Аз обичам себе си

Кои сме ние – дисекция на Аз-а

Pexels.com

Как се самооределяме? С кои думи-описания ще нарисуваме своя портрет? Какво ни прави “нас”? 

В предходни статии се фокусирах върху формирането на Аз-образ и представата за себе си в бизнес аспект (тук, тук и тук). Днес ще си поговорим за това как да разберем каква е личната ни самооценка във вътрешен план. Не е нужно да правим личностни въпросници до безкрай, за да добием представа как се възприемаме.

Предлагам ви алтернатива на тестовете – свободни асоциации. Отделете си време, ако сте решили да прочетете статията и си подарете едно различно преживяване. Ако сте твърде заети в момента, то отложете за по-късен етап.

Pexels.com

Pexels.com

Това е статия-тренинг, затова ще ви трябва малко предварителна подготовка:

 • спокойствие и тишина;
 • средства за записване според предпочитанията ви;
 • чаша топла напитка.

Следвайте стъпките хронологично и не прескачайте до края на статията с нетърпение. Умението да отлагаме е ключово за всеки успех, било то малък или голям.

Етап 1: Аз, поетът

Направете си бърз експеримент, за да добиете представа как мислите за себе си. Обрисувайте се с първите 10 думи или израза, които Ви дойдат в съзнанието. Постарайте се да запишете всяка дума, която ви дойде в съзнанието, не подхождайте селективно. Можете да продължите със статията едва след като завършите този етап.

Харесва ли ви онова, което прочетохте? Описва ли ви напълно? Изобразява ли дълбочината на Вашата личност и светоглед? Доволни ли сте от асоциациите, които имате със себе си? Колко силни думи използвахте? Безлично ли е някак си?

Можете ли да добиете представа за личността, която сте описали?

Етап 2: Какво ми липсва?

Твърде вероятно е да чувствате, че сте пропуснали важни моменти – можете да ги допишете сега. Отново записвайте първите си асоциации. Продължете със статията едва, когато сте уверени, че сте изчерпали списъка си.

Етап 3: Аз съм себе си

Pexels.com

Pexels.com

Мислите си, че списъкът ви е готов, нали? Опитайте се обаче да го довършите, но този път с малко условности. Опишете отново, на празен лист, личността си без да използвате нито едно от следните:

 • своето име;
 • пол;
 • социален статус;
 • образование;
 • професия;
 • постижения;
 • приятели;

Можете ли да сравните двата списъка? Какви са основните разлики ако има такива? Допускам, че образът от втория лист изглежда доста по-“мистично”, безплътно и ефирно. И заедно с това някак по-пълнокръвен и разпознаваем, завършен. Човечен.

Когато затворим очи за “придобивките” като професия и обобщаващите (и обезличаващи) демографски белези като “родител” или “пол”, то остава… една гола същност. Изтъкана от емоции, преживявания, копнежи.

Онова, което ни прави живи и пълнокръвни.

Точно това ни свързва с околните, както бях разказала в предходна статия (“Умението да се свързваме с другите”).

Pixabay

Pixabay

Щом описвате себе си през емоции и преживявания, то защо сте склонни да ги орязвате и скривате така дълбоко в себе си, че с годините стават недосегаеми дори за вас? И наистина ли емоционалният ви свят не би могъл да ви послужи за по-добър прочит, когато мислите за себе си?

Етап 4: Аз приемам себе си

Сега е моментът да обхванете топлата чаша с две ръце и да се взрете в себе си. Осъзнавате ли колко е важно как мислите за себе си? Собствените ви мисли са онова, което ви сабиторат в огромна част от времето.

Личните ви убеждения и възприятия за вас самите.

Колкото повече градите самооценката си на външни “придобивки” и белези, толкова по-малко ще отдавате значение на уникалния си светоглед. И колкото по-малко се осланяте на вътрешния си неповторим свят, толкова по-обезличени ще се чувствате.

Вие сте онова, което мислите за себе си

Pixabay

Pixabay

Независимо дали го осъзнавате или не, вие ще се държите така, както разсъждавате за себе си. Колкото по-уверени в себе си бъдете, колкото повече се харесвате и приемате, толкова по-удовлетворени ще се чувствате от действията си.

*Ако изпитвате затруднения да разчетете резултатите от асоциациите си в списъка или сметнете, че има нещо обезпокоително, веднага се свържете с мен или друг специалист. Самонараняващите мисли могат да бъдат овладени с помощ и не следва да се подценява тяхната разрушителна сила.

Обичайте себе си!

Личният бизнес тренинг е моделът, който съм разработила като психолог и бизнес треньор, чрез който ще достигнете отново до себе си и ще се видите такива, каквито сте. Понякога е по-лесно да поискаме промяна.

Ако търсите как да харесвате повече себе си, надникнете в тази инициатива в подкрепа на жените лидери и връзката им със себе си и телата им. Бъдете свободни и щастливи!


Искаш да промениш начина, по който гледаш на себе си?

Изпрати ми своята история или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

   

   

   

   

   

   

  You Might Also Like