Моят път

Атанас Йонков от “Походът” и вдъхновението да бъдеш свободен

Атанас Пламенов Йонков е на 27 години. След „Международни икономически отношения” в УНСС  специализира „Предприемачество” в Утрехтския Университет, Холандия. Участва в няклко стартъпа, сред които „Bg Excel”, най-големия български форум за Ексел и Майкрософт офис и „Походът”, сайт за лично творчество. В свободното си време ходи на планина, спортува, пее и свири на китара. Участва като доброволец в „Тук-Там”, организация на българите с опит в чужбина.

Атанас: “Вдъхновяват ме позитивните хора, които знаят какво искат и как да го постигнат”

Поканих го да разкаже за своя модел на развитие – многолик и многообразен, с добавена лична стойност. Той е от хората с многото дини и вярва, че може да успява с всичките си задачи. Вижте сами!

Здравей, Атанас. Какъв е твоят професионален опит, винаги ли си бил фрийлансър?

Pixabay

Pixabay

Здравей! С фрийланс се занимавам от 2015 г., когато започнах да правя уебсайтове. Също така съм блогър, активно публикувам статии в няколко сайта, сред които „Походът” и „Red Flowers”.

Спомняш ли си кога и как взе решение да започнеш с фрийланс кариерата си?

Предполагам, че винаги съм бил фрийлансър по душа.

От малък не обичам да се слагам в рамка; винаги съм искал да имам свободата да избирам, да мога да взимам самостоятелни решения. Нещо, което работата като служител трудно може да ти даде.

Ще перифразирам известния автор Роберт Кьосаки, който казва, че обществото те преформатира от малък да следваш строго определен ред, да се държиш по определен начин и да те е страх да правиш грешки, т.е. от най-ранна възраст те подготвят те за всичко друго, но не и да бъдеш предприемач!

Pixabay

Pixabay

Предприемачът, казва Кьосаки, се различава от служителя по това, че може да прави грешки и  да не се страхува от тях. Аз напълно споделям тази теория.

Всъщност, колкото повече „грешки” правим, толкова по-добри ставаме, стига да се учим от тях!  

Как се насочи към предлагането на този тип услуги?

Всичко стана съвсем случайно. Аз съм икономист по образование, но също така се интересувам и от компютри и информационни технологии. В университета в Холандия работихме с много програми, включително с Майкрософт офис приложенията.

В последствие, когато започнах работа в България, голяма част от работата ми беше свързана с Ексел и открих доста възможности за подобряване на работата ми. Помолих всички колеги да се обръщат към мен, ако имат трудност с Ексел, за да мога да науча, колкото се може повече за софтуера.

Един ден, изведнъж ми хрумна идеята, че мога да създам форум, където хората, които ползват Ексел да могат да се регистрират и да си помагаме взаимно. И така, заедно с един приятел направихме първия си сайт: Bg Excel.

Pixabay

Pixabay

Тогава въобще не сме си представяли, че той ще стане толкова голям.

В последствие направихме и „Походът””, сайт за лично творчество, където успях да се отдам и на другата си страст: писане на статии. Започнах да правя сайтове чисто любителски, но постепенно, се научих от практиката и ето, че сега вече разработвам уебсайтове по поръчка.

Кои бяха най-трудните стъпки в началото?

Всяко начало е трудно. В моя случай се сблъскахме най-вече с липса на ноу-хау от наша страна. За щастие, в днешно време ние сме много облагодетелствани. Имаме свободен достъп до необятно количество информация, в лицето на интернет пространството.

Стига да има желание, човек може да научи много неща, при това напълно безплатно.

Какво е за теб да имаш собствен бизнес?

Ще го кажа с три думи: свобода, самоусъвършенстване и чувство на пълноценност.

Pixabay

Pixabay

Какви хора те вдъхновяваха и мотивираха, докато се развиваше и познаваше ли ги лично?

Вдъхновяват ме умните, възпитани и образовани хора, които знаят какво искат и как да го постигнат. Вдъхновяват ме честните и почтени хора, на чиято дума можеш да разчиташ.

Какви съвети най-често получаваш от околните?

Да се отказвам (смее се)

За какво не намираш време в ежедневието си?

Преди се чувствах така сякаш не намирах време за ценните неща в живота. Не слушах сърцето си. Постепенно осъзнах, че важните неща за мен са близките хора и че трябва повече да се вслучвам в сърцето си. За мен парите не са самоцел, много по-важно е човек да намира време за това, което иска да прави и най-вече да следва мечтите си.

Мечтите са нещо много важно, те ни правят хора и ние не трябва да се отказваме от тях!

Кога беше на път да се откажеш от професията на фрийлансър?

Pixabay

Pixabay

Много пъти. Но това да си фрийлансър за мен е много по-ценен опит от това да завършиш MBA. Едно е да учиш нещата на теория, а съвсем друго да се учиш от живота. Затова не съжалявам, че се захванах с това и не мисля да спирам дотук.

Как се справяш с несигурността и страховете си?

С огромно желание да се справя с тях. Вижте, всеки има своите демони, разликата е как човек подхожда към проблемите. Затварянето в себе си не води до нищо добро. Може на работа да си служител без ръководни функции, но в живота си, искаш, не искаш, ти си CEO-то.

Затова аз съветвам всички, които ще прочетат тази статия да помислят за собствен бизнес, защото това е една прекрасна възможност да придобиете управленски опит, който е така необходим, за да се живее пълноценно.

Кои са най-слабите ти страни като личност?

Всеки човек има слабости. Моите са, че трудно излизам от комфортната си зона. Човек, който не рискува, няма как да спечели. Някои го разбират лесно, а други като мен по трудния път.

Pixabay

Pixabay

Ако можеш да промениш нещо в живота си, какво би било то?

Според мен няма смисъл човек да се връща назад и да мисли какво е можело да протече по различен начин. Можело е да е по-добре, но е можело да е и много по зле. Трябва да се живее на момента, защото в противен случай рискуваш да се луташ като привидение между миналото и бъдещето.

Кои качества и знания усвои по време на фрийланс кариерата си?

От работата си като фрийлансър научих, че трябва винаги първо да си подготвя план за действие и чак тогава да тръгна да го изпълнявам. Това е добър начин да имам фокус и да знам къде искам да стигна. В противен случай, човек рискува да се загуби по пътя.

Какво ти даде фрийлансът и какво ти взе?

Има една много хубава мисъл. Не помня кой я беше казал:

Трябва ми работа, от която да не се налага да си взимам отпуск”.

Фрийлансът дава на човек уникалната възможност да работи това, което му харесва, както и когато му харесва. Но когато човек е отдаден на това, което прави, той често работи много повече отколкото редовите служители.

Получава се така, че ти работиш, това, което ти харесва, но в същото време имаш и много по-малко свободно време. Така че е вярна и друго: „Бъди фрийлансър, за да нямаш време да си вземеш отпуска”. Така че, като всяко нещо, си има предимства и недостатъци.

Pixabay

Pixabay

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различeн в очите на другите?

Амбициозен, упорит и приятелски настроен.

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Времето си.

Какво бих искал да чуваш всеки ден ако имаше кой да ти го каже?

Да го направим!

*Интервюто е публикувано без редакции

Да не спираш да се развиваш е присъщо на много предприемачи. И повечето от тях изпитват страст да вървят по пътя, да се борят, да решават проблеми. Постигането на крайната цел не е самоцел и обикновено реализирането на една идея е повод за нов старт.

Какъв е вашият модел за бизнес и личностно развитие?

Пишете ми – има място и за вас тук, на страниците на Juls’ Psychology.

Ваша,

[wysija_form id=”1″]

You Might Also Like