Личен Бизнес Тренинг

Знаем ли какво продаваме на своите клиенти?

юли 17, 2017
Pixabay

Ще ви споделя своя опит и нещата, които научих с времето и правят мен успешна в бизнеса ми като личен бизнес треньор. Надявам се да откриете решения и за себе си, ако търсите нов път за израстване.

Твърде често ме питат: „Колко струва един час консултация с Вас?“

Буквално това е първият въпрос.

Още преди да сме поговорили дори, преди да ми кажат какъв е проблемът и с какво питане идват при мен.

Преди десет години идеята колко мога да изкарвам на час ме вълнуваше живо, защото винаги са ми заплащали на час – просто все такива работи си намирах.

Та, в началото започнах с 5лв./час и това беше много добре – продавах сладолед на топка докато учех в гимназията.

Pixabay

Pixabay

Задобрях в обслужването на клиенти и при следващата си работа като промоутър, започнах да искам по 10 лв./час. С учудване установих, че ми ги дадоха.

После започнах да уча Психология и усвоих нови знания и умения, които ми донесоха видимо предимство пред колегите. Започнах да обучавам колегите си как да стават по-добри промоутъри и си вдигнах исканата цена на 20лв./час. Получих ги.

Изводите са, че колкото и да поиска човек за час, винаги ще има някой, който с готовност ще ги даде. И винаги ще има някой, който няма да ги плати. 

И това, че някой не може или не иска да ни заплати исканото, не значи, че не струваме толкова.

Развих се в продажбите и започнах да се интересувам и от маркетинг. Тогава Интернет още не беше навлязъл така и нямаше инструментите, с които всеки си служи днес без да се замисля.

Не можех да си помисля дори, че ще създам блог и ще се саморекламирам, ще ползвам всякакви приставки и разширения. Ще достигам до читателите си за секунди и ще разширявам аудиторията си за дни.  Без да инвестирам една стотинка за платена реклама. Е, и това отнема време да се научиш, но поне има шанс и за обикновените хора като мен.

Pixabay

Pixabay

Не, тогава трябваше да рекламираш и компаниите отделяха огромни ресурси за всякаква реклама, особено за нас, т.нар. „жива реклама“. Обучени специалисти, които доставят до врата, в личен контакт, продукт/услуга. Е, да, дойде кризата през 2009 и фирмите, с които работех, си заложиха ниски или никакви бюджети за реклама.

Както се вижда, оцеляхме и без платената реклама. Научихме се да стигаме до клиентите си по други пътеки. И се радвам, че все повече сериозни бизнеси залагат на развитие посредством принципа

да дадеш без пари, за да получиш пари.

Но да се върнем към мен –  очакването на кризата през 2007 и 2008  в огромна степен ме остави без доходи и работа. Аз не знаех какво друго да правя, дотогава все съм била консултант и треньор по продажби. Не се отказах.

Pixabay

Pixabay

Учех: психология, маркетинг, изследвах потребителското поведение, пазара, мениджмънта и предприемачеството. Бях водила тренинги и обучения и установих, че ми харесва.

Исках да се запиша на тренинг за треньори, да се усъвършенствам. Но курсът беше твърде скъп за мен. А аз бях студент и се издържах сама, без сигурна и постоянна работа… Просто писах до организаторите и споделих какъв ми е проблемът.

Беше преди Коледа и мисля, че това е най-невероятният коледен подарък – имейлът, в който ми казаха, че искат да ми помогнат – предложиха ми символична цена, при това на разсрочено плащане. За три месеца събрах парите и успях да си платя.

Pixabay

Pixabay

Тогава нямаше толкова статии дори на английски, нямаше евтините алтернативи на електронните книги, безплатни – да не говорим. Ерата на Уикипедия промени начина, по който спорим, но това далеч не беше достатъчно за самообучение.

Интернет не беше това, което е днес.

Казваха ми – „Кради, Юлика, не просто учи“. Ами, крадох 😊

Но дори и тогава не се изкуших, ама никак, да мина във формат “9-5“ за работа. Това не беше за мен. И защото знаех, че не е за мен, упорито и инато се стремях да си намеря другия начин, своя. Прочетох доста учебници по всякакви предмети. Интернет се развиваше и аз го ползвах максимално.

И до сега всеки ден чета, записвам се за курсове и уебинари и следя реномираните научни издания. Колкото мога – повече. Всеки ден.

Да уча е хоби и начин на живот!

Pixabay

Pixabay

Сами виждате как се е развил бизнесът ми. Влагам цялото си свободно време в това да създавам качествени продукти, които да стигат до хората, да бъдат смислени и полезни.

Инвестирам време в това да уча КАК да намирам и давам решения на проблеми.

Специализирах се през годините в Бизнес психологията и станах експерт по човешко поведение, а тесният ми профил е бизнес моделиране.

Разработвам ефективни модели за справяне с прблеми от всякакъв характер. Намират приложение както в личен план, така и за стартиране, развитие и управление на бизнес. Стремя се тренингите да отразяват реалните нужди на пазара в две нива.

От една страна, да повишават ефективността на клиентите ми чрез придобиване на знания, умения и трупане на личен опит, адекватен и нужен за развитието на собствения им бизнес.

Pixabay

Pixabay

От друга страна, личният бизнес тренинг да дава бързо отражение като клиентът успява да привлича повече клиенти. Успехът на личния бизнес тренинг се дължи на факта, че

изучавам от години какво кара хората да се привързват емоционално към даден бранд.

И моята работа е да изграждам хармонична бизнес идентичност, да оформям дигитален Аз-образ, който да отразява тази идентичност и да бъде комуникирана адекватно през официалните канали.

Как? Четете блога ми редовно, споделям цялото си ноу-хау!

Резултатът от Личния бизнес тренинг?

Създавам ефект на домино с предвидим и измерим резултат в бизнеса.

Хората ви харесват от първия миг, привързват се към вас и ви имат доверие. А вие се чувствате уверени, защото знаете какво правите и как сами да решавате проблемите си.

Наскоро публикувах книгата „Как да стартирате успешен бизнес“, която представлява личен тренинг за самоусъвършенстване – разпространява се безплатно в блога.

Колко можете и искате да свършите сами, знаете ли кога, къде, колко и как?

Когато някой не иска, не може или няма време/ресурси да си свърши нещо сам – наема друг.

Pixabay

Pixabay

Нали и вие на този принцип работите и на това разчитате, за да ви наемат?

Не ме питайте колко ще ви поискам за час.

Не продавам времето си, то е безценно.

Продавам своите знания, умения и опит. Продавам труда си като експерт, университетски преподавател, научен изследовател, личен треньор и бизнес психолог.

Пишете ми, кажете ми какъв проблем имате. Поговорете с мен.

Аз решавам проблеми.

Ваша,

 

 

 

 

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com