Собствен бизнес

Как да правите “малък” бизнес като “големите”?

Коя е думата-синоним на печеливш бизнес? Може ли еднозначно да кажем какво ни прави успешни? В специализираната литература често се говори за това колко много качества, умения и познания са необходими, за да стартираме бизнес. Хората, които имат собствен бизнес обаче казват, че всъщност не ти трябват чак толкова много знания и умения, за да започнеш.

Трябват ти просто добра идея, добър бизнес план, много вдъхновение и енергия и желание за успех. Къде е истината тогава?

Наблюденията ми като консултант по изграждане, управление и развитие на бизнес сочат, че истината винаги се намира някъде по средата.

Някои стартират с повече познания и умения, други – с по-малко и не това е определящото за успеха им.

Pixabay

Pixabay

Онова, по което си приличат всички обаче е, че винаги търсят информация как и евентуално кой може да подобри възможностите за техния бизнес.

Добрите практики изискват да развием едно много важно умение – да поставяме правилните хора на правилните места в бизнеса си. На практика това означава първо да познаваме добре себе си, какво знаем и какво умеем.

След това е необходимо да намерим онези личности, които ни допълват именно в аспектите, в които изпитваме известна несигурност или просто нищо не знаем.

По-добре е да инвестирате в know-how на експерт, който да ви консултира конкретно за вашия случай, отколкото, за да спестите средства, да се опитвате да правите всичко сами.

Не само ще изгубите излишно време и енергия, но така или иначе ще се наложи накрая да се допитате до експерт, за да оправите нещата. Привличането на нови хора внася нова кръв, нови идеи и вдъхновение и често влива свежи сили, особено ако сте в затруднено положение.

В списъчен вид по-долу ще ви представя основните области, за които се приема, че са пряко свързани с управлението на бизнес. Ако сред тях има такива, за които знаете малко или почти нищо, то обмислете към кого да се обърнете за помощ още докато развивате своята бизнес-идея:

 • Нормативна уредба на малкия и среден бизнес
 • Управление на малка фирма
 • Маркетинг
 • Финансов мениджмънт
 • Комуникация и поведение
 • Маркетинг
 • Организация
 • Предприемаческо право
 • Счетоводство
 • Управление на персонала
 • Бизнеспланиране
 • Разработка на проекти
 • Управление на проекти
Pixabay

Pixabay

Лично аз вярвам, че не разполагаме с времеви ресурс да бъдем специалисти по всичко, нито е необходимо да разбираме от всичко. Дори да имате желание да се учите и развивате – повярвайте ми, невъзможно е да бъдете експерти във всичко.

Намерете своята балансираща точка по оста “време-пари”, инвестирайтейте и делегирайте.

Дори да имате малък бюджет за старт, то по-добре използвайте услугите на консултант, за да изясните неясните моменти в плановете си. Със сигурност в дългосрочен план ще си спестите много повече разходи от избегнатите навреме грешки.

Една ефективна бизнес стратегия всъщност изяснява процедурите чрез протоколи за бизнес планиране и целеполагане, операционализация и микромениджмънт на ресурсите, макромениджмънт и комуникационна стратегия, анализ на обратна връзка и редизайн на стратегита.

Или казано иначе, отговор на въпроса “КАК” за всеки малък и голям детайл.

Ако можете да оставите своя бизнес “на хартия” така, че да е ясен, разпознаваем и конкретен дори за незапознат, то вие имате всички предпоставки да сте успешни.

Pixabay

Pixabay

Защо корпоративният модел работи в малкия бизнес?

Знаете ли, че до ден днешен когато започнете да работи в голяма организация,  ви връчват начърник на тема “Ние общуваме с нашите клиенти така“. Следват множество протоколи, които отразяват процедури КАК да се подходи в конкретни ситуации.

Зад тези протоколи стоят определени процеси, за които някой е седнал и помислил. Вложил е цялостната организационна култура, бизнес идентичността и я е въплътил във всяка дума и жест, които всички носители на организацията изнасят отвътре навън. И организацията е отделила много средства, за да има подобна бизнес стратегия.

Моделът на “големите” във вашия “малък” свят – КАК?

Много съм щастлива, че все повече хора от малкия бизнес осъзнават колко е важно да имаш подобен “наръчник” и пътеводител. И как чрез него се работи значително по-качествено с всички подизпълнители. Някак си всички разбират еднозначно какво се очаква от тях и започват да търсят начините КАК това да се случи. Дори да сте препдриемач на малка организация или само вие да развивате дейност – интегрираният подход ще ви помага да планирате ръст и бързо до достигнете до предвидими доходи.

Pixabay

Pixabay

Когато сте експерт в областта си не ви остава време да мислите за тези аспекти на бизнеса си или не осъзнавате, че липсата на подобна “пътеводна светлина” ще ви помага да не губите фокус и да се размивате в ежедневните задачи, трупайки стрес и умора.

Самоусъвършенстването на личността би следвало да е приоритет на всеки от нас, както и желанието да се учим цял живот. И все пак, нека да бъде в границите на възможностите ни.

За някои неща си струва да ивестирате време, за да се научите сами. За други – делегирайте!

Една стратегия е вид начална позиция, тя дава мисията, ценностите и задачите. Задава визията и поставя началото на редица промени. Тя не слага точка, а рамка и призма, през която да пречупвате последващите дейности и най-вече – комуникационната си стратегия със заинтересованата аудитория.

Кога да очакваме промяната в бизнеса си?

Pixabay

Pixabay

Когато започнете да виждате нещата пред себе си различно, тогава значи промяната е настъпила. И на вас ви остава да се включите активно във водите или да изчакате пасивно бурята да отмине.

Бизнесът ви няма да спре да се развива само защото сте усвоили едно качесто или умение. Какви резултати лчаквате след всяка интервенция, как да разберете дали сге ефективни и доколко ефикасни са действията ви? Всичко това се залага предварително, което ви спестява време и лутане, в търсене на печеливши ходове.

Стремежът е не да изнесете на пазара продукт, който да се чудите как да продадете. Целта е да създадете продукт, който вече е продаден на своята целева аудитория и чрез средствата  на маркетинга да се намери най-бързия канал до крайния клиент.

Ако все още не сте убедени доколко бизнес моделът ви е ефективен – пишете ми!

Инвестирайте и делегирайте непрекъснато!

За да стартирате бизнес не е нужно да бъдете супергерой със свръхинтелект и познания, достатъчно е да управлявате правилно наличните ресурси и хора, а това включва и вас самите!

Ваша,

[wysija_form id=”1″]

You Might Also Like