Аз обичам себе си

Как да разпознаем токсичните отношения и как да ги преодолеем – I?

май 6, 2018
Pixabay.com

Всеки ден общуваме с огромен брой хора, с които поддържаме различни по интензитет, близост и значимост отношения. И като цяло е лесно да се предпазваме от онези личности, с които можем да си позволим повърхностен контакт чрез избягване или игнорираме.

Но какво да правим в онези ситуации, когато токсичната връзка е с наши близки, семейство или бизнес партньори? Дали осъзнаваме дори, че сме в токсична въртележка? Няма как да си избираме хората, с които общуваме под етикет “семейство” например, но можем да си помогнем много, за да направим процеса по-лесен.

Pixabay

Pixabay

Промяната в собствената ни нагласа ще ни направи по-смели и фокусирани върху други аспекти от отношенията ни. Как да разпознаете, че се намирате в токсична връзка и как да се спавите с проблема ще откриете в следващите редове.

Статията е подарък към един от редовните читатели на Juls’ Psychology. Изпращайте и вие своите питания и ще ви бъда максимално полезна.

Какво е токсична връзка, кога и как се проявява?

Всяко отношение, при което усещате, че губите почва под краката си и нарушавате връзката със себе си, се явява токсична от вашата перспектива. Подобно отношение възниква най-често там, където хората са най-обвръзани, взаимозависими и се намират в безизходица и се дължи на неефективна комуникация.

За съжаление има твърде много фактори, които могат да доведат до влошаване на отношенията между двама души и да доведат до взаимно емоционално неудовлетворение. Обикновено сред основните прични са:

 • миналите натрупвания, с които не успяваме да се справим;
 • страх от отвхърляне или изоставяне;
 • страх от критика и малоценност;

Винаги Пръв, Винаги Прав

Pixabay

Pixabay

Един от големите симптоми на токсичните отношения е честият стремеж за първенство и правота в комуникацията. В някакъв момент спира да има значение какво се комуникира, акцентът е върху това кой има повече морално основание.

Залага се на стратегия за доказване на правота чрез манипулативен подход, спекулации и генерализации и изваждане на ситуации от контекст при “натрупване на правота” в спора.

Привеждат се към настоящия диалог и минали събития като “доказателствен материал”. Характерно е, че почти всеки повод се изпозлва като арена с цел победа в играта “Винаги пръв, Винаги прав”.

Как да се справим? Не се оставяйте да бъдете въвлечени в подобни “спорове”, не се защитавайте и просто замълчете. Отдръпването от спора ще ви даде възможност да вникнете в естеството на проблема, пораждащ конфлитната ситуация. Фокусирайте се върху онова, което можете да промените, за да бъдете вие по-щастливи.

Истината е, че няма никакво значение кой е по-прав, истината е, че и двете страни страдат истински и дълбоко в онзи миг и едната личност следва да предприеме стъпка към прекратяване на процеса. По-осъзнатата страна може да поеме отговорност за действита си, а това ще даде отражение върху целия конфликт.

Пасивна агресия

Изключително трудно е устояването на пасивно-агресивните реплики и утвърждения. Дори да не реагира човек във всяка ситуация, то разрушителната им сила се натрупва във времето и води до избухвания и изблици, усещане за малоценност и непрекъснати упреци.

Pixabay

Pixabay

Токсичното взиамодействие тук се основава на факта, че страните не се чувстват комфортно да изразяват свободно меннието си и го правят по “завоалиран” начин. Липсата на критика и оценка и създаването на защитена среда е сложна задача, а именно тук се крие разковничето за намаляването на тези прояви.

Как да се справим? Едната страна следва да “прекъсне веригата” и да склони да чуе другата без да я прекъсва, без да съди и критикува. Трудно е да приемеш негативната информация, която избликва в момент на криза. Всъщност тук се крие силата на човешката личност -в способността да понесем факта, че някой не харесва нещо в нас. Симетрично е да имаме въможност да направим същото.

Дано това ви помогне да се справите с гнева и фрустрацията си, да излезете от токсичната връзка, в която се намирате. Когато спрете да захранвате подобни отношение и секне негативната емоция през вашия канал става по-трудно за другата страна да го подклажда и след време стихва (и нерядко – угасва).

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме близките и децата си, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Следва продължение…

Pixabay

Pixabay

*Статията е обобщаваща и не може да замести адекватната и ефективна помощ. При трайно дисфункционални отношения се консултирайте със специалист.

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com