Моят път

Даяна Павлова – за лимоните и любовта към рисуването

Тя е Даяна Пламенова Павлова, на 25години. Завършва Лесотехнически университет в София със специалност „Инженерен дизайн“. В момента разработва собствен бранд за ръчно рисувани дрехи и аксесоари – Lemons. Даяна е от хората, които превръщат хобито си в  бизнес. Паралелно с това работи в бутик за ръчно правени шоколадови изделия „Valentino chocolatier Bulgaria” – представител на белгийската марка “Valentino chocolatier“.

Даяна: “Вдъхновявам се от настроението, емоциите ми и тези на хората около мен. Мотивирам се от желанието да видя крайния резултат на работата, да съм доволна от свършеното и да го споделя”

Дизайнер и артист, Даяна ще ви разкаже как се влагат сърце и душа в онова, което създаваш. Днес е нелека задача да развиваш бранд в бутикова ниша като нейната.

Личен архив

Личен архив

Какъв е твоят професионален опит, винаги ли си била фрилансър?

Неотдавна си дадох сметка, че искам  да работя за себе си, така да се каже. Работила съм за няколко фирми и стажове докато бях студентка. В момента също работя за една. На този етап все още нямам възможността да бъда изцяло независима като фрилансър.

Спомняш ли си кога и как взе решение да започнеш с фриланс кариерата си?

Любовта към рисуването се завърна в живота ми преди около година. Убедих се, че не трябва да го оставям на втори план и непременно трябва да продължа да се развивам. Именно заради това реших да опитам да рисувам върху дрехи.

Първата ми нарисувана тениска беше с логото на Lemons, което направих съвсем любителски. С приятеля ми си направихме страница във фейсбук, където да качваме снимки от разходки, гледки, любов към природата. Постепенно започнах да поствам различни мои творения и се чувствах все по-вдъхновена. Реших да опитам да създам свой бранд за ръчно рисувани дрехи и аксесоари.

Личен архив

Личен архив

Към днешна дата понятието „кариера“ е доста силно изказване по отношение на работата ми, но вярвам, че скоро ще бъде такава.

Мисълта да мога сама да взимам решенията в живота си, да се наслаждавам на свършената работа, радвайки хората с изкуство – как да устоиш?

Как се насочи именно към предлагането на този тип продукти?

Обичам да рисувам върху различни текстури, материи, предмети. Всяко нещо може да се превърне в ходещо изкуство и точно това ми харесва. Независимо дали е чашата, от която любимият ще пие чая си сутрин, или пък любимата ти лятна рокля, на която искаш да дадеш втори живот.

Дизайнът е навсякъде около нас и вътре в от нас. Искам да давам усмивки на хората, правейки дрехите им уникални и персонално изрисувани за тях, всеки има нужда да се почувства специален.

Кои са най-трудните ти стъпки в началото?

Всяко начало е трудно. Все още се боря със собствените си мисли и чувства по отношение на свободата и отговорността на „фрилансъра“. В днешно време мнозина правят опити да бъдат независими, грешат, учат  се – явно е дошло и моето време да израстна като човек, който знае какво иска.

Кои са най-честите проблеми, с които се сблъскваш?

Личен архив

Личен архив

В България хората все още се учат да ценят и уважават изкуството под различна форма. Може би това е един често срещан проблем, тъй като съвременния начин на живот и технологиите в него до голяма степен са изместили ръчния труд. За щастие обаче все повече хора се връщат към тази култура.

Когато нещо е ръчно изработено, то в него са вложени любов и душа, които една машина няма как да ти даде.

Кои са най-големите ти успехи?

Считам за голям успех, когато докосна някого с творенията си и го накарам да цени ръчната изработка високо.

Какво е за Вас да имате собствен бизнес? 

Свобода.

Личен архив

Личен архив

С какви хора те събра професия ти?

Артистични, свободолюбиви и с иновативно мислене. Точно това е един от най-големите плюсове – да се учим един от друг.

Какви съвети най-често получаваш от околните?

Да бъда по-самоуверена и да вярвам в себе си.

Какви са отношенията ти с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

Старая се да имам лично отношение към всеки един клиент и да спечеля доверието му. Обикновено комуникацията е лека и приятна, което ме удовлетворява напълно.

За какво не намираш време в ежедневието си?

Понякога ми се иска да имам повече време за разходки в природата, защото това ме вдъхновява и зарежда.  

Какво те кара да се усмихнеш?

Преди всичко за мен е важно, обръщайки се към вътрешното ми аз да почувствам удовлетворение. Усмивка у мен предизвикват животните и най-вече късметлийската ми черна котка със зелени очи, която ме буди сутрин.

Кога беше на път да се откажеш от професията на фрилансър?

Не съм мислила да се отказвам, независимо от несигурните моменти, с които се сблъсквам. Винаги гледам на тях като на уроци, от които да се уча.

Личен архив

Личен архив

Как се справяш с несигурността и страховете си?

Преодолявайки себе си, разчитайки на интуиция.

Ако можеше да промениш нещо в живота си, какво би било то?

Дори да имах възможността да променям съдбата си, смятам че за всяко нещо има причина и смисъл, от които ние трябва да извличаме максимално много ползи.

Какво ти даде фрилансърството и какво взе?

Да съм фрилансър за мен е възможност да управлявам и разпределям времето си според целите си. По този начин човек се учи сам кое е най-добро за него и за професията му.

Когато ти определяш правилата и начина, по който да извършваш дейността си на работа, смятам че можеш да си по-продуктивен и осъзнат.

Какво ми е взело фрилансърството? Времето ми, което напълно съзнателно му отдавам.

Личен архив

Личен архив

Какво искаш да се научиш още да правиш?

Постоянно се опитвам да се усъвършенствам и не спирам да разучавам нови техники и материали в изобразителното изкуство. Човек не трябва да спира да се развива.

Какво би казала на своите клиенти за себе си?

Бих искала клиентите ми да знаят, че могат да ми поверят отговорната задача да превърна нещо на пръв поглед обикновено – като дрехите, които носят ежедневно, в нещо специално и уникално. Да съхранят в него спомен, емоция или момент!

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различна в очите на другите?

Артистична, внимателна и всеотдайна.

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Мога да дам на хората друга гледна точка, различен поглед върху нещата по отношение на дизайн, креативност, изкуство.

Какво би искала да чуваш всеки ден ако имаше кой да ти го каже?

Личен архив

Личен архив

Ти можеш. Обичам те. Вярвам в теб.

Къде и как да те намерят?

www.facebook.com/LemonsHandMades

www.instagram.com/lemons_design

*Интервюто е публикувано без редакции 

Пишете на Даяна на lemonshandmades[@]gmail.com и изразете себе си чрез уникален дизайн.

Дали човек се отдава на изкуството или изкуството изпълва човека до степен, в която търси начин да се себеизрази?

Отдавате ли се на страстта си към рисуване, ръчна изработка, музика и/или литература? Незвисимо дали ще изберете това да се превърне във ваш бизнес или ще е вашето си нещо, границата между работа и хоби е малка.

Намерихте ли начин да спечелите пари от хобито си? Пишете ми, нека заедно намерим решение.

А ако още не сте се абонирали за седмичния ми бюлетин – сега е моментът. Като част от общността на Juls’ Psychology съм ви приготвила специални изненади, които са си лично за вас. Чакам ви!

Ваша,

[wysija_form id=”1″]

You Might Also Like