Аз обичам себе си

Кога да замълчим в себе си – упражнение за вътрешен покой

юни 3, 2018
Pixabay.com

Много ото нас се опитват да намерят баланса между мига, в който да отстояват себе си и онзи, когато трябва просто да премълчат в тишина – вътре в себе си и навън. И тъжното е, че понякога успяваме да се конктролираме да не кажем или реагираме, а в нас остава да тлее въгленът на гнева, неудовлетвореноето и нараненото Его.

Как да прескочим границата на обидата и тъгата по начин, по който, от една страна, да не почувстваме зплаха за личността си и, от друга, да не поддържаме вътрешен конфликт? Това е нелека задача за всеки човек и в подобен момент ескпертният подход може да се окаже клчовият преход между самонараняване и оздравяване.

Не можеш да се излекуваш в средата, която те разболява

Pixabay.com

Pixabay.com

Когато сте изправени нерекъснато пред един и същи тригер за негативните си емоции е много трудно да устоиш на напора, да не избухнеш, да се самосъхраниш. Всяка съзнателна мисъл за контрол и всеки успех отслабват по малко енергийните ни устои и в някакъв момент рухваме отновно.

Затваряме се в цикъл от самосъжаление, гняв към себе си и собствените си слабости да се справим с проблемите си, опити за вътрешен покой, после преумора от психичните усилия, напрежение и отново гняв при следващия тригер.

Ако разпознавате себе си в тази въртележка от мисли и чувства – не сте единствените! Всеки от нас живее при условия, върху които не може да повлияе по никакъв, никакъв начин. Единственото, което ни остава, е да намерим сили и смисъл в себе си да променим дните си.

Как да променим онова, което не можем да променим?

Никак.

Не променяме него. Всеки опит да модифицираме нещо солидно извън нас ще завършва с разранените ни длани и души.

Променяме само и единствено себе си, всеки ден, с малко крачки, осъзнато.

Дали разбираме колко е силна празнотата на разочарованието вътре в нас, как ехти и проектира тъмнина и безнадеждност в бъдещето ни?

Pixabay.com

Pixabay.com

Не можем да променим света извън нас, а и не е нужно, защото той обективно не съществува. Нашият свят съществува само вътре в нас, в начина, по който ние го разглеждаме, осмисляме и чувстваме. Затова е и само наш и никой не може да ни го отнеме, независимо през какво преминаваме в даден момент.

Склонни сме да похабяваме думите в себе си в самосъжаление, угнетяване, търсене на виновни и съдене. Непрекъснатият монолог, безспирният низ от думи навиват пружината в нас, опъват до крайност същността ни и се превръщаме в зареден пистолет.

Но рядко разбираме, че куршумът никога не излита от нас.

А има и друг начин, който наричам Пътят на тишината. Разказах ви за него в статията, посветена на справянето с гнева ето тук.

Пътят на тишината ни позволява да чуем истинския си вътрешен глас

Не този, наранения глас. А онзи, мъдрия, знаещия, който учи уроците си през сълзи. И не таи огорчение, не се саморазрушава с мисли. Усещанието ни за “Кои сме ние” дори когато сме изгубени в хаоса вътре в нас. За другите ние продължаваме да съществуваме през етикетите, които ни поставят: “нервен си”, “депресивен си”, “объркан си”.

Pixabay.com

Pixabay.com

За себе си знаем, че това е част от изцелението на съзнанието и на мисълта ни за нас самите. И за да излекуваме болното си Его, трябва да замълчим. Да не повтаряме наум онова, което ни разболява, отново и отново. Сякаш го забравяме. Знаем, че се случи. Но с нас ли се случи? Не помним. Не е важно, вече не сме там.

Да забравим думите, обидите, случките – просто ей така. Да, това ни се случи, на нас – и ние няма как да го променим – нито сега, нито в бъдеще – защото то вече бе. И само от нас зависи дали ще съумеем да живеем с това в мир със себе си. Да си простим, че сме го допуснали и да се научим да се пазим.

Стремя се да правя една грешка само веднъж

Тази нагласа е безценна, тъй като ни учи да се опитваме да се предпазваме от онова, което ни разрушава и да не омаловажаваме факторите от средата, които се явяват заплаха за личността ни.

Всички знаем, че е трудно наистина да спрем да се блъскаме в същата стена, но малцина разбират, че  е важно никога да не спираме да се опитваме.

Замълчете в себе си, за да чуете себе си

Когато се научите да спирате водопада от думи, захранващи ви с гняв и отрицателни емоции, ще се научите да правите нещо много просто, което изисква цялата ви мощ като личност:

Pixabay.com

Pixabay.com

Пуснете го, бъдете свободни, бъдете щастливи.

Понякога ме питат: “Ама как така да го пусна, то ме изяжда отвътре”. Именно. Самоизяждате се. Не ви разрушава самото събитие, вие сте достатъчно силен човек, за да се справите. Изяждат ви собствените думи и мисли за себе си, с които се самонаранявате СЛЕД това събитие, когато мислите за него.

Упражнение за вътрешен покой и Пътят на тишината

Медитативните състояния влияят на мозъчните вълни и нервната система, позволявайки на негативните влияния да се отдръпнат на физиологично ниво. Дайте шанс на тялото си да направи онова, за което е програмирано – да се погрижи за вас, докато и вие се научите да се грижите за себе си.

Представете си, че стоите на брега на река и наблюдавате водата, която непрекъснато изхвърля наноси и кал. Те полепват и заливат всичко живо, изглеждайки така, сякаш замърсяват, задушават, убиват под плътността и тежестта си.

Наблюдавайте как с появата на слънцето от калта бързо избуява растителност, а после идват и животни, привлечени от тучното зелено. Ивадете камъните от раницата си, оставете ги в калта – там ще се скрият най-беззащитните животни. Продължете пътя си леки и чисти. 

Някои хора избират да живеят с миналото си като воденични камъни, наблъскани в раницата на гърба им. Вие избирате дали да влачите тези камъни или в раницата си да слагате запаси от обич, подкрепа и уважение. Защото всеки върви пътя си сам и спасението понякога идва, но не веднага. Дали ще се задушавате  сами по тежестта на бремето си или ще се чувствате окрилени от обичта, която носите в себе си, дарена от другите?

“Калта” е най-качественото и безболезнено наторяване – от трудностите се раждат най-красивите човешки мисли и емоции. Дали ви остават сили да усещате красивото и топлото, уютното и нежното около себе си, заслушани в тътените  на угнетения си разум? Дали чувствате силната обич около себе си, вперили взор в не-обичта вътре в нас?

Pixabay.com

Pixabay.com

Нима ще разберете стойността на прошката ако никога не сте наранили сами любимите си?

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте.

И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Прочетете повече за Индивидуалното консултиране и Персоналния тренинг.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

*Статията е обобщаваща и не може да замести адекватната и ефективна помощ. При трайно дисфункционални състояние и неспособност за самоконтрол, консултирайте със специалист.

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател Juls’ Psychology).


До нови срещи!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com