Собствен бизнес

Съществува ли баланс между работа и личен живот и как да го постигнем? – Част III

август 4, 2016
Pixabay

Това е третата част от поредицата статии, посветени на един от най-трудните въпроси – как да постигна баланс? Първата част на статията посветих на онези, които се борят да имат собствен бизнес. Втората част е за онези, които имат нагласата, че могат да имат всичко в живота си.

Днес ще ви представя още една гледна точка с надеждата да ви помогна да разберете по-добре себе си  и своя живот:

Не мога да постигна баланс и да имам всичко

Всички сме чували от родители си израза „Не можеш да имаш всичко в този живот“ и признак за съзряване е когато започнем да избираме внимателно пътя си.

Pixabay

Pixabay

С този възглед е свързан и един модел, който в оригинал се нарича The Four Burners Theory или Теория за четирите котлона.

James Clear публикува интересна статия  по въпроса, можете да я прочетете в  блога му

За първи път теорията за четирите котлона се появява на страниците на The New Yorker през 2009 г. Авторът е David Sedaris, а оригиналното заглавие – LAUGH, KOOKABURRA. 

Според тази теория вашият живот представлява печка с четири котлона, като всеки котлон представлява определена сфера от него като следва:

 • Семейство
 • Приятели
 • Здраве
 • Работа

Основната теза е :

за да бъдете успешни трябва да спрете единия котлон, а за да бъдете наистина успешни – трябва да спрете два котлона“.

Pixabay

Pixabay

Като цяло намирам, че повече хора са склонни да приемат този начин на живот по-лесно, отколкото да планират, организират и приоритизират ежедневието си.

Възможно е обаче дори самата мисъл, че трябва да се лишите от каквото и да е, да ви потиска и кара да чувствате, че вече сте загубили нещо ценно.

От друга страна, от малки научаваме, че не можем да имаме всичко, нали?

Интересното в статията на James Clear в случая е, че той предлага три възможни решения във връзка с котлоните.

 Опция 1: Изнесете котлоните

Тук се има предвид да делегирате част от задълженията и задачите си в  някоя от сферите, в които не се справяте, на други хора или да намерите други начини, по които да удовлетворите потребностите.

Примери за това са да купувате готова храна, вместо да готвите, да си наемете детегледачка, да си наемете офис асистент.

Идеята е да поддържате „котлона“ запален в онази сфера, в която искате да инвестирате най-малко. Посочените примери са познати на всички ни и добре знаем от какво се лишаваме и какво печелим в този момент, поверявайки на друг задачите си.

Pixabay

Pixabay

Въпросът, който той задава, е дали цената на това да поддържате котлона си струва, дали е смислен начинът, по който го постигаме?

Опция 2: Прегърнeте ограниченията

Излишно е да казвам колко фрустриращо и потискащо може да бъде да наблюдаваш всички пропуснати възможности и шансове за развитие на потенциала си.

Отново на помощ ни идва промяната на фокуса и разглеждане на проблема от друг ъгъл. Идеята тук е буквално да прегърнем ограниченията си, да ги интернализираме и в рамките на същите тези ограничения да бъдем успешни.

Подобна нагласа ни кара да се фокусираме върху положителната страна на нещата, като обикновено си казваме :“Е, нищо де, поне…“.

И изведнъж това „поне“ се разраства до „по-добре, че така стана“.

Звучи ли ви познато?

Опция 3: Сезони на живота

В голяма степен този модел прилича на модела, който разгледах във втората част на статията, затова няма да се спирам тук отново с подробности.

Pixabay

Pixabay

Само ще отбележа, че и тук животът се разделя на аспекти, които James Clear нарича сезони (например започване на семейство или кариера). Основното схващане е, че вместо да се борите да постигнете баланс между работа и личен живот непрекъснато, можете просто да се фокусирате върху определен сезон, обръщайки по-малко внимание на други аспекти от живота си.

Съгласно този вариант всеки котлон има различна тежест в отделни моменти от живота ви. Налага се да загасите друг котлон и да намалите трети, докато фокусният ви гори с пълна сила.

След време просто премествате фокуса си върху следващия котлон в зависимост от житейската ситуация. И тук идеята не е да се откажете от мечтите си, а да изчакате подходящия момент за тях.

Можете ли да прецените колко котлона имате вие в момента, които поддържате? Има ли такива, които сте оставили да изгаснат?

Pixabay

Pixabay

Моделът за четирите котлона със сигурност ни дава важен урок –

нужно е да се научим да правим компромиси, за да бъдем щастливи.

А казват, че щастието е толкова малко, че може да се побере в ръка…

Оставям ви да обмисляте вашите котлони, докато аз нагледам своите! Пишете ми или оставете своя коментар във Фейсбук!

Динамичен ден!

 Следва продължение…

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Най-важният ресурс за успеха на всяко начинание сте вие!

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Промяната сте вие - вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.


Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности. Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство - отживелица. Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в "прашасали" сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса "как да.." в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията "Бизнес" ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела "Как да...".
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е "Аз обичам себе си".
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в "Моят път".

Абонирайте се за седмичния бюлетин наJulsPsychologyи ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл.

Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно - личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).

До нови срещи!

Ваша,

Намерете ме в официалната страница на Juls’ Psychology във Фейсбук. Присъединете се към затворената група Juls Psychology Business Club - мястото, в което ще си говорим за личностно израстване и бизнес развитие. Задавайте своите въпроси - вярвам, че ще намерите своето решение в Juls’ Psychology Business Club


Получавайте най-новото и интересното от света на Juls’ Psychology директно по имейла. Не се притеснявайте, ще бъда дискретна и ще ви изпращам само полезна за вас информация. Очаквайте ме всяка сряда, точно в 10:00 часа с усмивка 🙂

 

Още по темата

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com