Собствен бизнес

Наистина ли клиентът винаги е прав? – Част I

август 11, 2016
Pixabay

Фокусът на статиите е насочен основно към отношенията, основаващи се върху пари и ценообразуване, но разглежданите проблеми касаят всеки аспект на бизнеса – нереалистични изисквания и  условия, стрес и неефективна комуникация, нелоялно и некоректно отношение и прочие проблеми, които възникват по време на работа.

Когато имаш собствен бизнес борбата за всеки клиент е ожесточена, усилията са двойни, както и инвестираните ресурси, а нерядко – и нерви.

Спечелването на нов клиент в силно конкурентна среда обикновено мотивира стартъпърите да търсят начини да изпъкнат, да се откроят, да бъдат забелязани. Като резултат предлагат значително повече отстъпки и промоции и като цяло занижени цени, отколкото могат да си позволят.

Вследствие на това работят дълго време на загуба.  Компенсират ниските печалби като се ангажират с повече проекти, отколкото  биха поели при нормално заплащане или обем на работата.

По същия начин се борят за запазването и на настоящите си клиенти – буквално със зъби и нокти.

Собствениците на малък бизнес често попадат в този порочен кръг, от който като че ли няма измъкване.

Причините за това са няколко и в две поредни статии ще се опитаме да разгледаме най-основните, както и стратегии за справяне с проблема.

Клиентите стават все по-придирчиви и все  по-изискващи

Огромната конкуренция кара по-малките фирми да предлагат „от пиле – мляко“ само и само, за да издърпат и привлекат нови клиенти или да задържат настоящите си. Обещанията са работата да бъде свършена „от днес за вчера“, с високо качество, на ниска цена.

И клиентите се научават, че могат да се пазарят за условията, разбирайки, че оцеляването на малкия бизнес зависи от тяхната благосклонност кого ще изберат. Все пак, по-добре ниски печалби, отколкото никакви, нали?

Извиването на ръцете, както и големият брой алтернативни фирми-изпълнители обикновено води до един общ спад на цените на дадена услуга сред преки конкуренти. Така например има цели сектори, в които цените са занижени, но с това като цяло пада и качеството на предлаганите услуги.

Колко често ви се случва да ви отмъкнат клиент с по-ниски цени, за които знаете, че са убийствени и нереалистични?

Какъв избор ви оставя това на вас – да влезете и вие в този водовъртеж или да останете в застой?

Бързо, евтино или качествено?

Преди години бях попаднала на една формула, според която не можеш да имаш едновременно изпълнени и трите условия – време, пари и качество и че трябва да избираш кое ти е приоритетно.

Като клиент това никак не ме удовлетворява и винаги ще търся някой, който да изпълнява в най-висока степен и трите условия.

Като стартъпър винаги ще се боря да изпълнявам в най-висока степен и трите условия, за да си спечеля клиента.  Защото клиентът винаги има право! А загубите ми – е нищо, с времето ще намаляват, нали? След като имам работа…

Предлагането на промоционални отстъпки и специални цени имат своето място на пазара, но категорично не могат да бъдат основна търговска стратегия. Дъмпингът не води до нищо добро.

Клиентите ви са ваши клиенти само, защото поддържате ниски цени и няма да ви бъдат лоялни ако открият по-добри цени.

Нито един бизнес не може да оцелее, подбивайки себестойността на предлаганите стоки и услуги до безкрай. В някакъв момент ще сте принудени да си вдигнете цените и тогава разглезеният клиент ще си намери нови промоции при конкурент.

До колко ниските цени гарантират печалби в дългосрочен план и дали това наистина е печеливша стратегия за сдобиване с лоялни клиенти?

Ако иаксте да научите клиентите си, че вие сте в правото си – то има начин!

Не е нито лесен, нито кратък път, но в дългосрочен план като че ли е един от най-успешните.

Следва продължение…

Ако искате повече за себе си и за бизнеса си – свържете се с мен!

Клиентът винаги ли има право, какво мислите вие? Оставете своя коментар!

Динамичен ден!

Ваша,

Capture signature

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com