Собствен бизнес

Наистина ли клиентът винаги е прав? – Част II

януари 3, 0201
Pixabay

Свикнали сме да градим бизнеса си около капризите на своите клиенти – та нали от тях зависят доходите ни? Тази перспектива никога не свършва добре за предприемачите. Разочароват се, затъват в дългове, разболяват се дори от безкрайните битки и борби. Защото вместо да правят онова, в което са най-добри, се изтощават от безкрайните преговори и комуникационни проблеми. Няма ли друг път да продаваме, път на взаимна удовлетвореност и удоволствие?

Цикълът от статии сега е посветен на отношенията, основаващи се върху пари и ценообразуване, но разглежданите проблеми касаят всеки аспект на бизнеса – нереалистични изисквания и  условия, стрес и неефективна комуникация, нелоялно и некоректно отношение и прочие проблеми, които възникват по време на работа. 

 В първата част разгледах две от основните причини за появата на това разбиране – 1/ самите клиенти са разглезени от многото възможности на пазара и 2/самото предлагане на стоки /услуги на по-ниски от себестойността цени със сравнително приемливо качество.

Предлагам ви своите лични принципи за справяне, вие решете кое и как да приложите към себе си. За 10 години работа досега не съм видяла модел, при който да не сработят в една или друга степен, в зависимост от комбинацията, нишата и уменията на мениджъра-предприемач

Приятно четене и успех в намирането н най-правилната. безболезнена и доходоносна стратегия за вас и вашия бизнес!

Pixabay

Pixabay

Днес ще разгледаме една от стратегиите, които включвам в плана на Личния бизнес тренинг като модел за спечелване на лоялни клиенти и позициониране на пазара.

Как да се състезаваме с конкурентите?

На пазара винаги ще имаме конкурент, който ще предлага повече, за по-кратко време, по-малко пари и прочие. Как да се състезаваш в подобна ситуация?

Никак.

Не, наистина, никак.

Вие си имате собствен път и трябва да вървите по него!

Всеки със собствен бизнес поне веднъж е водил преговори с клиент, който отчаяно е искал да спечели и  в крайна сметка е направил повече отстъпки, отколкото е можел да си позволи. За капак на всичко, след края на сделката, не се е чувствал нито удовлетворен, нито щастлив, нито по-богат.

И неминуемо човек в такава ситуация си задава въпроса: „ Е нали точно за това стартирах собствен бизнес, за да избирам с кого да работя?“. Изобщо не вярвам в максимата, че клиентът ВИНАГИ има право.

Единственото право, което имаме със сигурност, е това на избор – дали да работим заедно при удовлетворителни и за двете страни условия.

И това, че някой не може или не иска да ви плати, не означава, че не струвате толкова!

Изберете мъдро кои да сте вие на пазара и с кого да работите в дългосрочен план

Pixabay

Pixabay

 

Избирайки по-трудния път ще разберете, че пазарът позволява „да си сверяваш часовника“ без да се принизяваш до нивото на дъмпинга като пазарна стратегия. Можеш да се развиваш, да бъдеш себе си и да си следваш собствения път.

В крайна сметка пазарната икономика е това – има място за всички.

Намерете своето и клиентите сами ще дойдат при вас! Има причина много хора да се отблъскват от “най-евтиното” и не е случайно това.

Предлагам ви кратък и обобщен вариант на модела, който прилагам в практиката си по време на Личен бизнес тренинг за позициониране на пазара и спечелване на лоялни клиенти:

 • Позиционирайте се реалистично на пазара

Определете цените си спрямо средата си, спрямо качеството, което предлагате и в рамките на определено време. Бъдете честни колко ви трябва, за да се самоиздържа бизнесът ви и какво предпочитате – да го постигате чрез множество, по-евтини продажби или чрез по-малко, но високо таргетирани.

Знаете, че бизнес се прави всякак, това е просто начин да си изкарваш парите. Така че седнете, консултирайте се с финансови експерти, счетоводители и колеги в бранша и решете КАК ще продавате вие. На база счетоводния и финансов модел ще организирате и маркетинг стратегиите си за продажба.

 • Обвързвайте винаги и трите аспекта – време, пари и качество

Когато предлагате услугите си не отстъпвайте в генерален план, нито давайте повече, отколкото можете да си позволите като цяло.

 • Изградете си имидж на безкомпромисен бизнес по отношение на качеството на предлаганите от вас услуги

Хората всъщност са готови да заплатят повече за качество, отколкото ще се осмелите да поискате сами.

 • Не работете с клиенти, които изискват повече, отколкото биха искали да заплатят

Никога няма да сте на печалба с тях. Почти сигурно е, че ще се пазарят с вас за всяка сделка.  Лоялните клиенти ще се връщат при вас заради коректност и високо качество на достъпни цени, не заради дребните отстъпки, които им правите.

 • Кратките срокове покачват цената на една услуга, а не я намаляват

Изисквайте дължимото за професионализма си – не всеки може да се справи така добре за толкова малко време, нали? Научете клиентите си, че това струва пари!

 • Подбирайте внимателно клиентите си

Противно на здравата логика, подбирайте си клиентите внимателно. Добри партньори означава честни и коректни отношения в двупосочен план. Вие заслужавате заплащането си, нали?

Правете кампании, давайте преференциални цени и промоции – това си е в рамките на пазарната конкуренция. Но го правете с мисълта, че привличането на клиенти с подобна стръв също си има цена в дългосрочен план.

 • Това, че някой не може да плати цената ви не значи, че не струвате толкова.

Като Личен бизнес треньор това е едно от положителните утвърждения, които се стремя да инкорпорирам в личността на своите клиенти.

Колко от вас имат самочувствието да поискат повече от средната за пазара цена? И колко от вас работят на цени под средните на пазара в сектора ви?

А наистина ли струвате толкова?

Цената е нещо условно, варира в зависимост от повече фактори, отколкото обикновено човек предполага.

Затова чрез Личния бизнес тренинг изграждаме програма за субективна оценка на заплащането, която да отразява реалната ви стойност, а не конкурентната пазарна такава.

Следва продължение…

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com