Собствен бизнес

От идея до собствен бизнес чрез стратегическо планиране – как да стартираме?

Собственият бизнес винаги ще бъде изкушаваща алтернатива. И макар психологическото бизнес консултиране да поставя акцент върху ролята и личността на предприемача, важно е да отбележим, че пътят от идета до бизнеса минава през ефективна стратегия и качествен бизнес план. Бизнес планът  не е просто някакво описание на вашата бизнес идея и необходимите материални, времеви и човешки ресурси за реализирането ѝ. Това е вашето лично обещание към себе си и живота си каква ще е основната ви цел през следващите дни и години.

В трудните моменти този малък файл ще ви припомня от къде сте започнали и колко много сте постигнали. А когато е добре направен, бизнес планът само по себе си се явява инструмент за превенция от предприемачески бърнуат. Нещо повече, бизнес планът е начин да привличате към себе си други, които да ви помагат да се развивате, като инвестират във вас време-пари и ноу-хау. Не го създаваме, за да се придържаме сляпо, това е иснтрумент. Развиваме целите си в задачи, знаем какво би ни спряло и се стараем да бъдем спонтанни – животът е низ от неочакваности. Ако знаем какво не знаем, не можем и не виждаме сами, но пък е нужно за бизнеса ни, ще бъдем гъвкави и адаптивни. Приятно четене!

Защо да имаме бизнес план, нали вече не е модерно?

Като кажем “бизнес план” повечето от нас си представят класическия възглед за обемен документ, в който се опитваме да проследим евентуалното развитие на всяка идея, да оценим рисковете и да предвидим ресурсите за огромен период от време (до 5 години понякога).

Този подход е бил нужен във времената, в които познанията в дадена област бяха притежание на конкретен експерт. Днес в по-голяма степен имаме достъп до информацията, от която се нуждаем, в реално време. Отнема ни по-малко от 10 секунди да получим синтезирана информация при оптимизирани ключови думи. Но за тази цел е нужно да знаем какво точно търсим, нали?


Не се отказвай от целите си ако ти стане трудно.
Промени начина, по който гледаш на нещата.

Юлика Новкова онлайн личен и бизнес психолог


И макар да не препоръчвам изписване на страници и страници с ненужен материал, все още държа моите клиенти да структурират бизнес идеята си. Защото така виждаме заедно какво знаят, какво умеят, от какво имат нужда, за да успеят по тяхно мнение и какво те смятат, че им липсва. Нещо повече, решават кое ще се учат да правят сами и кое ще делегират.

Не можем да видим сами онова, което не можем да видим сами.

В друга статия разказах, че планирането на бизнес е ментален процес и всъщност да мислим за бизнеса си правилно е най-важното умение за предприемачите и ТОП-мениджърите. Повече по темата вижте тук.

Какво може да бъде бизнес планът?

Гледайте на своя бизнес план като на добре структурирана изходна точка. Така всички знаем едно и също и се стремим към едно и също – критично важен момент. Ясна, точна, измерима, ефективна и развиваща бранда цел.

Бизнес стратегията под формата на бизнес план е всъщност график на задължения, с конкретни срокове и изисквания по отношение на изпълнението на идеята. Стратегическото планиране е едновременно и истратегия, и инструмент за постигане на цел.

Innovativeness and entrepreneurship

Pixabay

Добре формулираният бизнес план гарантира, че няма да се загубите по пътя към целта, че ще имате ясен фокус и конкретна последователност от стъпки. Ще знаете кога какво работи добре и кога трябва да правите промяна. Ще усещате натиска отвън навреме и ще променяте – и себе си, и процесите си.

Нещо повече, винаги знаете къде сте в момента, кои идеи работят чудесно за вашия бизнес модел и кои не са ефективни. Планът ви позволява да правите редизайн в реално време, вместо да продължавате да упорствате да вливате енергия и време-пари в нещо, което очевидно не работи. Ако мислите, че правите каквото трябва, но резултатите не са налице, не е ли време за друга гледна точка?


Работещите идеи работят във всякакъв мащаб.


Умните предприемачи са майстори на малкия мащаб

Преди да се опитате да стигнете до много хора, опитвайте да стигнете до малко. Ако успеете да го постигнете по един и същи начин и те реагират по сходен начин, значи си трува да увеличите мащаба. И ако мислите, че винаги ви трябват пари, за да знаете как да реализирате идеята си, то вероятно списъкът с неуспешните ви проекти не е малък.

Не е успех да уцелиш, успех е да планираш успеха си.

А за тази цел на експерт като мен му е нужен план, стратегия, смисъл, посока. Да знаеш кой си, защо си, за кого си. И нещо повече, защо другите да ви се доверят. Ако вашето “нещо” е добро за 10 или 100 души, най-вероятно ще е добро и за повече.


Какво наричам “ефективен бизнес план”?

Creativity

Pixabay

Няма универсален модел за това как изглежда добрият бизнес план, всичко зависи от типа бизнес, който искате да развивате. маловажно е да кой подход ще използвате, стига да ви е ясно и видимо, да е разбираемо и за околните и да имате всички елементи.

Стратегии за изграждане на бизнес план има много, аз също оставям в края идеи, а формата оставям на вас. И все пак има някои крайъгълни камъни, които ще ви подпомогнат при планирането.

Запишете своята идея, както и всички аспекти, свързани с нейното реализиране. Дайте си време да изкристализира цялостната концепция за бизнеса и бъдещето ви. Вашата идея все пак нека отразява нечия истинска потребност.

За да ви купят, тякой трябва да има нужда от това, на тази цена, при тези условия. Вие ли сте техният човек? Защо? А сега как точно планирате да им го кажете и докажете за единица време при препълнената реклама стая, в която сме всички денонощно?

Променяйте и променяйте, допълвайте и премахвайте. Говорете с познатите си, с експерти и ментори – изградете цялостен модел, намерете много приложения на идеята си още преди да сте започнали да влагате други ресурси освен време. Не е добре да нямате представа за ключови елементи. Но е нормално да нямате 100% яснота за всички аспекти.

Ще видите как в един прекрасен миг бизнес идеята ви ще оживее. Ще споделите за нея на някого случайно или ще попаднете на нещо, което ще ви подпомогне да започнете същинската  реализация. От добрата бизнес идея до стартирането на самия бизнес крачката е много малка.

Creativity & entrepreneurship

Pixabay

По-малка, отколкото да решите да имате собствен бизнес. Някак неусетно от говорене за нещата ще преминете към случване. И когато ви попитам кога започнахте своя бизнес ще знаете, че отговорът не е кога, а КАК – с една мисъл.

Най-голямата крачка е да вземете решите за собствен бизнес!

Бизнес-планът е метафора

Качествената стратегическа визия  наистина прогнозира как ще се променят реалностите на вече задвиженото начинание. Психологическият профил на бизнес лидерите помага да включим в оценката на риска от неуспех и ролята на личността на самия бизнес лидер, който ще реализира проекта. Ето ви примерни въпроси, които рядко си задаваме преди да стане твърде трудно: 

 • Можете ли да поддържате вдъхновението и първоначални си порив?
 • Как решавате проблемите пред себе си с липсващи ресурси и време?
 • Как се справяте със стреса още преди да сте започнали?
 • Какво не знаете още за бизнеса си?
 • Как ще се справяте с разчароватенията и усещането за несправяне и провал?
 • Наистина ли мислите, че можете да развивате бизнес изцяло сами без ментори и съветници?

InnovaCeption развивай своите идеи


Какво да не забравяме когато планираме бизнес идея?

Бизнес-планът е онова „черно на бяло“ описание, което ни помага да осмислим няколко важни аспекта:

 • Какво искаме?
 • Защо го искаме?
 • Как ще го постигнем?
 • Кога ще го постигнем?
 • Как ще стигнем до там?
 • Има ли нужда от това сега?
 • Мога ли да го предоставя на конкурентна цена?
 • Мога ли да се издържам само от това?
 • Колко скъпо ще ми струва да продавам?
 • Знам ли как да продавам?
burnout and tiredness

Pixabay

Далеч съм от мисълта, че подобен анализ е вдъхновяващ и окриляващ. На пазара има немалко “вдъхновители”. Аз съм от онези, на които човек се обажда когато вече е затънал до колене и няма връщане назад, нито може да остави всичко. Последен шанс 🙂

Бизнес се прави всякак.

Много хора имат множество идеи, които подхващат и докарват до някъде. Успяват да докарат някакво ниво на приход и не се замислят каква цена заплащат – нарушен баланс между личен живот и работа, неефективни процеси, излишни разходи, лошо качество, излишни нерви, напрежение и стрес. И не ме разбирайте погрешно, нямам амбицията да ви уча как да си развиете бизнеса – не затова е статията. Тук говорим за факта, че 90% от мениджърите може да управляват и 10 години по един и същи, хаотичен и реактивен модел – променяме се само когато стане трудно и дойде криза.

Като личен бизнес треньор предлагам възможности за онези, които знаят какво НЕ искат, какво ги тормози и от какво се лишават. Психологическото бизнес консултиране е просто вид инструмент, стратегия за успех, чрез която постигаме повече свобода и независимост, споделяме отговорността по реализирането на бизнеса си и повишаваме качеството си на живот.


Истинската стойност на това да имаме бизнес е да печелим време за развитие на собствения си потенциал.


Отговорите на описаните по-горе простички въпроси всъщност ще нарисуват цялостната картина на вашия бъдещ бизнес. Ще му придадат форма, текстура, ще го съживят пред очите ви. Не подценявайте силата на бизнес-плана!

Perspective on life

Pixabay

Обикновено идеята за бизнес започва точно така – като една идея „Защо пък да не направя/продавам/напиша…“ .

Ако се чудите как изглежда един примерен бизнес-план и какво съдържа, то можете да погледнете основните десет елемента, за които се смята, че трябва да присъстват в описанието на всяка бизнес идея. Свалете си безплатно цялата презентация за това Как да изградите свой собствен бизнес план!

За мен бизнесът е начин на мислене, начин на живот, но и сам по себе си е инструмент за повишаване на качеството на живот, както ви разказах тук.

Нашият бизнес отразява собствените ни ценности като Личност и обхваща нашата лична представа КАК искаме да изживеем живота си.

Променяйте. Адаптирайте. ЕволюирайтеНай-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like