Личен Бизнес Тренинг

Да се опитваме или да правим?

май 27, 2018
Pixabay

Гледате ли на света през розови очила? Чашата наполовина пълна или празна е за вас? Оптимист или песимист? А може би позитивен реалист? Имате късмет или нямате, писано ли ви е да успеете в живота?

Независимо дали фокусът ви е върху личностно израстване или бизнес развитие, принципите на работа от моя гледна точка са сходни. За успеха ви ви трябва само един ресурс – и това сте самите вие. Колко от себе си, времето си, парите си и съзнанието си можете и искате да посветите на мисията “моята транфсормация”?

Pixabay.com

Pixabay.com

Началото за всеки клиент е трудно, тъй като всички очакват да направят качествен скок и изведнъж да “могат” и да “бъдат”, да се “случва” и да има видими и измерими резултати. Защо обаче реалността  е друга?

Никой не може да надскочи себе си.

Виждаме само онова, което можем да видим и знаем само онова, което знаем – за себе си и света си. Понякога ни трябва просто време да разберем себе си, да повярваме, до поискаме.

И това е най-трудният преход за всеки от нас – не толкова да правим някаки неща, а да повярваме, че ги правим ние, че ние ги случваме и сбъдвме, а не някакъв микс от късмет, предначертаност и консултант. Консултантът е като голям фар, който дава посока и едновременно с това анализира и дава новата посока.

Пътят е личен, всеки го върви сам

И най-некомпетентният бизнес консултант може да ви помогне да надскочите себе си, когато имате сетивата, познанията и уменията – стига ви дори една идея, за да се придвижите напред. И най-кадърният ескперт е безсилен срещу невежеството, мързела и нежеланието за промяна.

Важно е да се научим, че няма успех, който да дължим на другиго, освен на себе си и че дори с всичи ресурси на света и цялата помощ от другите, не можем да постигнем резултат, ако не го постигнем. Сами.

Pixabay.com

Pixabay.com

С ръцете, умовете и сърцата си.

Силата да знаеш, че резултатът зависи от твоите усилия, е може би и най-голяма слабост на всеки от нас. Понякога бремето и умората натежават, замъгляват съзнанието ни и ни обезсърчават. В тези моменти е безценно да имаш доверен консултант, който да помогне с презареждането на батериите.

Да си сам по пътя си не означава, че трябва да си самотен. Никой няма да те предпази от грешките ти, от сраховете и незнанието. Но може да има с кого да споделиш уроците и трудностите си и да търсиш решения за различните си проблеми.

Какво не правя както трябва – опитах всичко?

Това е въпрос от списъка с ТОП-проблеми, с които се сблъсквам с новите си клиенти. От една страна, имат усещането, че нищо не се получава така, както при другите, а от друга, смятат, че са опитали всичко. Къде бъркаме когато нещата не се получават?

Моята формула за решаване на този проблем е да наместим предварителните си очаквания за крайните резултати. Смятаме, че едно действие ще доведе до множество резултати. А това никога не се случва в чист вид.

Едно действие води до един резултат, последиците от които не винаги са предсказуеми. И трябват много действия, с много последици, за които трябва да предвидим други действия. Нарича се стратегическо планиране, отнема време и мислене и е най-ефективното решение на глобални проблеми. Вижте повече ето тук какво представлява Стратегическото бизнес планиране и значението му за Бизнес моделиранто.

Когато получаваме един и същи краен резултат значи, че не сме променили нищо в подхода си.

Неслучайно казват, че малките камъни преобръщат каруцата. И за хубавите, и за неприятните неща е вярно, защото в живота нищо не е нито само бяло, нито само черно.

Pixabay.com

Pixabay.com

Как да спрем да “правим” и да започнем да се “опитваме”?

Мисленето, че “правим” е доста вредно според мен, защото когато вярваме, че сме направили нещо, спираме да мислим и действаме в тази посока – нали вече сме направили (и не е дало резултата, който сме очаквали), защо да правим нещо пак?

От друга страна, когато започнем да се опитваме, правим непрекъснати опити.

 

Не “правете” нещата, опитвайте се да ги правите.

Къде е разликата в двата подходя?

При модела на “правенето” предприемаме единици действия, свждаме опциите си до 1-2 активности и очакваме някакъв резултат. Това често води до грешки, защото имаме множество пропуски в прогнозните си очаквания за резултатите. Така десйвтията ни са безплодни по отношение на търсения ефект. Вероятно това произтича от нагаласата, че се опитваме с минимум действия да имаме максимум резултат.

Когато заложим на стратегията “опитвам се“, предприемаме действие след действие, вярвайки, че всяка крачка е вид опит, тест, с очакван резултат Х и последици Y и Z. На пръв поглед изглежда, че правим много неща за миниму резултати. Вярно е само когато няма предварително изготвена стратегия, при която винаги се тестват няколко опции на един проблем, като парлелно се тестват много проблеми. В дългосрочен план -дали наистина това е излишен разход на енергия и ресурси?

Pixabay.com

Pixabay.com

Стратегията предполага, че сме изчислили прогнозните си резултати за всяко единично действие, анализираме последиците от няколкото тест-идеи и бързо внасяме корекция в дизайна на бизнес модела там, където е нужно.

Опитването ни дава вътрешно усещане за непрекъснато движение, не изчерпваме дейността си с единични активности, а с множество.

Така моделът ни заляга на непрекъснато търсене на опитамни резултати с измерими последици и предвидими ресурси.

Правенето, от друга страна, ни оставя с усещането, че вече сме свършили работата си и сега чакаме резултатите, с неясни последици и несигурни резултати. Чак след това се наемаме оевентуално да коригираме диайна си.

Опитайте се да промените живота си

Промяната не се “прави”, тя се случва вследствие на опитите ви да я внесете на малки дози, в различни аспекти, всеки ден. Опитайте се да мислите за себе си като за нещо единно и цялостно, ценете и уважавайте всичките си потребности, вслушвайте се в телата си.

Моята формула за успех е “с малки стъпки, всеки ден, осъзнато и целеустремено”.

Промяната сте вие – вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

*Статията е обобщаваща и не може да замести адекватната и ефективна помощ. При трайно дисфункционални състояние и неспособност за самоконтрол, консултирайте със специалист.

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател Juls’ Psychology).
До нови срещи!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com