Моят път

Щастливите мечти на Валентина и нейния приказен свят

Тя е Валентина Щайн, в златните 40 и е социален педагог. Самоопределя се като писател и Creative Media Producer. Има опит 20 години като фрилансер – копирайтер и писател за радиа и ТВ студиа. Казва, че се вдъхновява от границите. Вижте един по-различен разказ  в “Моят път”.

Валентина: “Да излезеш от собствените си ограничения и комфорт е предизвикателство познато на алпинистите и… на някои от нас”.

За смелостта на децата, за вярата в майките им и безкрайната сила на мечтите – прочетете Валентина, в една дълбоко откровена приказка, специално за всички нас.

ЩАСТИЕТО Е ЗА ЩАСТЛИВИТЕ”

Личен архив

Личен архив

Не всеки го разбира веднага. Обикновено мислим, че щастието е нещо, което се постига. Всъщност него или го имаш или го нямаш. То е състояние на ума.

За първи път чух, как една колежка преди много години обясняваше на професора ни своята мечта и цел да бъде щастлива. Понеже беше блондинка я счетох просто за глупава, но глупавата бях аз. Тя имаше право.

Днес хората се стремят към инструментите за постигане на щастието, но до него не стигат никога. А то е тук – в огледалото, под завивките с пръстче в уста, в книгата, която четем, в развитието на бизнеса ни. То е част от живота.

Реших да надскоча границите си на току-що родила майка през 2014г. Много време беше отишло в грижи за голямото дете и дълъг път бе изминат докато писателят в мен реши, че е време да се върне. И то точно тогава, когато другите майки имаха за основни занимания градинки и детски площадки.

Най-трудните стъпки са винаги първите. Да си повярваш и да ти повярват. Цял живот са ни втълпявали, че писателството не е професия. С него не може да си изкарваш хляба. Виж – социален консултант и педагог в някоя немска социaлна служба – бе някак си по-постижима цел. От тази ми цел ме отказа един читател на детски книги, който имах неблагоразумието да науча да чете от 7 годишен книги като биографията на Тесла или дневникът на Анне Франк.

Джинджи - книга за момичета, Илюстрации: Веселка Велинова, автор:Валентина Щайн

Джинджи – книга за момичета, Илюстрации: Веселка Велинова, автор: Валентина Щайн

Простичкият му въпрос „А ти защо не издаваш книгите, които пишеш?“ ме накара да сложа кафето си на масата с голямото опасение, че ей сегичка ще почерпя клавиатурата с него.

  • Ами, защото… Може би се грижа за теб? За бебето…

Измислях си някакви доводи, докато читателят не ме закова с заповедното: „Искам да издаваш книги, да чета с децата и да си известна“.

  • Ама добре… аз не искам да съм известна.
  • Защо?
  • Защото… Майка ти е била известна донякъде като дете, не й трябва отново.
  • Добре, но аз искам.

Някой искаше да е щастлив. През неговите очи бързо схванах, че всъщност и аз искам да съм щастлива и да правя това, което обичам – да отглеждам деца и книги за тях. Да, книгите също се отглеждат.                                 

Така се роди идеята. Книги за конкретни деца. Персонализирани детски книги. Една от тях бе родена още преди Хари Потър и толкова се уплаших от малкия магьосник, че бързо я скрих. Сега я поотупвах от праха. „Царството на Обещанието“ бе редно да се роди като поредица от три персонализирани книги за деца – за момче, за момиче и за приятели (момче и момиче).

Джинджи - книга за момичета, Илюстрации: Веселка Велинова, автор:Валентина Щайн

Джинджи – книга за момичета, Илюстрации: Веселка Велинова, автор: Валентина Щайн

Раждането на белия свят на тази книга бе първият ми успех.   

А сега предстоеше по-страшното – да превърна фрилансерството в бизнес.

Вдъхновителите. Да кажа, че тези хора са попаднали случайно в живота ми би било лъжа. Търсих ги. Селектирах сред стотици на пазара. Това, което в действителност търсех бяха три неща – професионализъм, личен стил и характер. Намерих ги в художничките Веселка Велинова, илюстратор на „Царството на Обещанието“ и на „Джинджи“ – книга за малки момиченца от 0 до 5, и Кристина Иванова – Крис. Кристина бе майка на три деца и бе великан върху чийто рамене реших да стъпя и аз. Веселка за мен бе като фея – нежна и тиха – и изпод четката й излязоха най-вълшебните образи на приказни градове, дървета и герои. Кристина нарисува страховете на децата като ги превърна в чудеса. Гордея се, че именно те станаха основно мое вдъхновение да продължа. Усещаха и виждаха всеки образ така, както го виждах и аз. За съжаление аз мога да рисувам само коне, цветя и…

Съвети от околните не получавам. Няма такива смелчаги. А, ако има, ги черпя по едно кафе. Съветите на другите трябва да се изслушват, но с мярка. Това е все едно някой да те съветва как да си приготвиш пилето. Аз например го предпочитам с фъстъци.

Съветите, които сама търся и високо ценя, са само от професионалисти в тяхната сфера. Да получаваш съвет от човек без опит и добри плодове е губене на ценно време и ресурси.

 Царството на Обещанието - книга за приятели, Илюстрации:Веселка Велинова

Царството на Обещанието – книга за приятели, Илюстрации: Веселка Велинова, автор: Валентина Щайн

За мен клиентът е... родител. Аз също като такъв имам задачата клиентът да се почувства разбран. Никога не ми е било самоцел просто да произведа или да продавам. Начинът и за двете съдържа доза внимание и персонализация – както към героя и историята, така и към родителите на децата, за които тази история е предназначена. Опитвам всячески да донеса в живота им това, което искам да получат и децата им – щастие и позитивно настроение.

Ноу-хау още от сега получава виновникът за всичко – девет годишният Йохан-Габриел, който стана съавтор в книгата илюстрирана от Кристина Иванова-Крис, „ЧУДОвище дете“.

Времето е ценен ресурс, който разпределям като го планувам. Така че и всяка почивка е планувана. Мечтая за изненадваща почивка някъде, която да се получи така добре сякаш е оргагнизирана.

ЧУДОвище дете, Илюстрации - Кристина Иванова - Крис, автор: Валентина Щайн

ЧУДОвище дете, Илюстрации – Кристина Иванова – Крис, автор: Валентина Щайн

Почивам си с хубава книга и хубав филм. Това не се отнася за близките ми, защото ако гледаме заедно филми винаги им казвам какво трябва и ще се случи според сценария. Никога не бъркам.

Усмихвам ли се? Смея им се на тях и с тях, моето диво семейство – татко и три деца.

Подкрепата им за мен значи всичко. В света има една фраза – няма добра жена писател, особено ако има деца и особено ако е многодетна. Липсата на време и присъствието на грижи могат да отнемат таланта. А сега, освен да пиша и създавам цялостни продукти, се налага да продавам и да обучавам и други как да го правят. Бих искала да кажа, че те – моето семейство – са моите оръженосци, но няма да бъда права. Те са рицарите в тази приказка. Аз оседлавам конете.

Всъщност, се отказах от професията на фрилансер и се запътих към предприемачествотонещо, което ме е влечало от години, но несигурността и страховете са ми пречели. Преодолях ги като отделих време да се информирам какво е нужно да стартирам и да продължа да се развивам в тази сфера. В началото започнах като дадох работа на хонорар на над десет човека – все таланливи и способни.

Слабите ми страни са тези, които са и силните. Преценявам много точно хората и знам с кои няма да се получи, но поради таланта им продължавам да искам да работя с тях. Но не винаги се получава, защото е въпрос на характер и мотивация от тяхна страна да продължат, да са стриктни и точни. Въпреки това, тези, които попадат в тази категория са отпадали много бързо в селекцията ми и до продължителна работа с тях не се е стигало.

Когато човек има цели, пречките и границите се прескачат. Винаги има решения. Отказът също е едно такова. Но един отказ от проект не значи край, а ново начало.

Царството на Обещанието - книга за приятели, Илюстрации:Веселка Велинова

Царството на Обещанието – книга за приятели, Илюстрации:Веселка Велинова, автор: Валентина Щайн

Качествата, които усвоих като предприемач, са именно това – търпение и последователност. Уча децата си да четат книгите си до край, независимо, че винаги от някъде се появява някоя по-интересна от предишната книга, способна да ги расзсее. С проектите и задачите е същото. Никога не се започва нещо, ако задачите на деня не са приключени. Освен това се научих да ям слон. Как? Е, как! Режа го на парчета. Хората от IT индустрията знаят много добре този принцип.

За да успея, ми трябват не само лични качества, а екип с такива качества. Ценя хората повече от самите проекти. Без тях нищо не би било възможно.

Аз искам някакви си дребни неща – време да науча два езика още, да правя по-сносни снимки и да имам куража да казвам Не, веднага когато се налага.

За себе си мога да кажа , че съм много далеч от математиката. Въпреки това съм фен на „теория на игрите“. Това си личи от начина ми на работа, от текстовете, които пиша, от книгите. Всеки избор, който правим е верният. Затова именно е и избор. Не бива да съжаляваме никога. Но, моите избори са винаги продуктувани от теория на игрите – печеля тогава, когато този,  с който работя или този,  за когото работим, произвеждайки уникални продукти като персонализирани детски книги, печелят също. Иначе казано щастието ни зависи от щастието на другите.

 Царството на Обещанието - книга за момчета, Илюстрации Веселка Велинова, автор: Валентина Щайн

Царството на Обещанието – книга за момчета, Илюстрации Веселка Велинова, автор: Валентина Щайн

Искам да ми се казва винаги това, което казвам и аз, когато мотивирам тези, с които работя – и това ще мине. Има тежки сезони. Именно тогава трябва да знаем, че те са точно това – СЕЗОНИ. Отминават и идва нещо по-добро. Понякога просто давам време на нещата да се случат.

Можете да ни намерите на страниците на онлайн магазина ни: www.feenstein.online, където могат да се поръчват първите за България персонализирани детски книги с педагогическа насочeност. Можете да избирате сред 4 езика – немски, английски, руски и български. 

На този сайт могат да се поръчват книгите за чужбина. Книгите за България, които са с 50% намаление, можете да намерите на сайта на български език  www.prikazka.de.

Може да се свържете с нас и чрез българската ни страница във ФБ: https://www.facebook.com/prikazkazateb/

*Текстът е публикуван без редакция. Всички права запазени, Валентина Щайн ©

Четенето на книги отваря сетивата за мечти, копнежи и фантазии. Приказните светове помагат на децата да усвояват важни уроци, морални ценности и социални норми по ненатраплив начин, в защитена среда. Четенето на книга заедно е едно от най-любимите занимания на всички малчугани – вие тогава им принадлежите. Няма телефони и имейли, има само обич, споделеност и заедност.

Почетете с децата около вас, това може и ще промени света им.

Коя е любимата ви книга от вашето детство? Кой четеше с вас?

Първи юни наближава – зарадвайте малкото същество в себе си!

Ваша,

[wysija_form id=”1″]

You Might Also Like