Моят път

Таня Костадинова: “Предприемачеството е успешна адаптация”

Tanya Kostadinova Stanimir Kostadinov Kanapfoods

Кампанията “Моят път” в подкрепа на предприемачеството и собствения бизнес стартира Сезон 6 с представянето на едно невероятно семейство, последвало мечтите и идеалите си. Днес ми гостуват Таня Костадинова, на 34 г., експерт по Маркетинг и реклама и Станимир Костадинов, на 46 г., занимаващ се с Психология на управлението.

Таня и Станимир са основатели на Kanap Foods и тяхната семейна история е истинско вдъхновение за това как възможностите се появяват в мигове, в които най-малко очакваме. Стига да горим в мечтите си и да не се отказваме, можем да се осмелим да ги следваме. Как Таня и Станимир обединяват своя професионален опит, за да създадат нещо качествено, ценно и вдъхновяващо, в което успяват да вплетат личен, семеен и професионален свят? Запознайте се с тяхната история,- “Канап” скоро навърши 1 годинка и им пожелавам още много споделени и успешни мигове. Открийте своето вдъхновение със семейство Костадинови, приятно четене!


Здравейте Таня и Станимир, благодаря ви, че приехте заедно да стартираме сезон 6 на поредицата “Моят път”, в която разказвам историите на успелите предприемачи! Ще се радвам да споделите повече за своите активности и бранд и как успявате да се справяте с всички задачи. Какво правите заедно?

Жонглираме с няколко неща. И двамата правим консултации в областите, в които сме добри. 

Tanya Kostadinova Stanimir Kostadinov Kanapfoods

А заедно създадохме Kanap Foods. Борим се да създадем нещо стойностно. Тръгвайки от самите продукти – натурални и качествени храни. И бизнес, който създава добра работна среда за развитие на хората и достойно заплащане.

От колко време сте в тази сфера и  това ли е единствената ви професия в момента?

Освен консултанти, маркетолог и търговец, сме и родители на 2 прекрасни момиченца. Стела и Лора 🙂 

Таня се занимава с маркетинг над 10 години, а с консултации от тази. 

Станимир се занимава с търговия на бързооборотни стоки над 20 години, а с консултации над 3 години. 

Таня: Пробивът ми в маркетинга беше сериозно предизвикателство! Точно се дипломирах и дойде кризата през 2009. Бизнесът започна да реже от маркетинг. За да започнеш някъде искаха опит, а аз имах само диплома. 

Трябваше до 3 месеца да си намеря работа. Започнах в голяма международна компания с уговорката, че ако се отвори позиция за маркетинг, като вътрешен кадър съм с предимство. 

Отвори се, когато тръгнах да напускам. Времето ме срещна с 2 девойки, с които си направихме маркетинг агенция. Тук историята е прекалено дълга. 5 годишна. Накратко най-богатият период в живота ми откъм преживявания, уроци и тежки моменти. Имаше периоди, в които изкарвах смешни пари. И се налагаше да правя промоции, за да вържа някакъв доход. Притеснявах се да не срещна някой мениджър, с който съм имала бизнес среща по-рано. Щеше да е неловко :))) 

Разминаване в ценностите и очакванията накрая ни разделиха.

И тъй като не бях работила в корпоративния свят на висока позиция, реших да опитам. Обичах предприемачеството и вярвах, че мога да бъда такава и в корпорация.

Попаднах на супер интересно място! Участвах в изграждането на маркетинг екип. В създаването на 2 бизнеса. Единият от 0. Създаването на нова идентичност на няколко компании в сферата на финансовия лизинг. Изключително наситен и богат период откъм опит! И взаимоотношения с прекрасни хора 🙂 

После се оттеглих за малко, за да родя втората ни дъщеря Лора. С нейната поява започнахме активна работа по Kanap Foods. А след като оживях от ковид и минах през дълъг и сериозен период на осмисляне за моя път в маркетинга и бизнеса, реших, че продължавам с консултации. В посока стратегически маркетинг. 

Tanya Kostadinova Stanimir Kostadinov Kanapfoods family business

Не беше лесно решение, тъй като стават много старта в семейството. Но семейството ме подкрепя.

И вярвам, че дълбокият смисъл ражда добри неща! 

Станимир  е стартирал своя професионален път в още по-трудни години. Началото на прехода. Бил е стюард, масажист на плажа… без заплата, без осигуровки. Каквото си изкараш. Докато един негов приятел не го въвежда в търговията. 

Минава през най-различни позиции и компании. Търговец, супервайзор, мениджър, директор. Работил е с най-различни категории. Вода, млечни продукти, био и еко храни… Но целият му над 20 годишен опит е в сферата на бързооборотните стоки. А работи с натурални и био продукти от близо 10 години. 


Спомняте ли си кога и как взехте решение да започнете с това начинание?

Ние го обмисляме от години. Искаме да оставим нещо добро след себе си. Вярваме в хубавата и качествена храна. Тя е част от живота ни. Често обикаляме по 5 магазина, за да си купим храната, която обичаме. 

Но затварянето ни миналата пролет заради корона, ни бутна да действаме с наш бизнес. Нямахме търпение да вдигнат извънредното и да запретнем ръкави 🙂 Решихме, че няма повече време за чакане. 

Винаги сме вярвали, че комбинацията ни като експертиза, личности умения и качества, е много подходяща за правене на бизнес 🙂 


Какви цели искахте да постигнете чрез бранда?

Tanya Kostadinova Stanimir Kostadinov Kanapfoods

Мисията са ни качествени и вкусни храни. Без имитации и компромиси с качеството. Искаме, когато човек държи в ръцете си продукт на Канап да е спокоен, че занася у дома си ХРАНА. Проста, вкусна и истинска 🙂 

Целта ни е да бъдат лесно откриваеми. С повече точки на продажба. 

Мечтата ни е да създадем компания, в която хората мечтаят, развиват се и преуспяват. Да подкрепяме малки производители, които създават стойностни продукти. 

Как се насочихте именно към предлагането на този тип услуги/продукти?

Първо тръгна от нас самите. Така започнахме да живеем преди близо 10 години. Внимателно да подбираме храните си. Да предпочитаме локални и чисти продукти. 

А с имането на деца това още по-силно култивира отговорност към този тип хранене. Възпитаване на съзнателно хранене чрез примера в семейството. 

Друг фактор е възможността да помогнеш.

Повечето производители не разбират от маркетинг и продажби, а без това трудно има успешен бизнес.

Има невероятни производители. С грабващи истории. Искаме да бъдем част от техния път към успеха! 🙂 


Tanya Kostadinova Stanimir Kostadinov Kanapfoods family business

Кои бяха най-трудните ви стъпки в началото?

При нас трудностите са доста комплексни, тъй като говорим за семеен бизнес. 

Може би първото бе да повярваме, че корона не е спирачка, а възможност.

Отделно старта на Канап е в унисон с появата на втората ни дъщеря Лора. И натовареността в семеен план беше доста сериозна. 

Друг момент беше, че стартирахме. Нещата тръгнаха добре и трябваше да изтърпят една сериозна пауза, тъй като Таня се разболя много тежко от корона. И нищо друго нямаше значение в тези седмици. 

Но освен житейските неща най-големите трудности бяха: полагането на основите, защото работиш и стиковаш много хора. Личностното предизвикателство да израстнеш бързо, за да съвместяваш няколко роли успешно. И разбира се, половината неща не се случваха по план.

Но предприемачеството е успешна адаптация 🙂 


Кои са най-големите ви успехи?

И двамата работим това, което ни зарежда и носи смисъл. Заедно сме си помагали в много трудни моменти. 

Въпреки цялото ежедневие и съвремие, се стараем да помагаме на всеки с каквото можем. 

Мечтаем дръзко. В мащаб. И рискуваме. Не търсим оправдания в средата. Работим честно и открито за нещата, в които вярваме! Винаги в мисъл и отговорност към другите. 

А семейството ни е дар от Бога, така че за него може да сме само благодарни 🙂 

Какво е за вас да имате собствен бизнес? 

СЪЗИДАТЕЛНА СИЛА. 

Tanya Kostadinova Stanimir Kostadinov Kanapfoods family business

С какви хора ви събраха вашите професии и бизнес?

Най-различни. Зареждащи и изцеждащи. Интелигентни и не толкова. Хора, от които можеш да учиш. Хора, с които оставаш приятел. Пъстър свят, пъстър бизнес! 

Какви са отношенията ви с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски? 

Срещат се и от двете. 

На кого предавате своето ноу-хау? 

Станимир консултира бизнеси в сферата на бързооборотните стоки. Това го зарежда! Така че там споделя наученото през последните 20 години. 

Таня до скоро с екипа в работата, а вече с бизнесите, които консултира. 

И двамата имаме мрежа от колеги, които уважаваме и често обменяме опит и идеи с тях. Безценно! 


За какво не намирате време в ежедневието си?

Срамно е, но за активен спорт. И двамата много обичаме спорта! Той е нашето розово хапче :). Еквивалент на хубавата книга и класното кино. 

Но знаем, че е период на лек застой. И няма да продължи дълго :). Но дори и в момента намираме начини да се движим.

Всяка ден правим разходки. Понякога включваме тичане, каране на колело, плуване, гимнастика, ролери с децата. Хубавото е, че те се радват и Стела редовно ни говори колко е важно да се спортува 🙂 

Tanya Kostadinova Stanimir Kostadinov Kanapfoods

Какво ви кара да отпочинете?

Децата. Желанието да се видим с приятели. Да сменим обстановката. 

Или да отидем на ресторант, за да бъдем само двамата. 

Какво ви кара да се усмихнете?

Децата 🙂 Добрите хора 🙂 Успеха 🙂 

Каква подкрепа намирате в семейството и близките си?

Безрезервна любов и грижа. 


Как се справяте с несигурността и страховете си? 

Разговаряйки помежду си и със себе си.

С действия. 

С молитва 🙂 Кремиковският манастир ни е любимо място и често ходим там. 


Какво ви пречи в работата ви? 

Непрофесионализмът, който срещаме в работата си с различни хора. 

Ако можете да промените нещо в живота си, какво би било то? 

Нищо. Но ако можехме на ниво държава, бихме искали хората да живеят по-добре. 

Tanya Kostadinova Stanimir Kostadinov Kanapfoods family business

Какво искате да се научите още да правите? 

Много неща. Таня иска да говори и познава виното като сомелиер. Да се гмурка. Да говори френски. Да лети с балон. Да прави торти … 

Станимир иска да плава в открито море. Да скочи с парашут. Да посети космоса. 

Но може би най-важното е да бъдем добри родители. 

Какви качества и познания мислите, че са жизнено важни за успеха ви? 

Честност. Амбиция. Упорство. Креативност. Промяна. Дързост и смелост. 

Кои са трите думи, които ви описват като хора и ви правят различни в очите на другите? 

Станимир – честен, креативен, упорит. 

Таня – смела, лидер, позитивна. 


Tanya Kostadinova Stanimir Kostadinov Kanapfoods

Кое е най-ценното, което можете да дадете на другите?

Позитивизъм и подкрепа. 

Какво бихте искали да чувате всеки ден ако имаше кой да ви го каже? 

България е едно от най-хубавите места за живеене. С едни от най-щастливите хора. 

Нещо специално искате ли да кажете на хората, които ще намерят личното си вдъхновение във вашата история?

Да бъдат дръзки в мечтите си. Да се обграждат с хора, които биха ги подкрепили. Хора, от които има какво да научат.

И да не се страхуват, защото животът е твърде кратък и интересен 🙂 


Къде и как да ви намерят?

info@kanapfoods.bg 

Fb/KanapFoods 

Instagram/kanapfoods

LinkedIn/KanapFoods


*Интервюто е публикувано без редакции,  а снимките са предоставени от Таня Костадинова


Открийте своето вдъхновение!

Ако и вие търсите начин да повишите своята автентичност, иновативност и креативност, надникнете в материалите по-долу. Приложете свободно инструментите за работа с личната автентичност, за преодоляване на бариерите пред ефективното самоосъзнаване и за личностна трансформация посредством иновативност и креативност “InnovaCeption“. Имате въпроси? Осмелете си да ми пишете!

Възползвайте се от тренингите за свободно ползване с некомерсиална цел. Развивам ги с много обич и грижа и вярвам, че ще намерете нещо и за себе си.

Това е моят подарък за вас, защото вярвам във вас! Бъдете смели и вие!


Бъди автентична личност в бизнеса си!

Включи се в инициативата “Автентичен личен бранд” и се свържи отново със своите идеи, мисли, емоции и ценности. Бизнес психологията може да ти помогне да се почувстваш по-добре в кожата си, защото ти не си своя бизнес! Ти си много повече от реквизити и титли, статус и придобивки. Ти си жива и пълнокръвна личност, в чиято уязвимост и несъвършенство има толкова истинност и красота. Поискай да бъдеш себе си!

Потопи съзнанието си навътре и се самопровокирай, това е моят подарък за теб, защото вярвам в теб и смисъла от теб.


Осмели се да покажеш онази искрица, която те прави уникална, креативна, талантлива и красива личност и изследвай в следващите 8 дни своята автентичност. Към всяка тема ще намериш подаръкличен бизнес тренинг за свободна работа с некомерсиална цел, създаден от мен за теб. Възползвай се и виж как можеш да подобриш връзката със себе си и другите през своя личен бранд.


Важно е да помниш, че инструментите са предназначени за по-дълбинна психическа промяна и е нормално да почувстваш несигурно по време на работа. Ако почувстваш, че в някоя тема дискомфортът е твърде голям, пиши ми! Не е нужно да минаваш през трудностите с усещането, че си сам/а. Заслужаваш повече лекота! Успех!


За кого е подходяща инициативата „Автентичен личен бранд“?

 • Собственици на бизнес;
 • Консултанти, специалисти и търговци;
 • Обучители & треньори;
 • Мениджъри на процеси и хора;
 • Бизнес лидери & предприемачи;
 • Фрийлансъри;
 • Всеки, който работи за името си.


Как да си върнеш смисъла от труда?

Ако и ти някак усещаш, че не знаеш накъде да продължиш да се развиваш  и губиш чувството си за смисъл от труда, се опитай да намериш отново себе си през модела за личностна трансформация посредством иновативност и креативност “InnovaCeption: Мисли като създател”. 

Открий в какво гориш и почувствай отново дълбок и личностен смисъл от своя труд.


Бъди творец на труда си и гори, но не прегаряй!

В дните, в които усещаш, че бизнесът ти се е превърнал в паразит и се храни с всичките ти ресурси, потърси нови гледни точки и промени културата си на полезност. Бизнесът се прави от хора за хора, а най-важният ресурс за успеха си ти!

Инвестирай в себе си уверено и постигай целите си с повече лекота – открий какви са личните ти бариери пред ефективното осъзнаване. Използвай майндфулнес стратегии и бизнес психологически инструменти, за да постигаш онова, към което се стремиш, със субективното усещане за лекота и удовлетвореност.

Върни отново баланса в живота и бизнеса си!


Готов/а ли си за действие?

Изпрати ми своята история или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:

  Julika Novkova Business Psychologist  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

  You Might Also Like