Собствен бизнес

Седем смъртни гряха за бизнеса – I

април 16, 2016

Казват, че колкото по-сложна е една система, токова повече неща в нея могат да се объркат. Едва ли мога в рамките на този цикъл от статии да обхвана всички неща, които застават между нас и успеха като цяло. Има условности, които сме в състояние да управляваме, можем да предвидим повечето „ако-та“ и да реагираме мигновено. Има фактори, които не зависят от нас.

Има обаче и неща, които се намират по-дълбоко в нас и за които често дори не осъзнаваме, че ни пречат. В три поредни части ще разгледам отделните аспекти на най-големите пречки пред нас по пътя към целта ни и начините, по които можем да ги преодолеем.  

Мързел, невежество, липса на мотивация

Понякога не осъзнаваме, че нещата около нас не вървят поради собствения ни мързел, невежество или защото сме изгубили мотивация. Често всичко около нас се обърква и ние не правим нищо, за да променим ситуацията към по-добро.

Pixabay

Pixabay

Това, че не знаем какво да направим например, не е оправдание, че не правим нищо. По-добре да допуснем грешки борейки се, отколкото да не предприемем никакви стъпки към промяна.

Когато се съпротивляваме на промяната около себе си обикновено го правим чрез бездействие и подценяване на ситуацията.

Самосаботирането чрез мързел често е подсъзнателен отказ да се борим за начинанието

Проявява се в моментите, в които ни е по-трудно отколкото сме очаквали, има повече изисквания към нас.

Пускаме се по течението и оставяме нещата да се случват, надявайки се кризата да ни подмине. Можете сами да предположите това до какво води, нали?

Как да излезем от ситуацията?

Достатъчно е в някакъв момент просто да осъзнаете, че проявявате мързел, че мотивацията ви е спаднала или не знаете какво да правите. Обмислете какви са възможностите пред вас и потърсете онова решение, което ви кара да изпитате отново желание за развитие. Понякога състоянието може да е сигнал за преумора и неефективно справяне със стреса. В този случай просто се отдалечете за малко от проблемите и отдъхнете.

Нужно е да откриете отново какво ви мотивира и вдъхновява и ще започнете с нови сили!

Страх и ниско самочувствие

Pixabay

Pixabay

На нас хората ни е присъщо да изпитваме много страхове – някои от тях са рационални, други са нерационални и необосновани.

Няма универсална формула как да се преборите със страховете и тревогите си. Необходимо е да вярвате в себе си и силите си.

Ниското самочувствие и несигурността в собствените сили определено засилват усещането за несправяне и страха от провал.

Особено засилено е усещането ако нямате предишен опит в управление на собствен бизнес и започвате ново начинание за първи път.

Как да излезем от ситуацията?

Страхът и неувереността са нормална част от процеса на започване на нещо ново, непознато и несигурно. Приемете, че е нормално да се страхувате и тревожите, но в никакъв случай не оставяйте чувствата да ви завладеят до степен, в която да не можете да функционирате нормално.

В крайна сметка известно количество предпазливост винаги е необходимо. За да натрупате самочувствие и да намалите страховете си, инвестирайте в различни обучения и се развивайте.

Изграждайте нови качества и умения и се радвайте на малките си успехи, защото сте ги постигнали сами!

/следва продължение…/

Динамичен ден!

Ваша,

 

Още по темата

Няма коментари

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com