Собствен бизнес

Защо “палецът” във Фейсбук е повече от харесване

Замисляли ли сте, че емоционалните реакции в социалните мрежи значат много повече от “Харесва ми”? Не случайно относително скоро Facebook промениха политиката си и добавиха допълнителни и “пояснителни” елементи към бутана си “Like”. Не ни е достатъчно да покажем, че нещо ни е допаднало. Искаме отсрещната страна да знае точно колко и по какъв начин ни е харесало нещо.

Личният профил може да даде толкова информация за нас, че нерядко се използва за проверка при сверяване и удостоверяване на истинността на твърденията ни (от работодател, кредитни иинституции, застрахователи и пр.).

Невъзможно е да контролираме целия поток на информация, която изтича за нас в пространството, но можем съзнателно да насочваме фокуса като контролирме съдържанието на личната си страница.

Pixabay

Pixabay

С други думи, когато внимаваме какво публикуваме, какво “харесваме” и “споделяме”, с един клик съзнателно филтрираме и моделираме обществената представа за себе си.

Социалните мрежи се превръщат в неизменна част от личността ни и играят огромна роля за отношението, което околните имат за нас. Само един поглед в нечий публичен профил е достатъчен, за да си съставим мнение.

За значението на първото впечатление и как се формира, ви разказах в предходна статия, а днес ще се спра на един аспект на “лайкването” (както вече го наричаме неформално), за който малцина от вас се замислят. Значението на бутона “Like” надминава очакванията ви и това касае с огромна тежест хората, занимаващи се с бизнес.

Как  да подкрепите наистина бизнеса, който ви допада, само с един клик.

Много е просто!

Натиснете бутона LIKE с усмивка!

Pixabay

Pixabay

Всеки път когато харесате нещо, чрез кликване върху бутона, ще спестявате на бизнеса малко средства за популяризиране.

Популяризирането чрез платена реклама във Facebook е нещо, което малко хора с личен бизнес могат да си позволяват. Този тип реклама гарантира, че дадена публикация ще бъде предоставена до вниманието на определен брой хора срещу определено заплащане.

Потенциални клиенти, които вие вероятно не познавате и за които смятат от платформата, че биха били заинтересовани, спрямо интересите в профилите им. Индивиди, които с нормалните средства на Интернет няма как сами да достигнете – не познавате 50 000 души, нали?

Обещанието на Facebook е да достави ендократно срещу заплащане рекламното известие в обсега на толкова хора, колкото може да си позволи човек да заплати. Това няма как да гарантира възвръщанието на инвестицията и НЕ означава, че достигнатите хора действително ЩЕ отворят линка и ще видят онова, което се предлага.

Pixabay

Pixabay

Рекламата е инструмент, който доставя съобщение, но обикновено не носи достатъчно печалба. Често дори е по-скъпа, отколкото човек с малък бизнес наистина може да си позволи.

Трупа се като разход, който във времето поглъща финансовите ресурси на малкия бизнес. А има и по-лесен начин да се преодолее тази бариера.

И тук се намесвате вие!

Когато харесате нещо – помогнете да се развие и да достигне до повече хора без да влагате никакви излишни ресурси, само с един клик.

Всеки път когато натиснете бутона “LIKE”, в информационния поток на приятелите, познатите и клиентите, които ви следват, се появява известие за това действие.

От една страна, така добавяме информация към представата за вашия образ. Информирането кой какво активно харесва надгражда и подпомага да се опознаваме по-добре помежду си. В крайна сметка онова, което харесваме и споделяме, ни определя като личности и моделира възприятието на околните за нас.

От друга страна, всеки клик разширява обсега на една публикация, подпомагайки бизнеса да достигне до повече хора без да трупа разходи за реклама.

Популяризирайте активно смисления продукт, който ви е харесал.

Не се замисляме дали да ударим един “палец” под нечия снимка от екскурзия, мотивационен плакат или сентенция. Но  дали полагаме усилия съзнателно да помагаме  – по този лесен начин – на своите близки и дори на напълно непознати?

Pixabay

Pixabay

Не инвестирате нищо, а дарявате истинска подкрепа, която има и финансови измерения. Мислите, че вашият клик няма да промени нещата?

Не е така! Вижте колко познати имате, до толкова хора има потенциал да достигне малкият бизнес. Ако вие сте харесали нещо, то вероятно ще допадне и на друг от близкия ви кръг. “Предай нататък.

Когато харесвате нечий труд – помогнете му да се развива!

Стартирах блога си, за да заеме ниша в самия ми бизнес. Това привлича към мен аудитория и за почти една година се запознах с толкова много и различни хора!

Всеки ваш “палец” ми е много скъп и ценен! Така инвестирате в мен, но и ми показвате, че съм намерила правилния път. 🙂

Благодаря на всички, които не просто четете статиите ми, но и активно споделяте публикациите в социалните мрежи, коментирате и “харесвате” в официалната страница на блога във Фейсбук.

Динамичен ден!

Ваша,

[wysija_form id=”1″]

You Might Also Like