Моят път

“Рано или късно невъзможното се оказва постигнато” – Силвина от “Супер продуктивност”

Silvina Furnadjieva

Днес в “Моят път” ми гостува най-продуктивната дама у нас – Силвина Фурнаджиева,  на 37, основател на популярния бранд “Супер продуктивност“. Споделя, че нещата, които работи, винаги е учила сама – от книги и курсове. Силвина е усмихнат и спокоен човек, който с чувство за хумор ти помага да подредиш хаоса – в мислите, дома и бизнеса си.

Харесвам, че Силвина умее да пасва в средата си – може би и затова ще я срещнете на много и различни места и събития, организатор или част от редица популярни проекти. Да си продуктивен означава да използваш максимално потенциала си, за да създаваш нови пазарни и културни стойности. Прочетете историята на Силвина – тя наистина е динамична  и всестранно развиваща се личност. Надявам се нейният пример да вдъхнови и вас да бъдете активни и да си върнете субективното усещане за контрол в живота. Не мислете твърде много, просто правете всичко, което обичате. Приятно четене!

Силвина: “Вече на няколко пъти през живота си се захващам с професия, която е толкова нова, че по това време формално образование за нея в България просто няма. :)”

Силвина, добре дошла в “Моят път”. Разкажи каква е сферата ти на заетост и кои са твоите брандове?

Работя в една сравнително нова за България сфера: тази на консултирането за продуктивност. Какво означава това ли? Ще го илюстрирам с един мой любим цитат от любим автор – Тери Пратчет:

Начинът да се справиш с една невъзможна задача беше чисто и просто да я надробиш на няколко много трудни задачи, после да накълцаш всяка от тях на групичка ужасно мъчни задачи, всяка от тях пък – на низ хитри работи, а пък всяка от тях…

Точно това и правим с моите клиенти: разглеждаме техните професионални и житейски цели, които често изглеждат като огромни, невъзможни задачи. След това ги раздробяваме на малки части и се учим как да работим по тях ефективно, бързо и резултатно, всеки ден. Така рано или късно невъзможното се оказва постигнато.

Работя под два бранда: Супер продуктивност обхваща онлайн обученията и консултациите, които правим с индивидуалните ми клиенти (те обикновено са собственици на малки бизнеси и фрилансъри, които работят самостоятелно), а в HubSop заедно с моя приятел и колега Георги Държанлиев изграждаме процеси и процедури за структурирана работа на екипи и на цели компании, като им предоставяме и необходимата софтуерна инфраструктура и ноу-хау за работа с нея, за да работят заедно в облака, да си споделят файлове, да ползват електронна поща и да управляват задачите и проектите си заедно.

От колко време се развиваш в тази сфера и  това ли е единствената ти професия в момента?

Хората, които ме познават добре, твърдят, че съм продуктивна, откакто съм се родила, но това е моя професия едва от две години насам. И тъй като обикновено успявам да си свърша работата, преди работният ден да е свършил, за да не се отегчавам, винаги се занимавам с по още няколко неща. 🙂

Pixabay

Първата ми професия беше онлайн маркетингът, създаването на уеб сайтове и воденето на обучения по тези теми, както и по начални компютърни умения – в началото на свободна практика, а след това и като ръководител проекти, известно време за работодател, а по-късно и в собствена онлайн агенция, която основахме с моя приятелка.

Агенцията вече не работи, но аз все още правя онлайн маркетинг и поддържам уеб сайтове и досега, макар и рядко. Вече работя с доста по-малко на брой, добре подбрани и много интересни клиенти.

Била съм и преводач и това е още нещо, което все още правя, но вече предимно в контекста на продуктивността. Тази зима ще излезе първата книга по тази тема в мой превод – засега мога само да издам, че е на мой любим американски автор, от когото съм научила много и за мен беше истинско удоволствие да предам идеите и концепциите му за продуктивност на български.

Ако ползвате системата за управление на съдържание WordPress на български език, мои преводи навярно сте виждали и там. Аз съм част от екипа доброволци, който превежда системата от английски на български. Освен преводи, правя и редакции, грижа се за качеството на работа на останалите преводачи и обучавам нови доброволци, които превеждат за първи път.

Била съм и на различни позиции в медии: много хора ме познават като преводач и редактор в списанието за уеб технологии .net от периода, в който то се издаваше на български език, но малцина знаят, че първата ми работа за български работодател беше като радиоводеща в едно малко радио, което се излъчваше в региона на Пазарджик.

Там започнах като водеща на забавно предаване, но главният редактор бързо реши, че гласът и поведението ми са прекалено сериозни и ме преквалифицира в репортер и водеща на новинарската емисия. А по онова време просто се притеснявах прекалено много, за да се шегувам и забавлявам в ефир. 🙂 Сега през част от времето си пиша сценарии за предаването Натисни F1, което се излъчва всеки делничен ден от 17:15 ч по БНТ2 и представя различни аспекти на информационните технологии на достъпен език.

Имам дълъг опит и в организирането на събития. В екипа на една от най-големите технологични конференции на Балканите съм. Тя се нарича OpenFest, провежда се в Sofia Tech Park всяка година през първия уикенд на ноември и събира хора от цял свят, които се интересуват от софтуер и технологии с отворен код, както и от социално значими теми като медийна свобода, защита на личните данни и образование.

Първият си сайт направих през далечната 2001 г. и… оттам започна всичко останало. 🙂

Спомняш ли си кога и как взе решение да започне самостоятелна кариера?

Любопитното е, че за разлика от много други хора, които познавам, моят професионален опит започна със самостоятелна кариера и едва 2 години след това започнах работа за друг. Причината да стартирам на свободна практика беше проста и прозаична. Бях се научила да правя уеб сайтове още като ученичка, но когато уменията ми станаха достатъчно добри, за да ги продавам, а възрастта ми – такава, че да мога да работя легално, се оказа, че в България почти няма къде да работя точно това. Тогава малко хора знаеха какво е уеб сайт, а още по-малко разбираха защо той им трябва. Уеб агенциите също бяха малко… и някак естествено ми се стори да се опитам да предложа нова услуга директно на първите клиенти, които осъзнаваха, че имат нужда от нея.

Как се насочи именно към предлагането на този тип услуги/продукти?

Иска ми се да кажа, че съм направила задълбочен анализ на пазара и съм взела мъдро и добре обмислено решение… но не беше така. Просто ми беше интересно да правя точно това и бях решила, че искам да работя точно това, което ми допадаше най-много по онова време. Интересно е, че горе-долу по същия начин се насочих и към сегашната си дейност. 🙂

Разбира се, след като вече имах опит от няколко предишни старта на различни бизнеси, кой успешен, кой не чак толкова, първо направих необходимите консултации с експерти, анализи и сметки, но си мисля, че дори и те да бяха показали, че не бива да се захващам точно с това, все пак щях да пробвам. Прекарваме по-голямата част от живота си в работа и ми се струва много тъжно човек да не прави нещо, което му е приятно, през тези часове.

Кои бяха най-трудните ти стъпки в началото?

Едно нещо се повтаря в голяма част от професионалната ми история: предлагам на хората неща, които те още не осъзнават, че са им необходими и винаги влизам на пазара много рано. 🙂 Това винаги е била и най-голямата ми трудност: така нареченото образоване на пазара, защото продавайки услуга, която е нова за един пазар, човек трябва първо да обучи клиентите си, да им разкаже достатъчно убедително (и понякога много продължително) какво представлява тази услуга и  как тя може да им бъде полезна, преди дори да си помисли да им я продава.

Кои са най-големите ти успехи?

Бих казала, че е същото: образоването на пазара.

В началото на професионалния си път с първите колеги в бранша, заедно с които правехме уеб сайтове, учехме хората какво е сайт и им обяснявахме, че един ден всички у нас ще имат такъв и те ще бъдат сред пионерите в онлайн пространството, а те ни гледаха, както вероятно биха гледали човек, който твърди, че е дошъл с машина на времето от бъдещето. Е, след години се убедиха, че сме били прави. 🙂

С продуктивността като услуга беше същото: минаха две години на ежедневен и целодневен труд, докато вместо фразата “Какво е това продуктивност? Ще ни карате да работим повече ли?” започнах редовно да чувам “Идвам при теб за консултация, защото четох една твоя статия преди време и много ми хареса”.

Какво е за теб да имаш собствен бизнес? 

Приключение.

С какви хора те събра професията ти? 

Осъзнати и за моя изненада, много организирани и продуктивни. Когато започвах, очаквах да ме търсят най-вече хора, които не успяват да се справят с организацията на работното или личното си ежедневие. Вместо това се оказа, че клиентите ми са вече успешни хора с високи постижения и интересни професии, които осъзнават, че има смисъл да инвестират в оптимизиране на начина, по който работят. С тях рядко започваме да изграждаме системи или процеси от нулата (а когато го правим, то върви много леко и приятно). По-често оптимизираме системите за  продуктивност, които те вече имат, така че да успяват да си свършат работата по-бързо и по-добре, да освободят време за себе си и да съкратят сроковете, в които постигат целите си.

Какви са отношенията ти с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

С повечето ми клиенти установяваме много близки професионални отношения – все пак аз навлизам в ежедневието им и виждам съвсем отблизо как протича денят им, как управляват бизнесите си, кои са приятелите и членовете на семействата им, как прекарват почти всяка минута от времето си, и на работното място, и извън него. (Както каза една моя клиентка, преди за първи път да отвори списъка си със задачи пред мен, за да започнем да го подреждаме: “Имам чувството, че ще те пусна да ровиш в чекмеджето с бельото ми”.) Затова се старая да съм максимално деликатна, внимателна и разбира се, дискретна.

Всичко, което клиент сподели с мен, си остава между нас – понякога дори и самоличността му, ако той предпочита никой да не знае, че е работил с консултант по продуктивност. Част от това е и да се съобразя изцяло с желанието на клиента.

С голяма част от клиентите ми, особено онези, които ми се довериха в самото начало на дейността ми, станахме приятели, но ако клиент предпочита да спазвам строго професионална дистанция, това и правя.

На кого предаваш своето ноу-хау? 

Донякъде на шега бих казала: на всеки, който се интересува. 🙂

Пиша статии, имам участия в медии и изнасям лекции по темата за продуктивността като част от доста събития, защото ми е много приятно да говоря и пиша по тази тема. Правилната организация на времето и работните процеси може да доведе до значителни промени в бизнеса и живота на човек, защото му позволява да постига повече и винаги се радвам, когато успея да науча някого как да прави това.

За какво не намираш време в ежедневието си?

Има много неща, за  които нямам време, но те не са неща, които искам, така или иначе. За онези, които са важни за мен, фразата

“Нямам време” не съществува. Ако нямам време, намирам го.

Какво те кара да отпочинеш?

Пътуването и четенето на хубава книга.

Какво те кара да се усмихнеш?

Почти всичко. Често се смея на неща, на които околните се учудват или ядосват, защото ми идва отвътре да виждам колко абсурдна е ситуацията. А и точно от абсурдни ситуации се получават най-добрите вицове. 🙂

Каква подкрепа намираш в семейството и близките си?

Хората, които са ми най-близки и ме подкрепят най-много, са приятелите ми. Имала съм голям късмет да срещна страхотни хора през годините. Мога да разчитам на тях за всичко, но най-често се възползвам от възможността да ме изслушат и да ми налеят малко здрав разум, когато по неизвестна причина той започне да ми липсва. (Колкото и невероятно да звучи, и това се случва понякога.)

Как се справяш с несигурността и страховете си? 

Най-често с приятел или с психотерапевтката ми провеждаме версия на следния разговор:
– Е, с това вече няма да се справя. Ще фалирам/се изложа/умра.
– Стига глупости, ще видиш, че нищо такова няма да стане. С какво ли не си се справяла, имаш всички знания и умения и ще се справиш и този път.
Около седмица по-късно:
– И какво, фалира ли/изложи ли се/умря ли? Не, нали? Другия път да ме послушаш.
И следващия път го повтаряме. 🙂

А понякога за разнообразие прочитам книга или статия от блога на човек, който ми служи за пример в съответната област, или слушам епизод от подкаста Свръхчовекът с Георги Ненов. Освен че кани успешни хора от всякакви сфери, Георги винаги структурира разговора така, че да извади от госта си най-вдъхновяващите истории и да покаже на слушателите, че и те могат да се справят с всякакви предизвикателства и че няма (почти) нищо невъзможно. Затова е и един от много малкото подкасти, които слушам с интерес от началото до края на епизода, въпреки че един епизод често продължава по доста над час.

Какво пречи в работата ти? 

Аз самата, когато започна да се колебая дали съм на прав път, защото когато се колебая, губя ценно време, в което бих могла да действам вместо това. За щастие, колкото повече време минава, толкова по-рядко ми се случва.

Ако можеше да промениш нещо в живота си, какво би било то? 

Бих си купила десетина биткойна през 2009 г. 😉

Какво искаш да се научиш още да правиш? 

Да програмирам. Винаги ми е било много интересно, а приятели в сферата многократно са ми казвали, че имам най-важното за един програмист – логическо мислене. Но все още не го искам достатъчно силно, за да намеря време за него.

Какви качества и познания мислиш, че са жизнено важни за успеха ти?

Логическото мислене, упоритостта и креативността – много често, когато нещо на пръв поглед не се получава, откривам друг, необичаен начин, по който все пак да стане.

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различна в очите на другите? 

Любопитна, спокойна и организирана.

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Казвали са ми, че е това, че мога да се разбера почти с всеки и да видя доброто в него. Предполагам, че след като другите ми казват, че това е ценно за тях, това е и най-точният отговор на този въпрос. 🙂

Какво бих искала да чуваш всеки ден ако имаше кой да ти го каже? 

Не стига, че днес ще бъде страхотен ден, а и утре ще бъде още по-добре от днес.

*Интервюто е публикувано без редакции, а снимките са предоставени от личния архив на Силвина Фурнаджиева. 

Можете да намерите Силвина на www.superproduktivnost.com, на www.silvina-bg.com или да ѝ пишете на silvina@silvina-bg.com

Искате ли Вашата лична история да се превърне в модел за подражание за други, които търсят да открият себе си? Пишете ми, за да я разкажем заедно в “Моят път“! Разгледайте историите и на останалите успели личности, които споделиха своите трудности и върхове ето тук. Намерете своето вдъхновение – не сте сами!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like