Аз обичам себе си

Кои сме ние – дисекция на Аз-а

Pexels.com

Как се самоопределяме? С кои думи-описания ще нарисуваме своя портрет? Какво ни прави “нас”?  Това е въпросът-задача, пред който често се изправяме на един по-късен етап в живота си, когато сме натрупали опит със себе си и личността си и някак изведнъж осъзнаем, че не можем да се съберем в единно цяло и не можем да организираме качествата, уменията, постиженията и талантите си в единно съзвучие. И когато този проблем се пренесе на полето на професионалното развитие, неминуемо започваме да си задаваме въпроси за смисъла си не само като професионалисти, но и като духовен смисъл и полза от дейността ни като личности.

Кариерното консултиране има и една дълбинна сфера, която касае психологията на дейността ни и откриването на личен духовен смисъл през нещата, които правим за другите. Тук ключовите думи са “лична полза”, а стремежът е да отдаваме и променяме не само себе си, но и околните. Най-отчетлива е кризата на идентичността при хора, които се опитват да сменят професионалните си коловози. За тях преди 7 години създадох този прекрасен инструмент, с който да надникнете в себе си без суета, без срам и излишни очаквания и някак с повече обич, себеприемане и оценка на всички положени усилия да се самоизградите дотук. Не спирам да усъвършенствам тази статия през няколко месеца, защото тя е сред най-четените в блога и знам колко ви е важна и как се връщате към нея отново, и отново.

В предходни статии се фокусирах върху формирането на Аз-образ и представата за себе си в бизнес аспект (тук, тук и тук). Днес ще си поговорим за това как да разберем каква е личната ни самооценка във вътрешен план. Едно друго търсене в посока “Кой/коя съм Аз” без социални, икономически и академични атрибути, титли и обвивки. Без лъскави опаковаки и празни, кухи фрази, които пишем понякога в своите биографии или в маркетинговите си кампании. Не е нужно да правим личностни въпросници до безкрай, за да добием представа как се възприемаме, понякога и свободното мислене и чувстване дават добри резултати. От мен имате посока, стъпки и паузи, останалото е от вас!

Тази кампания за 7 години набра толкова популярност, а самият инструмент се превърна в толкова важна първа, тиха и смела стъпка, че породи кампанията ми в социалните мрежи #тиимашзначение. Днес това е най-разпознаваемият в публичното пространство личен тренинг, който съм създавала и се радвам, че спирате тук и сега, за малко, за да видите себе си през моите очи, така, както аз ви виждам: малко уморени, леко обезверени и объркани, но решителни и смели и харесващи се, въпреки всичко. Грижата за себе си НЕ Е джънк храна за душата, моля ви, погрижете се да ви е добре!

Отделете си време, ако сте решили да прочетете статията и си подарете едно различно преживяване. Ако сте твърде заети в момента, то отложете за по-късен етап. Пригответе си нещо за писане, нещо за освежаване и може би спокойна музика. Създайте си атмосфера и настроение и се отнесете с уважение към нуждата да намерите отговорите си вътре в себе си. 

Това е статия-тренинг, затова ще ви трябва малко предварителна подготовка:

 • спокойствие и тишина;
 • средства за записване според предпочитанията ви;
 • чаша с напитка.

Следвайте стъпките хронологично и не прескачайте до края на статията с нетърпение. Умението да отлагаме е ключово за всеки успех, било то малък или голям. Ако имате доверие в процеса и себе си, ще осмислите защо е важно да преминете оттук с внимание, фокус и разбиране, че отговорите понякога не идват с думи, а с усещания, спомени и картини. 

Задачата е да улавяте асоциациите, да описвате картините и спомените, мечтите и плановете, които възникват във вас на всяка крачка. В първия етап ще генерираме съдържание, във втория – ще го подредим, а в третия – ще го осмислим. Последните два етапа са насочени към анализ на възприятията и майндфулнес интегриране. Дайте си време да мислите и чувствате на части, после вижте цялото и накрая открийте смисъл да приемете цялото си в този му вид, в който сте го излели тук и сега. И най-важното, дайте си правото след 5 минути да виждате и себе си, и света си по коренно различен начин! Бъдете свободни и творци на представата за себе си и своя личен път! Успех!

Поискай да продължаваш


Етап 1: Аз и моите думи за мен

Направете си бърз експеримент, за да добиете представа как мислите за себе си. Обрисувайте се с първите 10 думи или израза, които ви дойдат в съзнанието. Постарайте се да запишете всяка дума или образ, които ще се появят в мислите ви. Не подхождайте селективно и самокритично. Запишете думите си без да ги подреждате по степен на важност или логика.

Кои са първите 10 думи, които се появяват, когато мислите за себе си?

Можете да продължите със статията едва след като завършите този етап.

Харесва ли ви онова, което прочетохте? Описва ли ви напълно? Изобразява ли дълбочината на Вашата личност и светоглед през тези 10 думи? Доволни ли сте от асоциациите, които имате със себе си? Колко силни думи използвахте? Безлично ли е някак си? А съгласни ли сте с тези думи, или те някак отразяват повече чуждо мнение. 

Можете ли да добиете представа за личността, която сте описали? Аз ли съм това?


Създавай своята представа за себе си

Етап 2: Аз и моите преживявания

Твърде вероятно е да чувствате, че сте пропуснали важни аспекти на личността си, когато мислите за себе си ограничено, в рамките на 10 думи. Сега можете да допишете какво още сте, но вече под формата на личностни качества, умения, силни и слаби страни, постижения от различни области – не само професионални, но и спортни, хобита, социална дейност, каузи, семейни и приятелски връзки. Отново записвайте първите си асоциации. Продължете със статията едва, когато сте уверени, че сте изчерпали списъка си.

Харесвате ли онова, което произвеждате под формата на дейност и продукти от дейността си?


Етап 3: Аз съм себе си

Мислите си, че списъкът ви е готов, нали? Поне изглежда някак по-завършен в сравнение с първия етап. Опитайте се обаче да го довършите, като този път добавим нови условности.

Опишете отново, на празен лист, личността си без да използвате нито една от следните категории:

 • своето име;
 • пол;
 • социален статус;
 • образование;
 • професия;
 • постижения;
 • приятели;
 • каузи;
 • хобита;

Целете се в нещата, които мислите, харесвате, чувствате, цените, правите. В какво вярвате, какво ви мотивира и движи напред, какво ви спира? Към какво се целите и кога сте непримирими. От какво се боите и кога ви боли, как ставате и продължавате?


Мисли открито за себе си

Етап 4: Аз виждам себе си

Можете ли да сравните трите списъка? Какви са основните разлики, ако има такива? Допускам, че образът от втория лист изглежда доста по-“заземяващо”, конкретно и удовлетворяващо по сравнение с първия, който е може би донякъде пунктоален, но и суховат и ръбат. Третият лист вероятно е някак по-ефирен и му липсва конкретност, но пък най-пълнокръвно ви описва като ритъм на дишане, възприятие и личен смисъл. Възможно е едва всички взети заедно да ви описват някак по-пълноценно, всеобхватно, разпознаваемо, завършено и Човечно, не мислите ли?

Когато затворим очи за “придобивките” като професия и обобщаващите (и обезличаващи) демографски белези като “родител” или “пол”, то оставаме една гола и уязвима същност, изтъкана от емоции, преживявания, копнежи и мечти, смелост и страхове.

Онова, което ни прави живи и пълнокръвни, е знанието, че винаги нещо ще липсва и това не е пречка пред пълноценното ни съществуване и дейност.

Точно това ни свързва с околните, както бях разказала в предходна статия (“Умението да се свързваме с другите”).

Щом описвате себе си през емоции и преживявания, то защо сте склонни да ги орязвате и скривате така дълбоко в себе си, че с годините стават недосегаеми дори за вас? И наистина ли емоционалният ви свят не би могъл да ви послужи за по-добър прочит, когато мислите за себе си? 

Научете се да работите и през трудните емоции, когато мислите за себе си и взимайте решения за бъдещето си не през реквизитите си, а през уменията си да създавате, творите, иновирате и коригирате минали решения. Бъдете спокойни и уверени, че не съществува съвършен личностен или пофесионален тип, който да ви поведе към личен или кариерен успех. 

Ценете онова, което виждате, че сте, можете и правите с повече приемане, без толкова самокритика и с повече лична грижа за нуждите си.


Етап 5: Аз приемам себе си

Сега е моментът да обхванете чашата си с ръце, да се заслушате в музиката вътре и извън себе си. Да, мога да разбера, че може и да нямате точен отговор как да продължите с кариерата.  Осъзнавате ли колко е важно как мислите за себе си? Колко е важно как се чувствате със собствената си личност и със знанието как избирате да решавате проблемите си – борбено и смело, през изчакване и колебания, през бягство и отрицание. 

Собствените ви мисли са онова, което ви саботират в огромна част от времето чрез свръханализ и умора да разсъждавате над невъзможни решения. Собственото ви тяло ви парализира за действена промяна през страх, тревога, напрежение. Пак във вас е силата да погледнете от друг ъгъл на житейската си мъдрост, на добрите си решения, на свободната си воля и да осмислите, че няма как да загубите това, докато се грижите да сте добре със себе си.

Вече знаете какво можете да дадете на бъдещите си клиенти, вече сте го излели на листа. Вече знаете и от какви инструменти имате нужда, за да се развивате и да преодолявате спецификите на личността си и трудните си емоции. 

Просто се опитайте да приемете, че форматът, в който ви има тук и сега, е достатъчно ОК, за да бъдете смел, действен и креативен човек.

Колкото повече градите самооценката си на върху “придобивки” , реквизити и белези (като дипломи, сертификати, награди, признания, титли и прочие), толкова по-малко ще отдавате значение на уникалния си светоглед, който всъщност най-вероятно лежи в основата на публично признатите ви успехи. И колкото по-малко се осланяте на вътрешния си неповторим свят, толкова по-обезличени ще се чувствате, независимо колко успешни смятат околните, че сте.


Вие сте онова, което правите  за  и със себе си

Независимо дали го осъзнавате или не, вие ще се държите така, както разсъждавате за себе си. Колкото по-уверени сте в себе си, колкото повече  харесвате дейността и полезността си, колкото повече приемате личните си сили и ограничения като единно цяло, толкова по-удовлетворени ще се чувствате от действията си тук и сега и занапред.

Станете експерт по въпросите на личността си и се грижете за нуждите, ума и емоциите си със същата отговорност, с която развивате своите умения и инструменти за решаване на въпроси. Продавайте умения, инструменти и техники, а не личността, времето и морала си. Докосвайте другите през ползи, идеи и философии и избягвайте да абсорбирате чуждите егоистични и самоцелни влияния.

Вярвам, че най-важният проект, над който имате да работите, е подобряването на връзката със собствената си личност, с тялото и с онези значими хора и каузи, в които искрено горите. И разбира се, не прегаряйте!

Стани ескперт по личността си

*Ако изпитвате затруднения да осмислите резултатите от асоциациите си в това упражнение или усетите емоционален товар, можете да ми пишете за консултация или да се обърнете към личния си психолог/терапевт. 

Самонараняващите мисли и трудните емоции могат да бъдат овладени с помощ и не следва да се подценява тяхната разрушителна сила, нито пък заслужавате да минавате през тази криза с усещането, че сте самотни и неразбрани.

Обичайте себе си!

Понякога е по-лесно да поискаме промяна, отколкото да продължим да я случваме в реалността си, имам разбиране и оставам тук за вас, за да имате инструменти и познание и да бъдете иновативни, креативни и продуктивни, без да прегаряте!

Бъдете свободни и щастливи!


 

Искаш да промениш начина, по който гледаш на себе си?

Изпрати ми своята история или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist
  Н


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!


  You Might Also Like