Личен Бизнес Тренинг

Да броим до 10 или да действаме и личната ми формула за успешен старт

февруари 17, 2019

В регистрационната форма към събитието “Умението да бъдеш личност” оставих традиционния за мен въпрос – “Попитайте ме!”. Така знам от какво се нуждаете и с лекота създавам полезно за вас съдържание. Днешната статия е провокирана от питането”Защо често реагирам спонтанно и ми е трудно преди това да “преброя до 10″?”.

Най-честнитят отговор е “Зависи”, причините са толкова много, но и контекстът е важен. И в случая надали има значение само ЗАЩО, важно е да знаем и КАК да подредим нещата така, че да работят добре за нас. Знаете, че държа на “златната среда”, има я и тук и ви предлагам своята гледна точка на личен бизнес треньор. Надявам се, че ще можете да приложите още днес с успех простото решение ! Пишете ми, при вас получава ли се?

Pixabay

Pixabay

Взимаме решения несъзнателно, 7 секунди преди да сме осъзнали какво е решението – особено за сложни и комплексни въпроси. Така работи мозъкът ни, спестява ни време. Колкото повече опит и познания имаме, толкова по-сложни въпроси мозъкът ни решава сам.

А Личността е толкова сложен феномен, че дори науката е безсилна да обясни всички вариации в поведението ЗАЩО възникват. Успяваме да установим донякъде КАК, а това помага да подобрим реакциите си.

Приемам, че има много аспекти, които остават необясними и като психолог се уча първо какви са пропуските в науката ми. Старая да се фокусирам върху онези фактори, които могат да бъдат осъзнато осмислени и донякъде повлияни от собствените ни действия. И като казвам “осъзнато осмислени”, залагам именно на свободната воля на Личността.

Живот се живее всякак.

Парадоксът на Човека е в това, че е парадоксален по своята същност. Душата му е дом на крайности, които – когато са в хармония – не си противоречат, а са умел инструмент за конкретен контекст.

Няма една черта на Личността, която да е само добра или лоша

Понякога не разбираме, че дадена характеристика е двуполюсна, пълна противооположност в двата края на оста, с прилежащ патологичен екстремум. Вземете например “смел”. Къде е границата между “плах” и “безсразсъден”. Няма граница.

Има златна среда – “смел”.

И смелостта не изключва доза плахост, нито доза безразсъдство. За значението на баланса в живота ни разказах доста, в различен контекст ето тук и в поредицата от статии ето тук.

Така въпросът за “действие или мисъл” за мен като експерт има най-много смисъл в зависимост от контекста. Моята задача е да ви дам възможности за избор, информация. А решението КАК да го прилагате това знание, си остава ваша свободна воля. От зрелостта на Личността ви зависи да взимате по-осъзнато избор и да се доверявате на интуицията и опита си. Можем ли да живеем на автопилот разказах повече тук.

Да бъдеш Личност отразява начин на живот, а не някакъв краен продукт.

Кога твърде голямото обмисляне се превръща в слабост?

Умението да планираме и анализираме действията си в голяма степен е ключово за собственото ни развитие.  Проблемът понякога възниква когато забавяме действията си заради страх от непознатото и несигурността от резултатите от тези действия.

Pixabay

Pixabay

Наша задача е да умеем да оценяваме последиците и да намаляваме риска за начинанията си – лични или бизнес. Така наистина е вероятно да започнем да се чувстваме късметлии и в живота, и в бизнеса си – повече за тази страна на късмета разказах тук.

Колкото по-дълго обмисляме обаче, толкова повече намалява психичния ни заряд, който всъщност служи за гориво да започнем – онова, което простичко наричаме “мотивация”. Казано иначе, твърде многото приказки в опит да сме перфектни в решенията си, всъщност ни лишава то най-ценния урок – да се учим чрез опита си.

Да започваш нещата в незавършен вид е най-лесният начин да станеш майстор.

И ако щете вярвайте, но както новакът, така и майсторът, всъщност са дейци – не го мислят твърде много, просто го правят. Нали докато се случват нещата ще сме в състояние да променяме, нагласяме, подобряваме? И колкото по-опитни ставаме, толкова по-малко ще са модификациите.

Необходимо е да осмислим една идея достатъчно добре, да бъдем доволни от оформянето ѝ и можем спокойно да преминем към нейното реализиране.  А и е добре да правим разлика кога обмисляме и кога просто отлагаме действията си.

Да си активен не значи да си припрян

Ето това е голямата разлика – повечето хора бъркат действеността с припряността. Да си припрян означава да не отмерваш действията си, да не обмисляш последиците, да действаш необмислено. И няма нищо общо припряността със самата ни способност да бъдем действени.

Pixabay

Pixabay

 

Индивидите се различават по способността си да бъдат отворени към новото и чуждото, в нивото си на активност и това е неоспорим факт. На някои Личности им отнема повече време да започнат. И в това няма никакъв проблем, стига да се сравняват само със себе си и да надскачат собствените си страхове и недоверие.

Да си припрян всъщност е стратегия на хората, които са твърде уверени в себе си. И тази “припряност” се овладява именно с умението да помислиш преди да започнеш.

Действие без обмисляне е като да стреляш без цел в тъмното

Да бъдем спонтанни е толкова важно за изборите, които правим – прави на автентични, откровени и ни позволява да се развиваме смело напред. Спонтанността възниква тогава, когато позволим на вътрешния си заряд да ни поведе напред към целта, която сме осмилили и формирали като такава.

Почувствали се готови е най-добре да напрвите първата крачка напред, дори да чувствате своята несигурност и страх. Но спонтанността може да има и тъмна страна – необмислено и неволево поддаване на емоции. Емоционалните свръх реакции, на които сме склонни да ставаме жертва, водят до усещането за безпомощност.

Pixabay

Pixabay

Защото при вземането на решение за действие всъщност липсва осъзнатият момент на “вземане на решение”, има само “действие”. Наистина ли искаме да направим точно това, защо, това ли е правилният момент, добър начин ли избрахме – всички тези малки въпросчета всъщност оформят субективното усещане за вътрешен контрол.

Да не осъзнаваш емоциите си може да бъде пагубно

Все по-нисък контрол над личните емоции – ето това е моята “диагноза” на съвременния Човек. А за да еволюираш до завършена Личност, емоциите са един от трите важни за мен стълба – мисъл, чувство, действие.

Опростявам нещата по начин, по който зная, че ще направя процесите по-видими за не-специалистите психолози. Не е ваша работа да анализирате, има си обучени ескперти в областта. На вашите плещи лежи самонаблюдението и самооценката над вътрешните си състояния.

Ако се борите със своите емоции, рано или късно ще започнете да правите едно или няколко от следните действия, за да чувствате, че имате контрол над себе си:

 • да ги игнорирате;
 • да ги потискате;
 • да ги омаловажавате;
 • да се страхувате от тях;
 • да се срамувате и да ги криете;
 • да не означават нищо смислено и ценно за вас.
  Pixabay

  Pixabay

По темата за емоциите изписах доста в блога, използвайте опцията за търсене или ключовите думи в етикетите – намерете онова, което ви е нужно.
Фокусът на тази статия е върху онзи аспект на емоциите, който ни влияе при вземането на решение за действие.

Моята формула за успех – “бройте до 10” когато сте реактивни

Когато сте реактивни и отговаряте на стимул от средата, бройте до 10. Помислете достатъчно, не се поддавайте на провокацията и най-вече – на гневните и объркани чувства в себе си. Прабаба ми на 93 години имаше златна приказка: “важни решения не се взимат след залез слънце”.

Така че ако времето за решения още не е дошло, първо се справете с емоциите си и успокойте ума си. Ето няколко предложения от мен как да го постигнете тук и тук.

Когато сте проактивни и инициирате нещо ново, последвайте своята спонтанност и се постарайте просто да не бъдете припрени. Използвайте енергията на мисълта си, конвертирайте я в действеност и оставете на детайлите да се изясняват в хода на работа.

Ще се учудите когато станете експерти, че всъщност простият дизайн, най-елементарните решения всъщност, взети заедно, дават най-ефективния изход за цялата система.

Ако темата за личностното развитие ви е интересна, заповядайте на Личния тренинг “Изкуството да обичаш себе си”. Всички детайли за събитието ще намерите ето тук.

Повече за другата кампания на Juls’ Psychology, която стартира през 2019, ще намерите ето тук.

Най-важният ресурс за Успеха си ти!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com