Моят път

Петър Нефтелимов: “Днес каквото направиш, направиш, защото утре ще си мъртъв!”

Снимка: Недялко Дервенков

Какво по-вдъхновяващо начало на “Моят Път” 2019 от млад, амбициозен и забавен предприемач-мечтател? Петър Нефтелимов е едно от запомнящите се лица в нашия бизнес свят. Не само, защото удивлява с компетентността, професионализма и висока ефективност. Някак успява да достигне до същността ти и да те види като Личност.

Рядко имаме шанс да взаимодействаме с хора, от които имаме да учим, докато даваме на тях и аз съм истинска късметлийка да познавам по-отблизо Петър. Да бъдеш емпатичен е изкуство, което се овладява с години и както ще видите по-долу, има чудни изключения. Най-невероятният стереотип, който Петър разбива на парчета, е, че на младите им липсват познания и опит. Той доказва, че за да бъдеш човек, просто трябва да започнеш за бъдеш Човек. И някъде за своите скромни 23 години е успял да се превърне в ролеви модел, във вдъхновяваща другите Личност.

Прочете тази специална за мен история и ако още се колебаете как да подредите живота си – запрятайте ръкави, да бъдеш свободен и независим е състояние на духа и е най-естественото ни призвание. Вземете си нещо топло в ръка и се оставете Петър да ви Усмихне!

Снимка: Николай Николов

Снимка: Николай Николов

Петър, добре дошъл в “Моят Път”. Ти си сред най-младите, вдъхновяващи Личности, които познавам. Моля те, представи се, с какво се занимаваш?

Петър – От гръцки означавало ,,камък‘‘.

Цветанов – Да! Баща ми си е цвете.

Нефтелимов – Нещо като нефт. А нефтът си е черното злато!

На 23 години без по-малко от месец.

Уча биотехнологии в Софийския университет.

Каква е сферата ти на заетост и кои са твоите брандове?

Бих се определил като предприемач по душа и доброволец по реализация.

Моите проекти са Блога за практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и Указател за професионалисти.

Neftelimov.com е проектът, който развивам най-дълго. Това е блог за бизнес, предприемачество, маркетинг, социални мрежи, личностно развитие и фрийланс. Създадох го в края на 2014 г. вдъхновен от чуждестранен лектор на една Уеб конференция във Велико Търново.

Всеки понеделник се стремя да има нова статия. Към този момент има 9 официални автори и още толкова гост-автори. Който реши, че е подходящ за автор и има практически съвети за бизнеса, които иска да предаде на останалите, може да се свърже с мен.

Указател за професионалисти е онлайн платформа с професионално представени детайли за тясно свързани професионалисти/компании в микропортфолио сайтове (визитки). Визитки, които се разпространяват през социалните мрежи, за да достигнат успешно до правилните клиенти. Също така е търсачка, в която всеки може да намери професионалиста, който му е необходим, според тясно зададена специалност, опит или местоположение, само с едно мигновено търсене.

Снимка: Иван Коловос

Снимка: Иван Коловос

В платформата може да се регистрира напълно безплатно абсолютно всеки човек, който има себе си за професионалист в дадена сфера и иска работата му да достигне до по-голям кръг от хора. Може да погледнеш моята визитка в платформата на: https://profesionalisti.info/petar-neftelimov/

Какъв е твоят професионален опит?

Моят професионален път започна през лятото на не така далечната 2014 г., когато бях стажант-редактор в Kafene.bg. Следващото лято и аз не знам как стана, но вече помагах в сайта SmartMoney.bg и бях много щастлив. Малко по-късно станах и доброволец в организацията ,,Образование без раници‘‘, която има за цел да промени образованието към по-добро, предоставяйки безплатно образование на световно ниво за всекиго.

Есента на 2015 г. дойдох да живея и уча в София. Кандидатствах за бизнес академията 9Academy и взеха, че ме приеха. Бях попаднал в среда с млади, усмихнати и действащи хора. Всичките пълни с идеи и постоянно заети с нещо. Първата ми крачка към заобикалянето ми с успешни хора.

Втората ми крачка беше през лятото на 2016 г., когато станах част от екипа на Позитивната медия на България Uspelite.bg. В този вдъхновяващ екип съм вече над 2 години. Там имам над 230 статии, от които повече от половината са интервюта с успели българи в страната и чужбина, които са четени над 80 000 пъти.

През 2017 г. бях поканен от две прекрасни дами да се включа в техния проект, наречен Jamba. Просто нямаше как да им откажа и станах техен блогър. А иначе Jamba е онлайн платформа, която осъществява връзката между хората с увреждания в България и техните бъдещи работодатели.

Снимка: Иван Коловос

Снимка: Иван Коловос

Идеята ѝ е да носи нова квалификация на онези, които се нуждаят от нея, имат нужда да натрупат стаж в дадена област и да изучат тънкостите на някой занаят. Благодарение на Jamba се включих и в организацията на маратона по двойки Run2Gether 2018 България.

Държа да кажа, че съм много горд с всички доброволци в Jamba. Благодарение на отделеното време на всеки от нас и влагането в общата кауза, успяхме да завоюваме 1-во място в категория ,,Обществена дейност” и 2-ро място в категория ,,Стартиращ бизнес” на Forbes Business Awards 2018.

Спомняш ли си кога и как взе решение да започнеш самостоятелна кариера?

Това беше дълъг път на изграждане на себе си и самоосъзнаване какво точно правя и защо го правя. Но, разбира се, никога не съм спирал да помагам и в другите проекти.

Кои бяха най-трудните ти стъпки в началото?

Точно това самоосъзнаване.

Защото правиш неща и малко по малко успехите почват да идват.

Останалите хора почват да ценят направеното от теб. И в един момент се питаш – Какво правиш? Искаш ли да продължиш да го правиш? И с каква цел?

Че в тази връзка бих казал, че в началото е важно да започнеш да ГО правиш. А след това ТО ще си намери мястото и ще се самоусъвършенства. Целта си идва вече след направените стъпки.

Кои са най-големите ти успехи?

Петър Нефтелимов

Петър Нефтелимов

Най-големият ми личен успех е, че Блогът ми вече живее 5-та година и с всяка следваща става по-добър. Личен успех е, защото съм успял да го развивам вече толкова години, въпреки всичко. И чак сега виждам какво ми е коствало.

Иначе най-големият ми успех и най-запомнящото за мен преживяване за 2018 година беше, че в края на септември бях лектор на International Youth Conference 2018 – Krusevo, Македония, където представих различните аспекти на разнообразието.

Конференцията събра в 5 дни младите лидери от 16 страни на Югоизточна Европа и аз бях един от тях. За мен беше голяма чест, че са ме забелязали и са ме поканили да бъда лектор в чужда държава. А и всички други участници бяха вдъхновяващи.

Какво е за теб да имаш собствен бизнес? 

Свобода.

С какви хора те събра професията ти?

Уникални! От вдъхновяващи по-вдъхновяващи! И всички борещи се за някаква кауза и променящи средата, в която живеят.

Какви са отношенията ти с клиентите – строго професионални и/или неформални и приятелски?

Тук се сещам за думи на шеф Андре Токев: “В моя ресторант не идват клиенти, а гости“.

Петър Нефтелимов

Петър Нефтелимов

За да ти се доверят хората, то трябва да си приятелски с тях. Шегите и хуморът са важна част от взаимоотношенията между хората и изграждането на доверие.

На кого предаваш своето ноу-хау?

На всеки, който може да си го вземи.

Това в по-голямата степен не зависи от мен, а от отсрещните хора.

За какво не намираш време в ежедневието си?

Да съм на Бали. Дори и да са само сламени…

Какво те кара да отпочинеш?

Срещите с хора.

Какво те кара да се усмихнеш?

Усмивките на останалите.

Как се справяш с несигурността и страховете си?

Като не мисля за тях. Оставям нещата просто да се случат.

Ако можеш да промениш нещо в живота си, какво би било то?

Абсолютно нищо.

Всяко мое решение досега е следвало каскада от уникални случки, които не искам да променям или да губя.

Петър Нефтелимов

Петър Нефтелимов

Какво искаш да се научиш още да правиш?

Да бъда космонавт!

Какви качества и познания мислиш, че са жизнено важни за успеха ти?

Разбира се, единствено и само – Усмивката ми!

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различен в очите на другите?

Различен!?

Упорит!

Позитивен!

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Да им покажа как да наблюдават просто случващото се. И по този начин да решат жизненоважни проблеми. А решенията им да се превърнат в техни бизнеси. Всичко е свързано. Само да има кой да го види.

Какво би искал да чуваш всеки ден, ако имаше кой да ти го каже?

Днес каквото направиш, направиш, защото утре ще си мъртъв!

Къде и как да те намерят?

Снимка: Недялко Дервенков

Снимка: Недялко Дервенков

Може да ме намериш в моята Facebook страница и/или моя LinkedIn профил. Препоръчвам ти да ме намериш още днес, защото утре… (знам ли)

Също така преди дни създадох затворена Facebook група за Практическите съвети за бизнеса. Подходяща е прохождащи предприемачи. Вече има над 250 членове.

В нея споделям полезни статии/видеа на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… Ето я и групата: https://www.facebook.com/groups/396884744432457/

*Интервюто е публикувано без редакции, а всички снимки са предоставени от Петър Нефтелимов.

Да бъдеш различен е изкуство, което малцина овладяват. Да бъдеш Усмихнат и мил е занаят, който се краде. Запознайте се с Петър, поговорете и разкажете за себе си. Уверявам ви, ако търсите място, на което да се чувствате добре такива, каквито сте, приети и обичани, светът на Петър е малък Рай!
Пожелавам на Петър и екипите, с които работи по всевъзможни проекти, 2019 година да донесе повече вяра в доброто у Човека и много Усмивки!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like