Аз обичам себе си

Целогодишната “пролетна” умора и ефектите ѝ върху личността ни

април 4, 2017
Pixabay

Сезонното неразположение е нормално явление и с настъпването на пролетта всички очакваме боязливо да ни удари т.нар.”пролетна умора”. Какво се случва обаче, когато целогодишно все е “пролет” в изтерзаните ни умове и тела? Колко често напоследък повтаряте “Уморен/а съм”

Умората като че ли става все по-хронична. Като навити пружини сме, заклещени в коловоза на всекидневието, не се възстановяваме с почивка и спорт, а за сън не остава време. 

Има различни видове умора, които съпътстват дните ни и ви уверявам, способни сме да подценяваме ролята, силата и интензитета ѝ. Често не обръщаме съзнателно внимание на това как хроничната отпадналост променя мислите и чувствата, а от там – и действията ни. В някаква степен дори

променя личността ни.

Pixabay

Pixabay

На физиологично ниво изпитваме добре познатото състояние на умора като продължителна отпадналост и липса на тонус, разсеяност и ниска концентрация, проблеми със съня и теглото.

На емоционално ниво гледаме на нещата по-сиво, по-притъпени са отклиците ни, по-нисък е общият ни емоционален заряд.

На психично ниво сме стресирани, изнервени, колебливи и нерешителни. Губим аналитичността и логичността си, не сме обективни и сме нефокусирани. Склонни сме да бъдем избухливи и обидчиви.

Раздразнението и нервността съпътстват умората. Цялостна апатия белязва всеки наш избор. Значително по-малко неща от заобикалящия свят възприемаме като важни.

Pixabay

Pixabay

Инвестираме все по-малко в себе си и в онова, което правим или даваме. Нарушават се сънят и дневният ритъм, страдаме от липса на апетит или прекомерен такъв.

Тази картина е до болка позната на всеки от нас. И за съжаление е част от живота на онези, които стартират свой собствен бизнес.

Как можете сами да противостоите на умората?

Осъзнайте своята умора

Всеки от нас има различна нервна система, темперамент и режим на живот. Преживяваме субективно усещането за умора и при всеки организъм  има различен физиологичен отговор.

Помните ли как се чувствате когато сте енергични, имате сили и желание за всичко и няма задача, която да ви се струва непосилна?

Ако в момента не изпитвате това състояние, то вероятно сте уморени.

Осъзнайте умората си и се отдайте на любимите си неща. Понякога просто не разбираме колко сме уморени наистина, защото телата ни са съвършени машини, създадени да се адаптират непрекъснато.

Повишаването на стреса повишава и резистентността ни към стрес,  трябва ни все повече и повече стрес,  за да се предизвика осезаема умора. Стресът кара организмът ни да работи в режим на самосъхранение, отделя хормони, асоциирани с борба. Препълненият график и многото задачи всеки ден затормозяват мозъка ни, но и му казват, че живеем в лоша среда и че трябва да оцеляваме.

Докато вие градите кариера и поддържате запалени няколко котлона, както ви разказах в статията, посветена на приоритетите в живота,  то тялото ви бавно и полека започва да трупа умора. Изчерпва се.

Осъзнайте докъде сте стигнали самите вие.

Спрете

Pixabay

Pixabay

Кое е спешно и кое – важно? Просто спрете да се изтощавате до крайности. Наистина ли светът ще свърши, ако не направите и това последно нещо точно днес и сега? Дали този имейл наистина е чак толкова спешен? Кое може да почака  да се нахраните спокойно или да се наспите поне 7 часа нощен сън?

Може да не ви се вярва, но всеки ден правите толкова много безсмислени и маловажни неща, които ви отнемат от силите. Имаме тонове ритуали, които смятаме, че са от значение за деня ни. А всъщност спокойно можем да живеем без някои от тях.

Един добър пример е системното и всекидневно подреждане на вещи у дома или в офиса. Или празното и безцелно ровене в интернет и социалните мрежи.

Задавайте си по-често сами въпроси: “Това сега наистина ли е толкова спешно?”, “Важно ли е да свърша и това? Наистина ли?”,” Сега ли точно, не може ли да отложа?”.

Започнете отначало

Pixabay

Pixabay

Осъзнайте откъде ви идва  умората, кои дейности точат енергийните ви депа,  а не ви дават очакваното в замяна. Има неща, за които си струва да влагате от себе си като нови знания, умения,  връзки и отношения. И има такива дейности, които ви взимат от времето, вниманието и най-вече – от желанието да промените нещо в живота си.

Не позволявайте нервното изтощение да се натрупва в тялото Ви. Открийте начини да релаксирате съзнанието си. Дългосрочното претоварване се отразява на личността Ви и Ви променя – бавно, но сигурно. Опитвайте се да фокусирате мисълта си когато работите, а след работа се отдавайте на спокойствие.

Личният тренинг е особено полезен инструмент в такива ситуации. Помага да прецените обективно кои елементи от рутината ви поглъщат от времето, което всъщност можете да посветите на разтоварване от натрупаната умората, на израстване и личноснто развитие.

А Вие как се справяте със своята умора?Намирате ли време да се развивате? Пишете ми!

Динамичен отдих!

Ваша,

Capture signature

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com