Собствен бизнес

Какво чувстваме докато работим?

август 19, 2018
Pixabay

Говорим за емоциите си като нещо отдалечено, което ни се случва само понякога и над което имаме пълен контрол. Дали наистина изпитваме “локално” емоции и какви са тригерите ни на ежедневно ниво? Какви чувства ни обземат през нормалния работен ден и забелязваме ли ги?

Pixabay

Pixabay

Никак не си даваме сметка, че нормалното протичане на мисловния процес е свързано с паралелно емоционално обвързване. Обръщаме малко внимание на това как се чувстваме, не даваме име на емоциите си, а ги подминаваме под общия надслов “стресирани сме”.

Всяка мисъл води след себе си определена емоция, независимо дали го осъзнаваме.

Фокусираме се върху мисли, проблеми, стратегии, очаквания и планове. Изпускаме от вниманието си останалите процеси, които протичат в съзнанията и телата ни на физиологично ниво. Натрупват се “неопределени” състояния, от които в края на работния ден всъщност се чустваме изтощени.

Разбираме след като почувстваме

Започваме да се замисляме за общото си състояние едва тогава, когато нещата излязат извън контрол под една или друга форма и видим крайния резултат, или по-скоро го почувстваме. Едва тогава дефинираме състоянието си в по-емоционален спектър, най-често в негативен и отрицателен план и при ескалиращо поведение (гняв, фрустрация, умора, апатия).

Една от техниките, на които залагам при работа със своите клиенти, е свързана с “прикачване” към афективния спектър в реално време. Задачата ни е да се научим, че ситуациите ot средата провокират у нас нещо повече от размисли – събуждат определени емоции. Нужно е да положим усилия и да започнем да възприемаме и осъзнаваме и тази своя страна, защото тя направлява поведението ни.

Pixabay

Pixabay

На нас остава или да се пускаме неконтролируемо по течението, или да впрегнем силите си нашите емоции да работят за нас, а не против нас докато работим. Отнема време, изморително е, но в някакъв момент, рано или късно, започваме да берем плодовете на усилията си.

Несправянето с емоционалното претоварване и подценяването на влиянието на емоциите водят до хронична умора, стрес и бърнаут на работното място. Емоционалното “прегаряне” влошава качеството на живота ни, отнема ни от радостта на общуването и нй-вече – намалява желанието ни да се развиваме и израстваме като лчиности.

Емоционалният работен ден

Вярвам, че сега докато четете, осъзнавате, как вашите работни дни всъщност са изпъстрени с наситени и интензивни емоции. Това в особено голяма степен касае предприемачите и хората, които се занимават със стратегическо планиране и управление на бизнес.

Ето ви нагледно как протича “емоционалният” работен ден:

 • изпитвате тревога, защото срещате непредвидена трудност;
 • изпитвате гняв, защото сътрудник бави/проваля проект;
 • изпитвате радост от неочакван успех;
 • изпиотвате фрустрация от липса на време;
 • изпитвате гордост от постигането на очакван резултат;
 • изпитвате смущение от разочарован клиент и лошо свое представяне;
 • изпитвате разочарование, защото нелоялен конкурент петни името на бранша ви;
 • изпитвате удовлетворение, защото сте успели да си свършите задачите за деня;
 • изпитвате щастие, че сте избрали пътя на собстения бизнес;

Всяка емоция има физическо проявление

Pixabay

Pixabay

Химичният коктейл, с който тялото ви “черпи” с появата на всяка емоция е, от една страна, начинът да ни доведе до определено състояние, което разпознаваме като конкретна емоция и, от друга, е цената, която плащаме за привилегията да изпитваме чувства.

Една от причините в края на деня да сме отцедени съвсем не е многото задачи, а многото емоции, с които трудовите задължения са били съпътствани. И в случая няма значение дали давате външнен израз на тези емоции – изтощението настъпва при всички ни.

Как да си натроим правилно “радара”?

Не се налага да полагате екстра усилия за физически аспект например, “радарът” ви си работи, мозъкът ви е предварително настроен. Налага се да положите мисловни усилия да насочвате съзнанието си към даден момент.

Отчитайки ситуацията, се научаваме, че заедно с мисълта ни протича и емоционален заряд. Своевременното разреждане и съзнателният стремеж към баланс са ключът към вътрешния покой. Хармоничното вътрешно състояние е оптималното, при което се научаваме да се контролираме и да намаляваме общия стрес. Но това е състоянието, при което имаме оптимално трудово представяне – повишен фокус, добра концентрация, бърза превключваемост, хладен ум, позитивно настроение.

Pixabay

Pixabay

Измъчват ни мислите, изтощават ни емоциите

Понякога е по-лесно да разсеем мислите си от даден проблем, отколкото да тушираме избликнали чувства. Още повече, че негативните емоции остават и ако не им отделим внимание, тлеят в нас, отнемайки ни бавно жизнените сили. В някакъв момент осъзнаваме, че сме апатични, дренирани, безразлични.

Прекомерните емоции и в двете крайности имат разрушителен ефект, защото ни опустошават отвътре. Средното положение на ведро и позитивно дифузно настроение помагат на мозъка да се успокои и предразполагат към повече безпроблемно мислене. Все пак, никой от нас не е способен да вземе добри решения под влиянието на каквато и да било крайна емоция.

Двете опасни плоскости на безконтролното емоционално състояние са: 1/ съзнателно откъсване от афективната ни сфера и 2/ хронична умора и бърнаут. При отдалечаването от емоционалния ни свят в някакъв момент пропускаме да се наслаждаваме на собствените си емоции – свиваме да ги игнорираме и омаловажаваме, тъй като не успяваме да ги контролираме.

При емоционалното птретоварване изпитваме потиснатост, безразличие и липса на интерес. Не успяваме да се зарадваме и като цяло наблюдаваме по-малко преживяване на положителни емоции. Самоконктролът и умереното влияние на емоциите са важна стретегия за възприятие, чрез която успяваме да възстановим вътрешния си баланс сравнително бързо и с премерени усилия.

Прочетете повече по темата за влиянието на емоциите върху личността ни, как да постигнем вътрешен баланс и каква е връзката между емоциите и бърнаут:

 1. Забранените чувства роботизираме ли се;
 2. Умението да се свързваме с другите;
 3. Модерно ли е да сме заети и стресирани;
 4. Целогодишната пролетна умора и ефектите ѝ върху личността ни;
 5. Кога да замълчим в себе си упражнение за вътрешен покой;
 6. Бизнес без прегаряне  – възможно ли е;
 7.  Бизнес без “прегаряне” с моите 5 ключови умения
 8. Пътят на тишината или как да се справим с гнева си завинаги;
Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com