Дигитален образ

Какво казва за нас профилът в социалната мрежа?

Pixabay

Замисляте ли се какво поставяте на стената в профила си в социалната мрежа? Ако непознат отвори – какво ще намери? Ще му хареса ли? А на вас харесва ли ви?

Според глобалните статистики за човешки ресурси, делът на работещите в сферата на свободната практика (фрийлансъри) нараства непрекъснато и до няколко години се очаква по-голямата част от човечеството да работи в този формат. Огромна част от търгуването на услуги се извършва в полето на социалните мрежи.

Първото впечатление за човек се формира невероятно бързо, както подробно разясних в предходна статия по темата. Онова, което споделяме и харесваме в социалните мрежи, оказва силно влияние върху дигиталния ни Аз-образ.

Pixabay

Pixabay

Нерядко се сблъсквам с това клиент да не успява да раздели личния от  професионалния облик в социалния си профил. Защото не е фирма например и не е наясно къде да представя портфолиото си. И някак се оказва „приятел“ с клиентите си. А това крие известна доза риск. Ако поддържате само професионален профил, контролирайте количеството лична информация.

В личния си живот всеки от нас се чувства свободен да изразява открито своите вярвания и убеждения чрез поведение и коментари. В бизнес план обаче нещата не стоят точно така.

Налага се да филтрираме много внимателно посланията си.

Всеки път, когато комуникираме в мрежата, предаваме ценностите си. Неуместните коментари, фрустрирани реакции и гневливи изблици формират определен имидж в очите на околните. А ако от тези околни зависи печалбата ви?

Днес е много трудно, да не кажа невъзможно почти, да скрием лична информация за себе си, колкото и да се стараем. Дори гледаме с известна доза недоверие на хора, които нямат никакви профили в социалните мрежи. Тези индивиди живеят извън мрежата, не споделят интересите ни, не ни допускат в живота си. Сякаш се крият.

Pixabay

Pixabay

Допускането в личното донякъде събужда доверие, особено ако съдържимото в профила потвърждава думите ни и кореспондира с цялостното ни представяне. Това е ценно предимство в дигиталната ера и е

личен ангажимент да филтрираме информационния поток за себе си

Поне в степента, в която можем. В посоката, която искаме.

Когато търсим човек, с когото да работим, искаме той да бъде експерт. Но е важно и какъв е самият човек като личност. Любопитството е присъщо на всички хора и не се съмнявайте, че ще проверят профила ви.

Предпочитаме да работим с хора, които възприемаме като „добри“ и „позитивни“.

Темата за „доброто“ е философска и като психолог избягвам тази квалификация за човек. Фокусирам се върху това дали представянето на човек в публичния профил е достатъчно издържано и каква информация дава за него.

До колко е уместно личният Ви живот да има широка публичност когато градите определен имидж?

Pixabay

Pixabay

Как прекарвате времето си, колко работите и с какво запълвате деня си, е изключително видимо. Уместно ли е да сте в сладкарница в работно време, да се снимате с шоколадовата си торта и да го качите в профила си, ако уж бързате и закъснявате с предаването на проект. Работите или висите в мрежата?  Как ще реагират клиентите и партньорите ви, които имат достъп до профила ви? Доверието…

А знаете ли колко хора проверяват достоверността на твърденията ни като сверяват думите ни с информацията от профилите в социалните мрежи? Както се казва, на първо четене се сещам за това:

  • Клиенти
  • Потенциални заинтересовани лица
  • Работодатели
  • Служители
  • Партньори
  • Конкуренти
  • Кредитни и банкови институции
  • Застрахователи

Независимо дали имате собствен бизнес или сте фрийлансър, винаги препоръчвам отделянето на дейността от частния живот посредством създаване на професионален профил.  Някои избират да имат и личен профил, и бизнес страница. Други си градят имиджов профил, смесвайки лично с бизнес. За трети отпада да имат лична страница и поддържат само бизнес канал.

И тук не се заемам да критикувам кой подход е най-ефективен. Вярвам, че има много канали, с които да си служим, стига да бъде целенасочено и обмислено.

Профилът в социалната медия се поддържа лесно, насочен е директно към клиентите и дава възможност за висок контрол на информационния поток, а от там – и на имиджа ви. Можете да включите в приятелския си кръг в личния профил и свои клиенти – но на ваша отговорност.

Pixabay

Pixabay

Нали знаете това с отбелязването как работи? Наскоро клиент ми се оплака, че приятел я отбелязва на снимка от екскурзията им, на която тя е по бански и това се появява на стената ѝ.

Поради лична нейна небрежност е пропуснала да отбележи с тикче настройки на поверителността, забраняващи да се публикува без одобрението ѝ.

Коментарът беше, че от една страна се е разгневила на себе си и непредвидливостта си. От друга – на приятеля си, неуважил личното ѝ пространство. Но, както горчиво сподели, най-некомфортно се е почувствала, че първото “харесване” дошло от клиент: “Един от сериозните ми, който ме вижда само с костюм – как да застана пред него сега, чувствам се неловко.”.

Ако ви притеснява подобна публичност – контролирайте онова, което е по силите ви.

Защо правя тази важна вметка? Ами контекстът има значение! Какъв е вашият бизнес? Ако е рафтинг или бар на плажа, то появата на ваша снимка по бански си е чиста проба реклама!

Какво целите с посланията си? Самоцелното присъствие не ви добавя никаква стойност, а показността в повечето случаи дразни. За да бъде успешно комуникирането, то хората трябва да ви приемат и харесват.

Колко да споделите за себе си и живота си? Дали демонстрирайки определен начин на живот, който кореспондира с бизнес ценностите ви, можете да докажете експертността си? Преценете сами!

Комуникационна стратегия е мощен инструмент ако знаете каква цел имате и как да я достигнете.

Кое е най-важното в бизнес профила ни?

Pixabay

Pixabay

Може да ви се стори невероятно, но това каква информация ще вложите в бизнес страницата си, е относително маловажно. Много по-голяма тежест при формиране на впечатление има това КАК казвате нещата, които искате.

А това включва качествено съдържание, въздействащи послания, видео и изображения. И най-вече – вашето отношението към собствения ви бизнес под формата на

коментари и отношение към бивши и настоящи клиенти и случайни, критикуващи „минувачи“

Как решавате проблемите си с тях, влизате ли в остри спорове, какъв език използвате.

Честно казано, това е най-отблъскващото в една професионална страница – неуместна комуникация. Тя казва толкова много за човека, че независимо колко голям експерт е, може да разколебае на дълбинно ниво – не споделяме общи ценности.

Не можете да прескочите подсъзнателното харесване и се налага да вложите мисъл когато създавате своят дигитален Аз-образ, особено в бизнес контекст. И тъй като темата е много важна – очаквайте скоро продължение за формирането и управлението на дигитален Аз-образ.

Знаете ли какво впечатление оставяте в своите клиенти след преглед на профила Ви? Успявате ли да предадете своите ценности? Пишете ми!

Ваша,

[wysija_form id=”1″]

You Might Also Like