметка на другите?  

Когато имаш собствен план за деня/бизнеса/живота си е много трудно да се придържаш към него. Непрекъснато се появяват неща, които да разсейват и отнемат от фокуса. И нерядко са свързани с намесата на външни лица, които искат да им обърнем внимание или да им помогнем.

Pixabay

Pixabay

Като специалист в определена област неминуемо сте се сблъсквали със ситуацията да ви искат близки и познати услуга. Няма еднно решение на проблема кога и в какви ситуации да приемаме или да отказваме. Факт е, че малцина могат да приемaт нашето “Не”, без това да повлияе на отношенията и имиджа ни в дългосрочен план.

Сякаш е маловажно колко пъти сме казала “Да” на фона на едното “Не”. И защото другите са ни важни и скъпи, често казваме повече пъти “ОК, ще го направя”, отколкото ние и бизнесът ни всъщност можем да понесем.

Къде е проблемът в психологически план?

Никой не се чувства комфортно, когато непрекъснато се налага да забавя собствената си дейност, за да помага на другите.

Има моменти,  в които наистина е много трудно да отделим от себе си, за да вложим в другите.

Но и да обръщаме гръб непрекъснато пак не е далновидно – ние държим на близките си. Ако успявате да съвместявате своите и чуждите задачи, значи сте намерили формулата за баланс. Но ако се чувствате изцедени, притиснати и използвани, е време да помислите за себе си.

Pixabay

Pixabay

Защото вашият бизнес е ваша отговорност

И трябва да ви бъде приоритет. Така, както за човека, обърнал се към вас, неговият бизнес/живот, е приоритет. Алтруизмът е функционален когато има някаква симбиоза в отношенията. Превърне ли се във форма на паразитизъм – време е за редизайн на взаимодействието.

Как да променим себе си и да казваме “НЕ” без чувство на вина?

Най-големият проблем е да се научим да отказваме без чувство на вина. Задачата е тежка и изисква много психична устойчивост, много твърдост и постоянство.

Заредете се с търпение и приемете спокойно факта, че на другите никак няма да им допадне когато започнете да казвате “НЕ”. Това е нормална реакция – в повечето случаи,  когато искаме услуга, очакваме да я изпълнят.

Реакцията на другите не е ваша отговорност.

Pixabay

Pixabay

Всеки избира сам как да се чувства и носи персонална отговорност за вътрешния си свят. Не можем да обвиняваме другите за това как се чувстваме. Нашата задача е отказът ни да бъде поднесен диоломатично, с необходимата доза уважение.

Не се оправдавайте пред другите

В началото ще изпитвате огромно желание да се оправдавате защо отхвърляте нечия молба. Това е нормално и с времето ще свикнете, че не е нужно да давате пълен отчет. Достатъчно е да обясните, че в момента нямате възможност, наистина и съжалявате.

Предложете комфортна опция

Ако се налага да откажете, то със сигурност има основателна причина за това. Обмислете опции, които да предложите – все пак, за да дойде при вас, човекът вероятно има нужда от експертна грижа.

1. Отложено решаване

Попитайте дали решаването може да изчака докато обективно успеете да намерите време и сили. Целта е да не затлачвате собствените си ангажименти до безкрай, нито да спасите всички за сметка на собственото си здраве.

2. Съвместно решаване

Pixabay

Pixabay

Предложете помощ под формата на супервизия, ако човекът е в състояние да извърши част от дейността сам. Много полезен подход е, защото, от една страна, проблемът намира бързо решение. От друга, отсрещният индивид се научава сам да решава сходни проблеми с помощта на експерт.

3. Делегирано решаване

Има много причини от личен характер да не желаете конкретно вие да решите проблем. Уместно е да насочите към друг експерт като се извините, че в момента не можете и в близко бъдеще също не би могло. Добра практика е да предложите към кого да се насочи човекът, но не е задължително.

4. Отказ от решаване

Във всеки случай когато усетите, че с вас се злоупотребява системно и ползват труда и ресурсите ви недобросъвевтно, най – добрата практика е директен отказ. Обяснете, че не се чувствате комфортно и откажете.

Защо се страхуваме да кажем “НЕ”?

Всички искаме да бъде харесвани и обичани. Алтруистичното поведение е хуманно, но също така служи за приобщаване. Важно е да се грижим за околните и да отдаваме  себе си.

И все пак, в разумни граници.

Не всички, които злоупотребяват с нас и искат безкрайни услуги, го правят тенденциозно. И много пъти един открит разговор връща баланса в отношенията, когато те са изградени на база взаимно уважение и принадлежност.

Ако ответната реакция на вашето “НЕ” е обида или вербална агресивия, то следва да потърсите другаде проблем в отношенията си с този човек.

Никой няма да ви отхвърли само, защото сте отказали в конкретния момент.

Pixabay

Pixabay

А всяка друга реакция си струва да се премисли в по-общ план.

Няма никакви рамки колко и какви услуги, на кого и колко често ще правите. Мерилото сте си вие. До колко се чувствате добре докато правите услугата, какво ви взима, на каква цена и каква удовлетвореност получавате в замяна.

Как да балансирате когато казвате “НЕ”?

Хармоничните отношения предлопагат способността ви да отказвате по уважителен и дипломатипен начин. Чувствата на другия ще бъдат засегнати много или малко.

Това е въпрос, касаещ степента на емоционална зрялост на отсрещната страна. Не можете да се предпазите, нито да контролирате другия. Но, влияейки върху своето поведение в момента на отказ, можете да допринесете за по-добър изход.

Не се страхувайте, че ще ви санкционират или накажат за отказа. Молбата не предполага подчинение, а свободна воля.

Нали това е идеята, на добра воля да дадете от себе си.

Как да приложите емптаичен подход във взаимоотношенията си

Емпатичният подход засвидетелства разбиране и подкрепа. Това е “нещото”, което би наклонило везната и би подпомогнало отсрещната страна да се справи  емоционално по -леко с вашето твърдо “НЕ”.

Веднъж отказали, не се поддавайте под външен натиск и не се съгласявайте. Има много хора, които трудно приемат отказ. И това е изцяло техен, дълбоко личен проблем. Няма нищо общо с вас и вашия отказ, те биха се държали така и с друг в аналогична ситуация.

Pixabay

Pixabay

Трудно ли се казва “НЕ”?

За някои хора това е естествен процес. Това не значи, че се грижат или интересуват по-малко от другите.

Означава, че ги е грижа достатъчно за себе си.

Крайният егоизъм е сравнително рядко срещана форма на поведение. По-често наблюдаваме преследване на лични интереси. И да, в тази ситуация е сравнително лесно да откажем. Затова се опитайте да преследвате и личните си интереси.

Много по-трудно е във връзка с близките ни, които по правило по-трудно търпят отказ. Там ще се налага винаги да инвестирате много повече емоции, отколкото по отношение на бизнеса си.

Кога да казваме “НЕ”?

Няма универсална формула, важното е само да бъдете високо фунцкионални като личности и да се включвате в общността си. И все пак, практиката ми показва, че можете да въведете следния принцип.

Pixabay

Pixabay

Когато молбата за услуга касае бизнес, то следва да приоритизирате първо по отношение на собствения си бизнес. Ако става дума за искане с личен характер, то  преценете личната си близост с хората. Близките ви са винаги с приоритет, защото те ще ви отвръщат със същото.

Балансирайте отношенията си и реагирайте съгласно даден контекст.

Умението да отказваме ни прави психично здрави и устойчиви. Истината е, че има всякакви хора – някои са по-склонни да правят услуги, други – не. И понякога няма да ви върнат инвестицията от време и внимание, даже напротив – ще взимат още, и още. Това може да е много обезсърчаващо и нараняващо преживявсне.

Спестете си го като кажете “НЕ”.

Намерете симбиозата във всяка отделна връзка с всеки отделен човек. Само така ще се чувствсте комфортно да кажете “НЕ” когато имате нужда. За някои неща и с някои хора винаги ще ви е по-трудно да отказвате.

И все пак, вашият вътешен свят има значение. И ако изпитвате нужда да се научите да поставяте граници в личен и/или  бизнес план – започнете още днес.

За кои неща изпитвате най-големи трудности да откажете? На кого не умеете да казвате “НЕ”?

Пишете ми!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com