Как да...

Как да превърнете бизнес идеята си в работещ план

Бизнес-планът  не e просто описание на вашата бизнес идея и необходимите материални, времеви и човешки ресурси за реализирането ѝ. Това е вашето лично обещание към себе си и живота си каква ще е основната ви цел през следващите дни и години. В трудните моменти този малък файл ще ви припомня от къде сте започнали и колко много сте постигнали. 

Нещо повече, бизнес планът е начин да привличате към себе си други, които да ви помагат да се развивате, като инвестират във вас време-пари и ноу-хау. Не го създаваме, за да се придържаме сляпо, това е иснтрумент. Развиваме целите си в задачи, знаем какво би ни спряло и се стараем да бъдем спонтанни – животът е низ от неочакваности. 

Защо да имаме бизнес план, нали вече не е модерно?

Като кажем “бизнес план” повечето от нас си представят класическия възглед за обемен документ, в който се опитваме да проследим евентуалното развитие на всяка идея, да оценим рисковете и да предвидим ресурсите за огромен период от време (до 5 години понякога).

Този подход е бил нужен във времената, които познанията в дадена област бяха протежание на конкретен експерт. Днес в по-голяма степен имаме достъп до информацията, от която се нуждаем, в реално време. Отнема ни по-малко от 10 секунди да получим синтезирана информация при оптимизирани ключови думи.

И макар да не препоръчвам изписване на страници и страници ненужен материал, все още държа от своите клиенти да структурират бизнес идеята си. Защото така виждам какво знаят, какво умеят, от какво имат нужда, за да успеят по тяхно мнение и какво те смятат, че им липсва.

Не можем да видим сами онова, което не можем да видим сами.

В друга статия разказах, че планирането на бизнес е ментален процес и всъщност да мислим за бизнеса си правилно е най-важното умение за предприемачите и ТОП-мениджърите. Повече по темата вижте тук.

Какво може да бъде бизнес планът?

Гледайте на своя бизнес план като на добре структурирана изходна точка. Така всички знаем едно и също и се стремим към едно и също – критично важен момент.

Бизнес стратегията под формата на бизнес план е всъщност график на задължения, с конкретни срокове и изисквания по отношение на изпълнението на идеята. Стратегическото планиране е едновременно и истратегия, и инструмент за постигане на цел.

Добре формулираният бизнес план гарантира, че няма да се загубите по пътя към целта, че ще имате ясен фокус и конкретна последователност от стъпки.

Нещо повече, винаги знаете къде сте в момента, кои идеи работят чуденсо за вашия бизнес модел и кои не са ефективни. Позволява ви да правите редизайн в реално време, вместо да продължавате да упорствате да вливате енергия и време-пари в нещо, което очевидно не работи.

Работещите идеи работят във всякакъв мащаб.

Умните предприемачи са майстори на малкия мащаб

Преди да се опитате да стигнете до много хора, опитвайте да стигнете до малко. Ако успеете да го постигнете по един и същи начин и те реагират по сходен начин, значи си трува да увеличите мащаба. И ако мислите, че винаги ви трябват пари, за да знаете как да реализирате идеята си, то вероятно списъкът с неуспешните ви проекти не е малък.

Не е успех да уцелиш, успех е да планираш успеха си. А за тази цел на експерт като мен му е нужен план, стратегия, смисъл, посока. Да знаеш кой си, защо си, за кого си. И нещо повече, защо другите да ви се доверят. Ако вашето “нещо” е добро за 10 или 100 души, най-вероятно ще е добро и за повече.

Какво наричам “ефективен бизнес план”?

Няма универсален модел за това как изглежда добрият бизнес план, всичко зависи от типа бизнес, който искате да развивате. маловажно е да кой подход ще използвате, стига да ви е ясно и видимо, да е разбираемо и за околните и да имате всички елементи.

Стратегии за изграждане на бизнес план много, аз също оставям в края идеи, а формата оставям на вас. И все пак има някои крайъгълни камъни, които ще ви подпомогнат при планирането.

Запишете своята идея, както и всички аспекти, свързани с нейното реализиране. Дайте си време да изкристализира цялостната концепция за бизнеса и бъдещето ви.

Променяйте и променяйте, допълвайте и премахвайте. Говорете с познатите си, с експерти и ментори – изградете цялостен модел, намерете много приложения на идеята си още преди да сте започнали да влагате други ресурси освен време.

Ще видите как в един прекрасен миг бизнес-идеята ви ще оживее. Ще споделите за нея на някого случайно или ще попаднете на нещо, което ще ви подпомогне да започнете същинската  реализация. От добрата бизнес-идея до стартирането на самия бизнес крачката е много малка.

По-малка, отколкото да решите да имате собствен бизнес. Някак неусетно от говорене за нещата ще преминете към случване. И когато ви попитам кога започнахте своя бизнес ще знаете, че отговорът не е кога, а КАК – с една мисъл.

Най-голямата крачка е да вземете решите за собствен бизнес!

Бизнес-планът е метафора затова как ще се променят реалностите на вече задвиженото начинание:

  • Можете ли да поддържате вдъхновението и първоначални си порив?
  • Как решавате проблемите пред себе си с липсващи ресурси и време?
  • Как се справяте със стреса още преди да сте започнали?
  • Какво не знаете още за бизнеса си?

Ще оттренирате много знания и умения още преди да сте вложили нещо друго, освен личното си време за изготвяне на плана.

Какво да не забравяме като планираме бизнес идея?

Бизнес-планът е онова „черно на бяло“ описание, което ни помага да осмислим няколко важни аспекта:

  • Какво искаме?
  • Защо го искаме?
  • Как ще го постигнем?
  • Кога ще го постигнем?
  • Как ще стигнем до там

Бизнес се прави всякак.

Много хора имат множество идеи, които подхващат и докарват до някъде. Успяват да докарат някакво ниво на приход и не се замислят каква цена заплащат – нарушен баланс между личен живот и работа. И не ме разбирайте погрешно, нямам амбицията да ви уча как да си развиете бизнеса – не затова е блогът.

Като личен бизнес треньор предлагам възможности за онези, които знаят какво НЕ искат, какво ги тормози и от какво се лишават. Психологическото бизнес консултиране е просто вид инструмент, стратегия за успех, чрез която постигаме повече свобода и независимост, споделяме отговорността по реализирането на бизнеса си и повишаваме качеството си на живот.

Истинската стойност на това да имаме бизнес е да печелим време за развитие на собствения си потенциал.

Отговорите на описаните по-горе простички въпроси всъщност ще нарисуват цялостната картина на вашия бъдещ бизнес. Ще му придадат форма, текстура, ще го съживят пред очите ви. Не подценявайте силата на бизнес-плана!

Обикновено идеята за бизнес започва точно така – като една идея „Защо пък да не направя/продавам/напиша…“ .

Ако се чудите как изглежда един примерен бизнес-план и какво съдържа, то можете да погледнете основните десет елемента, за които се смята, че трябва да присъстват в описанието на всяка бизнес идея. Свалете си безплатно цялата презентация за това Как да изградите свой собствен бизнес план!

За мен бизнесът е начин на мислене, начин на живот, но и сам по себе си е инструмент за повишаване на качеството на живот, както ви разказах тук. Нашият бизнес отразява собствените ни ценности като Личност и обхваща нашата лична представа КАК искаме да изживеем живота си.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!