Собствен бизнес

5 психологически мита за искането на съвет от колега

Pixabay

Никой не знае всичко. Нито за света, нито за себе си или собствения си бизнес дори. Рано или късно стигаме до етап, в който се нуждаем от външна оценка, мнение или съвет. До колко сме склонни обаче да питаме своите “преки” конкуренти или колеги как да подходим?

Често се сблъсквам с особеност в бизнеса – нежелание да попитаме колегите си, за мнение или съвет. Независимо дали са ни “преки конкуренти” или познати експерти колко често сме склонни да задаваме въпроси и в какви ситуации.

Pixabay

Pixabay

Има различни причини да не търсим помощ там, където всъщност можем да я намерим. Ако вече знаете колко ценно е да принадлежите към общност на единомислещи – тази статия не е за вас. Материалът е за онези, които се страхуват, че ще им “откраднат” идеите.

Проведох сред уважавани експерти бързо допитване колко често търсят помощ от своите колеги. Отговорите бяха в двата полюса: сравнително често и по разнообразни въпроси и рядко, при специфични въпроси.

Колкото по-тясно профилирано е знанието, толкова по-малко е допитването до колеги.

И все пак, има причини да търсим второ мнение по различни въпроси, а не само при кризи. До колко сме склонни обаче да го правим? Предлагам ви най-основните спирачки за споделяне на знание в психологически план, заради които не се допитваме:

Мит 1: “Аз знам по-добре”

Нерядко смятаме, че знаем повече и че сме по-добри експерти от околните. Гледаме с недоверие на другите и не бихме потърсили помощ от тях – не приемаме, че са достатъчно компетентни.

Решение: Пълноценно би било да отсеем компетентните от недобрите експерти около себе си. Всеки има критерии за експертност и при желание бихме могли справедливо да отдадем заслуженото на другите. Недоверието в чуждата компетентност отнема от възможността да учим през ценния опит, който другите имат и с готовност и желание биха споделили с нас.

Pixabay

Pixabay

Мит 2: “Няма време за мен”

Страхът от отказ е основна причина изобщо да не се опитаме да направим първа крачка. Дали ще ни отделят време и дали ще вложат достатъчно усилия. И има ли смисъл изобщо да си губим времето да питаме?

Решение: Колкото и да не обичате да отвличате вниманието на хората, помолете ги да намерят малко време. Най-лошото, което може да стане, е наистина да ви кажат “не”. Повечето хора всъщност са готови да ви изслуваш дори да не могат да ви дадат адекватно решение.

Мит 3: “Ако питам – значи съм некомпетентен”

Дали наистина добрият експерт не се нуждае от ничие мнение и съвет, за да успява? Да си експерт не значи, че знаеш всичко. Означава, че умееш да решаваш проблеми. Незнанието не е порок.

Решение: Най-краткият път до получаване на решение е да се допитате до мнението на друг експерт. Всъщност е проява на компетентност да цените собственото си време и усилия като търсите ефективно решение, вместо да проучвате опции на принципа “проба-грешка”.

Мит 4: “Не искам да съм длъжник”

Pixabay

Pixabay

Да поискаш помощ със сигурност отваря вратичка за реципрочност. “Услуга за услуга” е мощен инструмент, който обаче изисква отдаване на лично време и не всеки има желание за това.

Решение: Отдаването на лично време всъщност е размяна на ноу-хау за статус и авторитет. Щом някой се допитва до вас – значи имате значение. Има го и обратното – щом някой отделя от времето си за вас, то значи за него вие си струвате. Не е толкова лошо, нали?

Мит 5: “Никой не може да ми помогне”

Има ситуации, в които действително възниква казус и трудно можем да намерим решение на проблем. Това обаче не следва да е пречка да не се допитваме до колегите си. Дори бих казала, напротив. “Две глави мислят по-добре от една” е казал народът.

Решение: Събирайте колективно ноу-хау дори когато липсва привидно бързо решение. От една страна, това би било полезно за другите ако се сблъскат със сходен проблем. От друга, в хода на търсене, ще успеете да съберете тактики от своите успешни и компетентни колеги-ескперти, които на по-късен етап да използвате.

Заключение:

Pixabay

Pixabay

Създаването на мрежа от контакти е добър начин да се движите само напред и нагоре. Защото ще използвате най-бързата писта – ноу-хау.

Това е изкристализиралото знание на околните, което получавате в готов за употреба, систематизиран вид.

Не се страхувайте да искате помощ, дори при по-банални въпроси. Всяка гледна точка ви прави по-адаптивни, по-бързи във взимането на решения и по-добри при оценка на риска. Не можете да знаете всичко и няма как да преживеете лично всичко, за да натрупате нужния опит.

Най-успешните хора, които познавам, непрекъснато задават въпроси.

Сформирайте около себе си общност на умни и талантливи хора от всякакви области. Но най-вече – от експерти във вашето поле на дейност.

Имате трудности да споделяте ноу-хау? Пишете ми!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like