Личен Бизнес Тренинг

Защо някои мечтаят, други – имат планове и цели, а трети просто успяват

април 21, 2019
Pixabay

Да имаш мечти е жизнено важно за всички ни, така, както е важно да имаме планове за тяхното реализиране. Познавам обаче хора, за които думата “планове” действа като студен душ, който отмива цветовете от живота им. Познавам и такива, които се потрисат от мечтаенето сякаш ако заровят глава в облаците, ще престанат да съществуват тук, долу, на земята.

Всеки има право да нарича както си иска онова, към което се стреми. Важното е, че фокусът следва да е върху резултата. Но ето я уловката – не върху резултат в смисъла на “продукт”, в смсъла на нас, когато вече сме там, на финала, здраво прегърнали реализираната си цел.

Защото има хора, които никога не стигат до финала, но смятат, че са успели хора и такива, които макар и размахващи трофея си, се чувстват като след провал. И проблемът не е дали сме мечтали или планирали, а на какво се учим докато правим или не правим нещо.

Днес е хубав, цветен ден и ми се иска така да го отпразнувам – като вместо цветя ви подаря една мисъл:

Опитайте се да разглеждате себе си като част от своите мечти и планове

Pixabay

Pixabay

Казано по-простичко – как ще се чувствате, когато сте там? Какво ще си мислите наистина? Какво ще направите? А след това?

Повечето ми клиенти изместват фокуса си върху бизнеса и забравят, че бизнесът СА ТЕ. Да! Нали от тях зависят решенията, посоката, целите, стратегиите, ресурсите? Защо не  включват в сметките и себе си? Нима вие не сте най-важното условие, първопричината дадено нещо изобщо да се пръкне и случи?

Всяка магия в живота ни си идва с определена цена!

И независимо дали наричате крайната си точка “мечта”, “цел”, “план”, “Път”, “предопределение”, “личен избор”, “дизайн” – за мен като бизнес психолог важното е само дали сте добре. Дали сте приели спокойно цената, която е трябвало да платите. Дали сте приели загубите си, онова, което Обектът на желания ви в крайна сметка ви е отнел.

Да живееш с компромиси или с избори?

Генералната разлика между хората, които смятат и се самоопределят като “успели” и хората, които не се чувстват успели в значимите области на живота, е едно просто състояние на ума:

компромис по принуда или свободен избор.

Всъщност, ако попитам “неуспял”  човек защо не е успял да свърши нещо, ще ми  извади от 9 кладенеца вода, ще посочи 100 извън него причини, с които не е направил компромис. Ще е ощетен, саботиран, тъжен. Животът е несправедлив. С него, отново. А виж другите – на тях им се получава.

Ако попитам системния шампион защо не е успял, ще каже, че е въпрос на избор, нещо не е било съвсем ок и не си е струвало. Преценил е така и вече е забравил за случая, защото междувременно има нова цел, че даже вече е почти до нея.

Pixabay

Pixabay

Сами виждате разликата в начина на мислене, нали? И шампионите мечтаят или не мечтаят, и сред тях има планиращи и импровизиращи – това си е до темперамент и светоусещане. НО!

Всички шампиони, които познавам, имат шампионско мислене

Пътят до една цел е самоцел, не самата цел

Казано иначе, успелите хора приемат спокойно трудностите, защото разбират какво не им достига, за да се телепортират до финала и търсят начин да си го набавят. И ако не успяват по някаква причина, значи тази цел не е достатъчно добра сега, не е това моментът и е време да я пуснат и да подхванат нова.

Всеки човек, който системно реализира желанията си и се чувства удовлетворен от резултатите, но и от цената, на която го е постигнал, осъзнава точно какво е направил, как го е структурирал, какви ресурси е вложил. За тях успехът е това. Повече – прочетете тук.

За шампионите не са важни самите победи, а как са ги постигнали. Ето аналогия със спортните постижения:  добрата кондиционна тренировка ти позволява в правилния момент да си в оптимална форма, за нужното представяне, за постигане на очаквания резултат.

Всички, които осъзнават как да прилагат кондиционния принцип по отношение на конретната си цел, се чувстват шампиони, независимо от обективното случване и формалния край.

Понякога да си жив и цял е по-важно от медал, нали?

И още нещо като за финал

Pixabay

Pixabay

Струва ли си на всяка цена да догониш плана до края при положение, че нямаш идея с кавки ресурси ще си след това. А когато става дума за бизнес – нали от това зависи после накъде ще продължиш?

Защото умните предприемачи знаят, че една цел с постигането си трябва да дава ново начало, иначе не си струва.

Практически пример? Какъв е смисълът да хвърлиш усилия в създаването и извеждането на продукт на пазара, ако нямаш средства той да бъде комуникиран и дистрибутиран за продажби? Ами да, ще си имаш хубав продукт, който ще си стои там и ще си чака късмета. Това е част от проблемите, които убиват бизнеса, а другите можеш да дочетеш ето тук и тук.

Тази пролет ви желая повече мисъл за вас самите, за последиците от мечтите си и за това, което те наистина ще ви донесат – как ще се промени животът ви, когато вече са факт?

Щастливи пролетни дни! Развивайте себе си!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com