Собствен бизнес

Когато брандът си ти!

септември 6, 2017
Pixabay

Много хора смятат, че брандът е нещо отделно от тях. Те създават бизнес, влагат комуникационна стратегия, създават търговски облик и приемат, че с това ролята им за рaзвитието на бранда се изчерпва.

Очакванията са, че клиентите интуитивно ше разбират нещата, които са останали “на хартия” в стратегията. И обикновено са силно изненадани, че на практика нищо не става от самосебе си.

Pixabay

Pixabay

За да получават хората посланията ви трябва непрекъснато да ги комуникирате. С всяка своя поява, през всеки (дигитален) канал. Информацията следва да е консистентна, последователна, обединена около нещо по-голямо – морал.

И когато говорим за успешен бизнес,  това обединяващо ядро, носител на въпросния морал обикновено сте самите вие. Вие взимате решения за развитие и израствсне, за това какво, кога и как. Вие общувате.

Вашите най-слаби страни ще бъдат най-слабите страни на бизнеса ви.

За онези, с които общувате, вие и бизнесът ви сте едно цяло. Неразривната връзка се усеща на такава дълбочина, че всяка проява на неуважение ще се тълкува като нисък морал за вашия бизнес, не само за вас. Обратното важи с пълна сила – всяка слабост на бизнеса ви ще бъде приписвана директно на вашата личност.

Защо има преплитане между бизнеса и личността ви?

Когато създавате своя бизнес, част от него попива от вас и вашите ценности. С лекота говорите за дейностите и мисията си, защото те отразяват собствените ви възгледи. Защо създавате този бизнес, за кого е предназначен, как ще промените пазара.

Не всеки бизнес инвестира в това да има добре структурирана комуникационна стратегия и това се усеща като липса на интегритет, на бизнес идентичност и некомуникиране на ценности.

Pixabay

Pixabay

Изграждането на бизнес идентичност е сложен и многопластов процес. Резултатът е “човечен” и емоционален бранд, разпознаваем от аудиторията, който носи ключови и силни послания.

Ако всичко е пипнато както трябва, мелодията по информационните потоци звучи като симфония. Иначе си е една чиста какафония и комфликтни послания.

Всеки канал си има определена задача и служи за определена цел в комунимационната стратегия. Имаме определен бизнес етикет, който отразява ценностите ни. Имаме определени цели, но се стремим и да променяме качествено живота на своите потребители.

Pixabay

Pixabay

Къде са основните разминавания?

Вие самите трябва да репрезентирате с повдението си в публичното пространство всичко, което твърдите, че е бизнесът ви.

Ако мотото ви е “Вашият коректен партньор”, постарайте се това да е винаги така когато общувате с околните. Неразумно е да заявявате, че клиентие са ви “ценни и специални” и да не го демонстрирате при всяка ситуация. Комуникирайте активно и съзнателно ценностите си.

Най-честите грешки, които срещам в практиката си, са:

  • Липсващ основен единен комуникационен канал;
  • Недобре поддържан сайт или официален профил;
  • Неточна, непълна или липсваща информация за бизнеса;
  • Липсваща бизнес идентичност;
  • Липсващи протоколи за кризисни ситуации;
  • Недобра комуникация с клиенти при директно общуване или отсъстващ бизнес етикет.

Корпоративните практики създават протоколи за общуване с клиенти, които интегрират организационната култура и са задължителни за всички служители. Независимо в коя точка на света е клиентът, той трябва да знае, че е в дадения бранд на езика, на който говори.

Това е толкова ключово, толкова скъпо струващо, че една огромна част от разходите  на компаниите отиват както по изграждане на бранда, така и по комуникирането му.

Pixabay

Pixabay

А когато брандът сте вие – можете ли да приложите същия принцип?

Няма значение дали носителят на бранда е един човек или мултикуртурен международен екип.

Бранд се гради по сходен начин и принципите са абсолютно работещи.

Как да комуникирате бранда си е сложен процес, започващ  с въпроса “Какво ще комуникираме”, продължаващ с “На кого” и завършващ с “Как”. Вече разгледах корпоративния модел за изграждане на бизнес в статията ето тук – прочетете повече.

Защо е важно да комуникираме целенасочено?

Вие имате малък бизнес, вероятно сами правите огромна част от нещата. Нямате време, а понякога и знания, как да структурирате общата картина и губите визия за цялото. Затъвате в ежедневните задачи и когато стигнете в застой, не знаете как да се измъкнете (ето ви някои предложения за това как да подходите тук и тук).

Инвестициите в маркетинг на този етап са основно разходно перо в бюджета. И често резултатите са с променлив успех. Когато обаче знаете какво целите и как да го кажете, маркетингът се превръща в кратката пътека, по която стигате до клиентите си.

Pixabay

Pixabay

Намирате сравнително бързо тактиките, които продават най-ефективно. Ползвате функционално всичките си платформи. Социалните мрежи ви дават бърза и качествена обратна връзка дали всичко е точно и на мястото си. Бързо адаптирате стратегията си.

Вие не сте вашият бизнес

Излезе ли на полето на пазара един бизнес, той спира да отразява толкова вас и все повече отразява “тях” – вашите клиенти. Ядрото на бизнес идентичността винаги следва да носи вашия дух, това е част от бранда, но голяма част от същността включва обективните потребности на пазара.

Бизнес идентичността е различна от вашата личност. И става наистина сложно да се раздели когато брандът сте самите вие. Като фрилансър например или собственик на малък/микро бизнес, клиентите асоциират дейността ви основно с вас. И следва да градите около името си “ореол”, подобно на бранд структуриран подход.

Личният бранд е мощен маркетингов механизъм – помага на хората да се “припознаят” във вас и продуктите ви. Това значи  “да градиш име“. Склонни сме да харесваме себеподобните си.

Емоционалните преживявания с бранда водят до по-голямо привързване и обвързване.

Pixabay

Pixabay

Има много голямо значение какви канали изпозлвате и с каква цел, както и дали реално постигате целите си. Кои са критериите ви за успех на бранда? Има обективни финансови и нефинансови показатели, по които да се водите във всеки момент.

По-важното си остава вие да осъзнаете психологическата тежест на товара “личен бранд”. Това налага огромна доза саморегулация на поведението при всяка една публична проява. Особено висок риск има при поддържането на профили в социалните мрежи.

Комуникирайте ценностите на личността си

Човекоподобното излъчване на един бизнес кара аудиторията да изпита доверие и желание за близост. Вече разказах подробно как да изградите и поддържате дигитален Аз-образ ето тук, тук и тук. Опитайте се да трансформирате средата около себе си и да бъдете лидери в съзнанието на потребителите си (прочетете тук как).

Емоционалното общуване с околните вкарва “живот” в образа на бранда ви – не го пренебрегвайте, прочетете как сами да заредите с емоции бизнеса си. Никак не е лесно да поддържате облика, а и често не ви остава време за вас самите.

Много е възможно да се почувствате уморени и обезсърчени, че винаги играете “роля”. Защото личният бранд не сте вие.

Личният бранд е онова, което работите.

Pixabay

Pixabay

И като всеки бизнес си има правила, рамки – есенцията, която ви прави различни. Хората идват при вас заради имиджа, който старателно изграждате. Очакват точно това от общуването с вас. Ако успявате да олицетворявате в директен контакт онова, което отправяте като послания – ще имате своята лоялна аудитория.

И ето тук е ключовият момент. “Роля” не значи “лъжа и мамя”. Значи съвсем отговорно да си премерите приказките, да си спестите критиканстването и “свободното” мислене на глас.

Има си време и място за това. Нито  един от каналите, които използвате, не следва да се изпозлва безцелно. Нито безотговорно.

Най-страшното разочарование за клиента е, че вие сте една голяма лъжа.

Думата “автентичност” изобщо не е поза. Когато изграждате бранда си, вложете себе си и онова, в което наистина вярвате като човек. Фалшът е онова, което усещаме веднага. По-добре да се знае, че сте принципни и консервативни например, отколкото да излъжете с цел по-голяма аудитория.

Личният бранд е огромна отговорност, защото само от вас зависи дали и как ще спечелите сърцата на околните.

Pixabay

Вашият бранд ще бъде толкова морален, колкото морален човек сте вие.

Какви ценности влагате в личния си бранд? Пишете ми!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com