Моят път

Вдъхновението на СуперМама или какво е да си професионалнен коуч

Калбие Ходжева е една изключително нежна и позитивна жена, грижовна майка и прекрасен коуч. Познаваме се от близо 6 години. По онова време посещавахме заедно курс за Бизнес-треньори, тя беше запленена от коучинга, винаги търсеща и задаваща въпроси.

Днес вече е сертифициран коуч и консултира семейства в грижите за децата, поддържа и собствен блог supermama.bg Днес ми гостува, за да ни разкаже своята история на СуперМама.

Разкажи ни за себе си, Калбие, какво се случи с теб, за да се превърнеш в СуперМама?

Ще започна с това, че вярвам че

всеки родител е СуперМама или СуперТатко и прави най-доброто на което е способен към момента за децата си.

За мен – аз съм горда майка на 19 годишна красавица. Двете ми най-големи страсти са родителството и коучингът.

Сбъднах мечтата си като през 2012 година преминах сертификационно обучение в Ериксън Колидж, Канада и защитих професионална сертификация. През 2014 г. защитих и акредитация АСС (Associate Certified Coach) към Международната коучинг федерация.

Живея така, че всеки следващ ден да съм по-добра версия на себе си.

Разкажи ми за своето семейство, кои са най-ярките ти спомени от майчинството – ти си СуперМама, нали?

Всъщност никак не бях подготвена за майчинството, това което ми помогна бе безрезервната любов и обич към това малко същество, което се появи в живота ми и с което не знаех как да се справя. Затова искам да успокоя ако има родители, които се чувстват объркани, несигурни и безпомощни – нормално е. Родителството се учи в движение 🙂

В момента стартира кампанията “В подкрепа на кърменето” в моя блог и ми се иска чрез опита на други жени да насърча тази прекрасна практика. Макар да сме успешни бизнес дами, в някакъв момент ние се превръщаме и в майки и силно вярвам, че кърменето може да върви ръка за ръка с поддържането на собствен бизнес. Разкажи ми за своя опит с кърменето.

Въпреки предизвикателствата, с които беше съпроводено кърменето, за мен кърменето определено е отговорност, удоволствие и ритуал, който създава най-силната връзка на света с друго човешко същество.

Разкажи ми за своята работа и кариерен път като цяло – не винаги си имала собствен бизнес, нали?

Осъзнах, че ми е изключително приятно да подкрепям родителите не само по теми, свързани с личния им живот, но и по въпроси за решаване на проблеми с децата им.

Обичам да помагам на родители, които имат различни предизвикателства с деца на възраст 7-17 г., за да са по-уверени, по-спокойни и да се забавляват и радват на живота, докато възпитават.

Как взе решението да имаш самостоятелен бизнес?

Много ми харесва израза „Да се оставиш да те води мисията ти“.

Как реши да се насочиш към коучинг, ориентиран към семейството?

Когато дъщеря ми беше тийнейджър осъзнах, че методите на възпитание които прилагам вече не работят, общуването помежду ни ставаше все по-трудно. Последните 5-6 години прилагам подходи, които усвоих в НЛП и коучинг и резултатите надхвърлиха очакванията ми.

Много искам да споделя с други родители моя опит и да им помогна и те да намерят своята рецепта за възпитаване на уверени и успешни деца, за да са удовлетворени, че правят най-доброто за децата си.

Кои са най-честите проблеми в семействата на клиентите ти, с които се сблъскваш?

Едни от най-често срещаните теми, свързани с децата са: Как да мотивираме децата да учат, Спорове между братя и сестри, Липса на желание за общуване от страна на детето, Изграждане на навици, а предизвикателствата пред които са изправени родителите са: По-хармонични отношения с децата, Как да бъдем уверени родители, Как да се справим с чувството за вина като родители, Кога да намерим време за себе си? Как да сме търпеливи и спокойни?

Помагам им да променят фокуса си от проблеми към решения.

Освен това хората жадуват да бъдат изслушани  – има недостиг на слушане навсякъде около нас. А когато този процес е направляван от професионалист, се случват чудеса.

Кои са най-честите съвети към клиентите ти?

Към хората, с които работя не давам съвети, защото в коучинг взаимоотношението вярваме, че човекът притежава ресурсите и отговорите, за да постигне това, което иска.Нашата роля е да му помогнем да ги намери.

И ако трябва с едно изречение да кажа как –

Коучът е специалист по задаване на силни въпроси, които водят мисълта в правилната посока, помагат й да намира решения, да предприема стъпки и да се придвижва напред.

Кое е най-голямото предизвикателство пред теб като коуч?

Най-голямото предизвикателство е да водя с примера 24 часа.

Какво ти дават на теб отношенията с клиентите?

Взаимно развитие и обогатяване. Вдъхновение.

През какви трудности преминаваш в различните етапи на живота си? Какъв съвет би дала на себе си?

Всеки етап си има предизвикателства. Ще сравня предизвикателствата с дъжда – дори и най-поройният отминава. Вярвайте в себе си и всичко ще бъде наред. Сещам се за още един пример – дъщеря ми се зарадва когато получи оценка 5.93 на матурата, а нейна съученичка страдаше, че има 5.99 – въпрос на гледна точка. Така е и в живота – ако нещо не ни харесва, променяме гледната точка.

Какъв съвет бих си дала? –

Да се забавлявам повече 🙂

Интервюто е публикувано без промени

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.